Täna leiab Pāvilosta turismikeskuse juhataja Anta Lībiete aega eestlastest reisisellid isiklikult vastu võtta, sest suurem turismohooaeg on jõe ja mere kohtumispaigas asuvas Läti linnakeses alles algamas.

„Esimene põhjus, miks meie linna tullakse, on meri! Rand on soojadel kuudel parim koht, kus Pāvilostas aega veeta. Kusjuures külalised on paiga avastanud kohati kiireminigi, kui majutuse pakkujad järele on jõudnud. Nii võibki juhtuda, et koht lemmikhotellis, külalistemajas või kämpingus tuleb lausa aastajagu ette broneerida,“ räägib Anta meiega linna promenaadil kõndides. Tema jutust selgub, et linn on populaarne ka selle poolest, et tuntud Läti inimesed armastavad Pāvilostas lõõgastumas käia ja pole ime, kui neid linna mõnes kohvikus või galeriis kohtama juhtub. „Pāvilosta teeb eriliseks ka suvine aktiivne õhkkond: lained, lohesurf, purjelauasõit, mereretked jahi, kanuu või lihtsalt SUP-lauaga, matkamine rannikul – kõik, mis hõlmab liikumist.“

Meri ja tuul!

Meie esimene seiklus Pāvilostas on jahisõit ja ma ei tea, miks või kuidas, aga lained on siinkandis teistsugused kui Läänemerel. „See on niimoodi sellepärast, et oleme siin rannikul tuultele rohkem avatud,“ selgitab jahi kapten Girts, kui on meid kenasti paati aidanud ja läbi jõesuudme merele viinud. Lainevahtu pritsib kohati lausa üle reelingu, ent meid see ei morjenda – laseme päikesel palgeid silitada, trotsime tuult, silmitseme kaugusesse ulatuvat liivast rannikut ja kuulame Girtsi meremehejutte. Juba ainuüksi nende pärast tasub Pāvilostas endale jahisõit broneerida.

Saksa parun Otto Friedrich von Lilienfeld asutas 22. mail 1879 sadamalinna, millele andis oma venna Paul Lilienfeldi, Kuramaa kuberneri Paulshafeni nime. Ja nii saigi Pāvilosta alguse. Peatänav, kus pärast jahisõitu ning mere ja rannarahva elu teemalise ajaloomuuseumi külastamist koos Antaga jalutame, kannab nime Dzintaru iela. „Selles ajaloolises linnaosas lõpevad kõik tänavad merega või kui tuled mere poolt, siis jõega. Peatänaval asuvad ka peaaegu kõik linnakese kohvikud ja baarid ning Kurzeme ainus nelja tärni spaahotell,“ jutustab Anta. Seda hotelli on meil plaanis õhtupoole lähemalt vaatama minna.

Kultuurirahva paradiis

Muidu uinuvas olekus väikelinn muutub suvel elu täis kultuurikeskuseks. „Üks eriti põnev paik, kus loomeinimesed aeg-ajalt mõne kuu kaupa elavad ja ka näitusi korraldavad, on kunstnike residents ja galerii, mis asub linnakese peatänavale ja merele üpris lähedal ning kannab nime PAiR Rezinence,“ räägib Anta.

PAiR on koht, kus kunstnikud ja kuraatorid saavad inspireerivas ja rahulikus keskkonnas oma projekte arendada. Pisut nagisevas restaureeritud puumajas ringi jalutades on igal sammul tunda, et siinne atmosfäär on ülimalt rahulik ja loominguline. Kaunilt renoveeritud ja sisustatud puidust majas on neli individuaalset eluruumi, kaks stuudiot loominguliseks tööks, raamatukogu mitme avatud töökohaga, kunstigalerii ja kangasteljed, mille taga töötavad Pāvilosta kudujad. Loomeinimestel on ka ühiskasutatav köök ja eraldi söögituba.

Vana puumaja ümber on rajatud ka võluv aed ja koostöös Pāvilosta omavalitsusega muudetakse PAiRi vastas asuv väljak skulptuuripargiks, kus eksponeeritakse kaasaegsete kunstnike loodud teoseid. On nii meeldiv, kui hästi on loodud tervik sise- ja välisruumi vahel.

PAiR on loodud kunstihuviliste rajatud VV Fondi poolt. Fondi üks asutaja, jurist ja kunstitoetaja Vita Liberte räägib, et Pavilosta sai kunstnike ja kunsti toetamise paigaks, kuna ka tema enda perekonnal on Pāvilostas suvekodu, kus nad end alati väga inspireerituna tunnevad. „Metsik ja puutumatu loodus pakub loomingulisele mõttelaadile ideaalset konteksti. Julgustame kunstnikke kõndima roheliste männimetsade saladuslikel radadel ning jalutama igihaljaste kuuskede ja kadakate lõhnast küllastunud metsikul rannaribal. Samuti julgustame loomeinimesi suhtlema kohaliku kogukonnaga ning pakume avalikkusele erinevaid hariduslikke tegevusi kunsti, jätkusuutlikkuse ja tervisliku eluviisi teemadel.“

Vita perekond on juba pikka aega seotud kaasaegse kunstiga – nad on Läti kunstikollektsionäärid ja noorte ning tõusvate kunstnike toetajad. Vita ütleb, et kunstnike residents on vaid üks VV Fondi ettevõtmistest, millega loodetakse edendada kaasaegset kunsti ning anda Läti kunstnikele võimalus suhelda rahvusvaheliste kuraatorite, kunstnike ja lihtsalt kunstihuvilistega.

Midagi pole öelda – kadedaks teevad need Läti loomeinimeste tingimused. Õnneks ei hoita seda suurepärast loomemaja ainult endale ja kultuurihuvilised külastajad on alati teretulnud näitusi vaatama, sest rikkaliku ürituste ja töötubade programmi kaudu püüab PAiR tuua kaasaegse kunsti võimalikult paljude inimeste südametesse.

Tagasi peatänavale kõndides uurin Antalt, millised on tema meelest parimad kohad Pāvilostas. „Ma ei saa nimetada vaid mõnda kohta, igal neist on oma eriline vibe. Kuid võin öelda, et kui oled Pāvilostas, pead kindlasti proovima kohalikke suitsutatud kalu ja minema merele jahiga sõitma – seda on suurepärane teha näiteks päikeseloojangu ajal. Külastada tasub kindlasti ka kohvikut Laiva, et proovida sealset kohvi ning maitsta pitsat ja kooki. Õhtuti kogunevad siin kõik rannas, et koos päikeseloojangut nautida.“ Loojang pole tõepoolest enam kaugel ja meie plaanime seda nautida nii mere ääres kui ka stiilse kohaliku disainhotelli OTTO hotel & Sun katuseterrassilt.

OTTO

Hotellipersonal on väga tähelepanelik ja märgates, et meie reisiseltskonnas on kahe pere emad lastega, saame omavahel ühenduses olevad kaks mustvalge disainiga tuba. Esteetilist naudingut pakkuva hotelli sisekujunduse kõrval on suureks plussiks ka rõdult avanev vaade peatänavale ja jõele ning premium-klassi madratsid. Aga pikutamiseks on aega vaid mõned minutid, sest oleme märganud, et hotelli terrassil asuvas väliköögis valmib elaval tulel juba nii mõnigi roog, ja ka meie oleme endale hotelli restoranis laua broneerinud. Peagi selgub, et suurepäraseid maitsenaudinguid pakuvad nii toidud kui ka kokteilid.

Hotelli spaa on elegantne ja liialdusteta. Lõõgastume õhtu saabudes rahustava muusika saatel nii leili- kui ka soolasaunas ning lisaks ujumisele ka päevitame. Justnimelt, päevitame! Seinal olevast juhtpaneelist saab laes oleva kunstpäikese tööle panna ja lamamistoolil silmi sulgedes tunneme, justkui oleksime keset päeva Pāvilosta rannas. Pärast spaakülastust läheme aga päriselt randa ja soovime väikesest vaatetornist päikesele selleks päevaks head teed ning hiljem lehvitame talle OTTO katuseterrassilt veel järelegi.

Järgmise päeva alustuseks pakub OTTO külastajatele hotelli terrassi rikkalikku hommikusööki maitsva punase kalaga ning rohelise smuuti šottidega ja just siis, kui tekib tunne, et nüüd oleme Läti üha populaarsemaks muutuvasse väikelinna päriselt kohale jõudnud, on käes aeg lahkumiseks.

Suviselt pehmeid tuuli ja selle paiga erilisust hinnata oskavaid külastajaid sulle, Läti pärl Pāvilosta.

Rohkem informatsiooni Läti sihtkohtadest leiad Latvia Traveli kodulehelt www.latvia.travel/et.

Maalilisi pilte ja reisisoovitusi leiad ka Instagramist @latviatravel ja Facebookist @LatviaTravel.

Jaga
Kommentaarid