Itaalia läänerannikul asuvas Sardiinias asuvad mõned riigi kaunimad rannad. Üks Sardiinia põhjaosa alla kuuluvatest saartest on Maddalena saarestikus asuv Budelli. Budelli saarel asub roosa liivaga rand Spiaggia Rosa. See on Itaalia valitsuse poolt alates 1992. aastast kaitse all.

Itaalia püüab kaitsta kaduvat roosat liiva

Selleks, et aidata kaunist rannajoont kaitsta, on Itaalia valitsus keelanud turistidel randa tegelikult külastada. Kardetakse, et roosa liiv on „kadumisohus“ ja loata külastajatele võib määrata trahvi alates 500 eurot, vahendas The Sun.

Lisaks võivad turistid, kes tabatakse Sardiinia roosa liiva suveniirina kaasa võtmast, saada trahvi kuni 3500 eurot.

Spiaggia Rosa on külastajatele suletud alates 1990. aastate keskpaigast, kui selle populaarne liiv hakkas kaduma. Kohalik omavalitsus võttis väidetavalt meetmeid pärast seda, kui avastati, et turistid smugeldavad kilo kaupa liiva suveniiridena. Aastal 2001 määrati ühele paarile 1000 eurot trahvi, kui nad tabati plastpudelit liivaga täitmas. Nüüd võib see tegu maksta reisijatele üle 3500 euro.

Praegu saab Sardiinia roosat randa näha ainult merelt, organiseeritud paadituuril, sest randa astuda on rangelt keelatud. Ja saarel on lubatud alaliselt elada vaid ühel inimesel ja see on Spiaggia Rosa valvur. Paljud turistid on aga olnud lugupidamatud ja kahjustavad jätkuvalt Itaalia säilinud pärli.

„Rand on taas ohus, sest inimesed saabuvad paadiga, ronivad randa ja postitavad seejärel fotosid,“ ütles The Timesile Maddalena saarestiku rahvuspargi direktor Fabrizio Fonnesu.

Spiaggia Rosa on üks kaunimaid randu kogu maailmas ning see on rikas pisikeste korallide, graniidi ja karbikeste killustike poolest. Selle uhke roosa värvus on saadud roosa mikroorganismilt, mis asustab Posidonia niite ja elab karbide sees.

Uued reeglid Maddalena saarestikus

Maddalena saarestik ise on rahvuspark ja edaspidi pääseb sinna ainult giidiga, mis maksab 25 eurot viie tunni eest. Ja iga turist, kes tabatakse saarestikku ilma giidita külastamas, võib sattuda rangete meetmete alla.

Nimetatud saarestikus lubatakse päevas igale rannale vaid 60 inimest. Reisijad peavad broneeringu tegema eelnevalt, võttes ühendust kohaliku giidiga, kuid arvatakse, et peagi käivitatakse ka vastav rakendus.

Eriti suvel on Itaalia kaks populaarset saart: Sitsiilia ja Sardiinia. Saared võtavad vastu tuhandeid turiste ja aastate jooksul on see hakanud negatiivselt mõjutama riigi looduskeskkonda. Selleks, et vältida suuremat kahju, võtavad kohalikud ametiasutused Sardiinia ja Sitsiilia säilitamiseks täiendavaid meetmeid, kehtestades ranged eeskirjad ja kehtestades päevakülastajate arvu ülempiiri.

„Me ei saa endale enam lubada tuhandeid päevakülastajaid, kes on kõik ühte kohta kokku surutud nagu varem, see on jätkusuutmatu,“ ütles Baunei linnapea Stefano Monni.

Vahepeal on ka teised Sardiinia rannad võtnud roosast rannast inspireerituna meetmeid liigse turismi vastu võitlemiseks, et kaitsta oma looduslikku ilu. Cala Sisine'i võib külastada vaid 1600 inimest, Santa Maria Navarrese aga ainult 1300.

Baunei linnas asuv kuulus rand Cala Mariolu lubab päevas külastada vaid 550 inimest, kelle eest tuleb maksta 1 euro suurust tasu.

Varem teatati, et Itaalia kaunis provints Trentino-Alto Adige on teatanud suveks turistide reisipiirangutest. See oli kehtestanud range ülempiiri turistide arvule ning keelanud uute hotellide ja Airbnb-de avamise.

Uute reeglite kohaselt oli Trentino-Alto Adige's ööbijate arv piiratud ja kui ei suleta veel üht hotelli või majutusasutust, ei tohi avada uusi hotelle või majutusasutusi.