Hiidlased ise on alati teadnud, et see on maagiline ja väega koht, kus saabki päriselt puhata. Meri ja liivaluited, mets, kaluripaadid, suitsukala, saun, hiiu õlu ja hülge loba ning kogu see muu saarelise elu eripära nagunii, aga Hiiumaal on veel midagi erilist. Aeg hakkab siin aeglasemalt kulgema, rõõm ja rahu tulevad südamesse ja hingel hakkab kergem. Me ise ütleme, et isegi aeg tuleb Hiiumaale puhkama. See ongi nagu hinge spaa.

Nii paari lausega on Hiiumaa olemust keeruline ära seletada, et kõik kohe arusaadav ja selge oleks. Hiiumaalt sai näiteks alguse Eesti kodukohvikute traditsioon, eelmisel talvel oli meil aga esimene glögikohvikute päev. Hiiumaalt on inspiratsiooni, hingerahu ja tasakaalu leidnud nii paljud kuulsad, edukad ja andekad inimesed, et ka tavalised eestlased on hakanud mõtlema, et oot-oot, midagi seal vist siis ikka peab olema.

Tahkuna rannaäär poeb külastajatele südamesse

Kes on Hiiumaa kuulsused, kellest võiks eeskuju võtta? Kas nad elavad Hiiumaal või käivad puhkamas?

Ajalooliselt on kuulsad Hiiumaaga seotud inimesed näiteks Aino Kallas, Rudolf Tobias … Tänapäevasematest kuulsustest Erkki-Sven Tüür, Ave Alavainu, Fred Jüssi, Jaanus Nõgisto, Riho Sibul … Ja veel terve rida kuulsaid ning prominentseid inimesi, kes on nii tagasihoidlikud, et ei soovi oma nime ajalehes näha, aga kellele hiidlased parvlaeval bistroojärjekorras saavad tere öelda.

Paljudest suvitajatest, kes esialgu peatusid kämpingus, puhkemajas või tuttavate pool, on saanud suvilaomanikud ja mitmetest suvilaomanikest aastaringsed elanikud. Hiiumaal on tugev külgetõmbejõud.

Saunamõnude nautimiseks on Hiiumaal ka ratastel saunad

Mida tähendab teie üleskutse, et tule Hiiumaale puhkama, aga ära tee mitte midagi?

Saan aru, see on Hiiumaa külalisele raske ülesanne, et tuled ja ei tee midagi. Tavaliselt minnakse ju kuhugi ikka sellepärast, et võimalikult palju näha ja teha. Ja ka Hiiumaal on rohkelt kultuurisündmusi, spordivõistlusi, külastuskeskusi ja muid elamusi, mis annavad põhjuse mõelda, et ei ole tuldud päris niisama, vaid ikka põhjusega. Aga enne ja pärast saab ju pilvi või tähti vaadata või niisama mere ääres jalutada.

Oleme Hiiumaa sõnumiks valinud teema, millesse ma ise 110% usun. Hiidlaste sõnum „Õpi päriselt puhkama“ lähtub psühholoogide ja ajuteadlaste kinnitusest, et mittemidagitegemine on kõige tulemuslikum viis vaimse tervise ja tasakaalu taastamiseks ning stressi leevendamiseks. Hulk raha jääb alles, ei pea nii palju tablette ostma. Ja seda allesjäänud raha on tore kulutada hoopis seoses puhkusega millelegi mõnusale.

Luidja rannaliivasid tuntakse laulvate liivadena - jalgu mööda liiva lohistades tekib eriline vilisev heli

Mis on Hiiumaal kõige populaarsem puhkuseperiood? Kas jaanipäev?

Suvi on ilus aeg igal pool ja ka Hiiumaal on siis rohkelt puhkajaid. Aga üks olulisi asju, mida Hiiumaa turismiklastri tegemistega tahame muuta, on Hiiumaa lühike puhkusehooaeg. Puhkama ei pea ainult juulis, kui on sääsed ja palav. Päriselt puhata saab Hiiumaal igal aastaajal. Randasid ja tähistaevast lukku ei panda, männimets on roheline ja lõhnav aasta ringi. Saab tulla iga kell. Ja kellele talisuplus ei meeldi, see ei peagi ju päriselt meres ujuma. Tervisele on väga kasulik ka metsasuplus (forest bathing – ingl k, shinrin-yoky – jpn k): ei pea isegi sörkima ega venitusharjutusi tegema. Juba paar tundi lihtsalt metsas olemist ilma telefonita aitab vähendada tehnoloogiamürgitusest tekkinud ärevust ja stressi.

Tahkuna tuletorn osteti Pariisi maailmanäituselt 1871

Kuidas seda päriselt puhkamist siis ikkagi õppida?

Hiiumaa turismiklaster kaasas selleks puhkusejuhi, kelle kuju on laenatud Hiiumaa rahvapärandist, see on hiid Leiger, kes õpetab, kuidas teha argiaskeldustest väike exit ja omaenda akusid laadida. Hiiumaa puhkusejuhti Leigerit kehastab näitleja Jarmo Reha. Tegelikult võib puhkusejuhiks olla ükskõik milline hiidlane.

Aga kes tahab, saab endale hommikust õhtuni aktiivse kultuuri- ja spordiprogrammi kokku panna koos gurmeesöökide ja käsitööjookidega, sõita kardiga või ratsutada või tennist mängida, kui rahulikult niisama olla ei oska. Isiklikult soovitaksin siiski logelemist proovida.

Kohalik toit on Hiiumaal au sees. Leivakõrvane tuleb nii metsast, koduaiast kui merest

Kuidas on kõige parem Hiiumaale saada?

Hiiumaale toovad kaks parvlaevaliini, üks Haapsalu lähedalt Rohukülast, teine Saaremaalt Triigist. Kärdla lennuväljal maandub kaks korda päevas reisilennuk Tallinnast, aga lisaks on meil veel hulk sadamaid, kuhu saab väikelaeva või purjekaga tulla Soomest, Rootsist, Saaremaalt ja mujaltki.

Väga öko on Hiiumaale tulla ilma autota, jalakäijad ja jalgratturid mahuvad parvlaevale alati. Ja ei pea tulema ainult nädalavahetuseks, nupukas on tulla varem, näiteks juba neljapäeval, ja lahkuda mitte pühapäeval, vaid esmaspäeval või teisipäeval. Hiiumaal on ohtralt suurepäraseid kaugtöökontoriga majutuskohti, kus saab omaette vaikselt keskenduda või ka Teamsi kohtumisi pidada. Kolleegid kadestavad, kui meri ja männimets teie selja taga ei ole pildipanga taustapilt, vaid päris UNESCO biosfääri programmiala.

Kogu Hiiumaa ongi üks suur spaa – Hinge spaa

Jaga
Kommentaarid