Vaata riike, kus toimuvad sel suvel streigid ning millisel moel võivad need mõjutada transpordiühendusi.

Prantsusmaa: reisijaid hoiatatakse jätkuvate protestide eest

Ametiühingud kogu Prantsusmaal on pidanud pidevat võitlust seadusliku pensioniea tõstmise vastu 62-lt 64-le.

Protestid puhkesid üle kogu riigi pärast seda, kui president Emmanuel Macron otsustas muudatuse läbi suruda ilma parlamendihääletuseta. Streigid on kestnud alates jaanuarist ja on tugevalt mõjutanud reisimist.

Kuigi töövaidluste tempo on aeglustunud, mõjutavad lennujuhi streigid endiselt olukorda, sest odavlennufirma Ryanair pidi juunis tühistama 900 lendu.

Kas Prantsusmaale on praegu turvaline reisida?

Pärast 17-aastase Nahel Merzou surmaga lõppenud tulistamist toimunud vägivaldsed meeleavaldused on põhjustanud ka Ühendkuningriigi, USA ja Saksamaa hoiatusi Prantsusmaale sõita soovivatele puhkajatele.

Nad soovitavad reisijatel jälgida meediat, vältida piirkondi, kus toimuvad rahutused, ja järgida ametiasutuste nõuandeid.

Kohad ja ajastus on ettearvamatud, kuid Pariisis, Marseille's, Lyonis, Grenoble'is, Lille'is ja Toulouse'is on hiljutised meeleavaldused muutunud vägivaldseks. Streikide käigus on olnud raskeid vastuseise politseiga, autosid on süüdatud ja poode rüüstatud.

Viimase nädala protestide käigus on bussid ja trammid peatatud alates kella 21.00-st ning mõned kohalikud omavalitsused on kehtestanud keeluaja. Reede õhtul peatus mõneks ajaks ka Genfist lähtuv piiriülene ühistransport.

Šotimaa: Glasgow lennujaama töötajad streigivad

Ametiühing Unite the Union on kuulutanud välja põhitöötajate streigid Glasgow lennujaamas pärast seda, kui OCS Group - mis ettevõtet juhib - ei suutnud oma palgapakkumist parandada.

24-tunniste streikide kuupäev on 11. juuli. See mõjutab liikumispuudega reisijaid, näiteks ratastooliga sõitjaid abistavaid teenuseid.

Edasised streigid nii Edinburghi kui ka Glasgow' lennujaamades tühistati pärast seda, kui ametiühingutega saavutati kokkulepe, mille kohaselt töötajad nõustusid 11-12% palgatõusuga.

Inglismaa: London Heathrow's suvised streigid katkestati

Turvatöötajad on Londoni Heathrow' lennujaamas streigid katkestanud pärast seda, kui nad hääletasid palgapakkumise vastuvõtmise poolt.

Rohkem kui 2000 töötajat pidi sel suvel 31 päeva streikima. Tööstreik oleks langenud kokku koolivaheaegade alguse ja augustikuise riigipühaga Suurbritannias.

Reisijad olid mures, et see võib viia eelmisel aastal lennujaamas nähtud kaose kordumiseni.

Kuid nüüd, mil streigid on tühistatud, on Heathrow öelnud, et ootab reisijatele „suurepärast suve“.

Võimalikud streigid Birminghami lennujaamas juulis

Umbes 100 töötajat Birminghami lennujaamas Midlandsi piirkonnas hääletavad palgaküsimustes streigi üle.

Turvatöötajad ja tehnikud hääletasid eelmisel nädalal streigi poolt. Reisijad võivad alates 18. juulist silmitsi seista hilinemistega, kuna streik jätkub „määramata ajaks“ alates sellest kuupäevast.

Ametiühing Unite the Union hoiatas, et streik mõjutab tõsiselt Birminghami lennujaama turvalisust ja terminali hooldust. See võib põhjustada hilinemisi lennuettevõtjate, sealhulgas Wizz, Ryanair, Lufthansa ja Emiratesi puhul.

Lennujaam ütleb, et kui streik toimub, on ta kindel, et selle mõju on piiratud ja ta ei oota ühtegi lendude tühistamist.

Raudteelangetused kogu Ühendkuningriigis juulis

Ametiühingu RMT liikmed streigivad 20., 22. ja 29. juulil. See puudutab 14 erinevat raudtee-ettevõtjat ja varasemad streigid on põhjustanud suuri häireid rongiliikluses kogu riigis.

Streigi ajal ei tühistata kõiki teenuseid ja reisijad peaksid enne reisi sooritamist kontrollima National Raili veebisaiti.

Rootsi: juulis toimuvad lennujaamade julgestusstreigid

Rootsi transporditöötajate ametiühingu streigid, mis oleksid mõjutanud Stockholmi Arlanda lennujaama, Bromma Stockholmi lennujaama ja Göteborgi-Landvetteri lennujaama, on tühistatud.

Ametiühing ja tööstusharu organisatsioon Almega Security Companies jõudsid kokkuleppele parema palga ja ajakava poliitika osas, mis tähendab, et 4. juulil algama pidanud streike enam ei toimu.

Itaalia: juulis toimuvad streigid ühistranspordis ja lennujaamades

Suvel ei ole Itaalias transpordiliinide streigid ebatavalised. Itaalia ametiühingud, mis esindavad lennufirmade, raudtee- ja ühistranspordiettevõtete töötajaid, on sel aastal juba teatanud mitmest streigist.

Piirkondlikes transpordiettevõtetes toimuvate streikide tõttu võib esineda piirkondlikke häireid, seega tasub enne reisi kontrollida.

Üleriigilised ühistranspordi streigid

Reedel, 7. juulil streigivad ühistransporditöötajad kogu riigis 24 tundi. Tõenäoliselt tuleb kõik rongidest kuni parvlaeva- ja metrooteenusteni välja, sest streikide tõttu võib esineda viivitusi ja häireid.

Tõenäoliselt on häirete ulatus linnade ja isegi teenuste lõikes erinev, nii et tasub kontrollida oma reisiteenuse pakkujalt, kuidas see võib teid mõjutada. Ühistransport on mõjutatud 6. juuli südaööst kuni 7. juuli teenuse alguseni, seejärel uuesti 8.30-17.00 ja 20.00 kuni südaööni. Minimaalne teenindus on tagatud 7. juulil teenuse algusest kuni 8:29 hommikul ja 17:01-st kuni 19:59-ni õhtul.

Trenitalia ja Italo rongistreigid

Teisipäeval, 13. juulil streigivad riikliku raudtee-ettevõtja Trenitalia ja eraettevõtja Italo töötajad 23 tundi.

Kõikidel nende kahe ettevõtte liinidel võib esineda hilinemisi, tühistamisi ja häireid seoses streigiga, kuid see sõltub tõenäoliselt sellest, millises piirkonnas te reisite.

Mõlemad ettevõtted tagavad tõenäoliselt minimaalse teenuse osutamise streigi ajal, kuid täpsemat teavet ei ole veel avaldatud.

Maapealse personali streik suuremates lennujaamades

Samal päeval, kui ühistranspordi töötajad korraldavad üleriigilise streigi (7. juuli), streigib maapealne personal ka Rooma Fiumicino, Milano Malpensa ja Amerigo Vespucci lennujaamades Firenzes. See võib põhjustada viivitusi lennujaamades.

Itaalia lennujuhid astuvad streikima

Laupäeval, 15. juulil streigivad Itaalia peamise lennujuhtimisoperaatori ENAV töötajad 24 tundi.

Veel ei ole palju üksikasju selle kohta, milliseid häireid see streik tõenäoliselt põhjustab, kuid see võib põhjustada tühistamisi ja hilinemisi kogu riigi lennujaamades.

Hispaania: Lennuettevõtete töötajate igapäevased streigid

Alates 6. juunist on Hispaania pilootide liit pidanud „igapäevast tähtajatut streiki“ Iberia regionaalse lennufirma Air Nostrumi vastu. Streik on sundinud tühistama 20 protsenti lennufirma lendudest ja on ka teisi lende edasi lükanud.

Streik toimub igal nädalapäeval ja seni ei ole mingeid märke läbirääkimiste läbimurde kohta.

Saksamaa: Võimalikud edasised raudteelöögid

Saksamaa ametiühing EVG, mis esindab raudtee- ja transporditöötajaid, on sel aastal palga tõttu välja kuulutanud mitmeid hoiatusstreike. Need on mõjutanud Deutsche Bahni rongiliiklust ja teisi raudteeliinid.

Juunis kukkusid palgaläbirääkimised kokku, mis tõi endaga kaasa uued streigid. Kuupäevad on veel välja kuulutamata, kuid ametiühingu liikmed kavatsevad hääletada tähtajatu streigi üle.

EVG on öelnud, et kui kokkulepet ei saavutata, toimuvad streigid tõenäoliselt sügisel, mis põhjustab vähem häireid puhkuste ajal.

Lufthansa streikide võimalikkus juulis

Lufthansa piloodid kaaluvad praegu lipuettevõtja uut palgapakkumist.

Töötajad leppisid kokku 30. juunil lõppevas streikide vaherahus, mis tähendab, et pakkumise tagasilükkamise korral võib oodata suviseid streike.

Ametiühingud alustasid eelmisel nädalal lennufirmaga olulisi läbirääkimisi, mis määravad, kas töövõitlus toimub.

Belgia: Ryanairi töötajad ähvardavad kahepäevase streigiga

Kaks ametiühingut - CNE ja ACV Puls - ning pilootide ametiühing Beca ähvardavad Belgias 15. ja 16. juulil streikida.

Väidetavalt teatas Ryanair riigi pilootidele, et ta soovib tühistada tööaja- ja puhkekokkuleppe. Samuti nõustusid nad pandeemia alguses 20-protsendilise palgakärpega, mis on endiselt jõus.

Ametiühingud on andnud odavlennufirmale ultimaatumi - esitada reedeks, 14. juuliks tõsine ettepanek nende küsimuste lahendamiseks või streigivad kaks päeva. Edasised streigid võivad jätkuda kuni COVID-19 kokkuleppe kehtivuse lõppemiseni oktoobris.

„Vabandame ette reisijate ees, kes plaanivad Ryanairi lennufirmaga lennata praegusest kuni oktoobrini 2024, keda need streigid võivad mõjutada,“ ütlesid ametiühingud pressiteates. „Kuid me ei saa enam lubada Ryanairil rikkuda Belgia sotsiaaldialoogi aluspõhimõtteid.“