Bali immigratsioonibüroo andmetel on kohalik valitsus alates aasta algusest välja saatnud 136 väliskülastajat erinevatest väärkäitumistest, sealhulgas ebasündsast käitumisest, tormilisest käitumisest ja reeglite rikkumisest tingituna.

Alles möödunud kuul rikkus üks Saksa turist Ubudi templis toimuvat etendust, kõndides laval alasti, samas kui üks Taani naine peeti kinni, kuna ta paljastas avalikult oma suguelundid. Briti meest ootab ees kohtuprotsess pärast seda, kui ta ründas politseiametnikku pärast seda, kui ta keeldus baaris arve maksmisest.

Need juhtumid panid Bali kuberneri I Wayan Kosteri dilemma ette: kas jätkata kõigi turistide vastuvõtmist või olla diskrimineerivam, riskides seejuures saare algava taastumisega. Siis on veel üks võimalus: leiutada saar uuesti tervishoiu- ja uurimiskeskuseks.

Indoneesia soovib teha koostööd Mayo Clinicu ja Cleveland Clinicuga, et ehitada Sanurisse, vaiksesse idaranniku linna meditsiinikeskus, kus on ka luksushotellid ja hooldusvõimalused eakatele. Seranganis, Bali arendatakse ministeeriumi esindaja sõnul välja teadusuuringute keskus, mis liitub Tsinghua ülikooli Kagu-Aasia keskusega.

Nagu naaberreisisihtkohti, laastas pandeemia ka turismist sõltuvat saart, sest paljud hotellid, restoranid ja suveniiripoed sulgesid oma uksed. Kuigi välismaised külastajad taastusid eelmisel aastal 2,16 miljonini, on see siiski vaid kolmandik 2019. aasta enam kui 6 miljonist külastajast.

Kuna väliskülalised naasevad, otsib Koster uut turismiplaani, mis piiraks soovimatute sisenemist ja meelitaks ligi neid, kes kipuvad rohkem kulutama, ergutaksid kohalikku majandust ja käituksid hästi.

„Turism jääb põhitegevuseks, kuid see saab olema hoopis teistsuguses olukorras kui varem,“ ütles Koster intervjuus. „See tõuge soodustab Bali ümberkujundamist massiturismist kvaliteetseks turismiks.“

Bali rullib potentsiaalsetele investoritele punase vaiba, pakkudes maksusoodustusi ning lihtsamaid tööhõivereegleid ja litsentseerimist, et tagada 477 triljoni ruupia (32 miljardit dollarit) välisvaluutatulu kuni 2052. aastani. Hiljuti vastu võetud seadus annab saarele suurema autonoomia, et Koster saaks oma majandusarengut planeerida.

Vääriti käituvad turistid ei leia samasugust vastuvõttu. Bali kaalub sissepääsumaksu ja kvootide kehtestamist külastajatele, keelates neil samal ajal mägedele ronimise, pühade puude puudutamise ja mootorrataste rentimise.

Saar nõuab nüüd, et litsentseeritud reisijuhid saadaksid välisriikide kodanikke, kellelt oodatakse tagasihoidlikku riietust ja reeglite järgimist.

Digitaal-, tervishoiu-, teadus- ja tehnoloogiasektoris kvalifitseeritud välisriikide kodanikud võiksid saada nn kuldviisa, mis võimaldab neil omada vara ja kiirendatud kodakondsust. Külalised, kelle pangakontol on vähemalt 2 miljardit ruupiat, võivad saada „teise kodu“ viisa, mis võimaldab neil viibida kuni 10 aastat.

„Paljud riigid on väljastanud kuldseid viisasid, sest need annavad palju kasu, suurendades investeeringuid.“ ütles turismiminister Sandiaga Uno esmaspäeval. Pikaajalise viisa reeglid antakse välja peagi, lisas ta.