Kalnmuiža mõis on tõepoolest suurepärane ööbimiskoht, kui oled reisimas Riia suunalt Läti lääneserva. Kui ühes oma varasematest lugudest rääkisin Tukumsi maakonnast, siis just sealt tõigi tee meid abikaasaga Kalnmuižasse. See, mis meid ees ootas, oli lihtsalt täiesti teisest maailmast. „Kas sa oled kunagi oma elu jooksul nii peenes kohas ööbinud?“ küsime me teineteiselt vist juba mitmendat korda selle reisi jooksul ja täname mõttes lätlasi ning nende Turismiametit, kes meile sellise öömaja on välja pakkunud.

Nagu paljude mõisate puhul, on ka Kalnmuiža mõisa ajalugu täis suurejoonelisust, aga ka mustemaid päevi, mil maja oli kasutuses praktiliselt kõigeks muuks, kui selle algne eesmärk oli. Õnneks on viimaste aastakümnete jooksul mõisa hiilgus taastatud ja hoone, milles peidus imelised hotellitoad ja suurepärane restoran, ootab külastajaid nii siseruumidesse kui ka aiaalale, mille suurimaks ehteks on korrapärane õunaaed. Otsustame, et enne õhtusööki teeme väikese tiiru mõisa valdustes, aga lubame majaperenaisele olla tagasi söögi serveerimise ajaks. See on lubadus, mida me ka tänu tühjale kõhule punktipealt täidame.

Natuke restoranist

Imepärased sööke leiab Kalnmuiža mõisa restoranist igale maitsele. Ole sa vegan või lihasõber – tühja kõhtu pole karta tarvis. Proovitud viiekäigulise menüü lõpuks on kõht juba päris täis. Lisaks pakutakse suurepärast veinivalikut ümberkaudsest toodangust, väga head teenindust ja udupeent atmosfääri. „Selline tunne on, et veere või otse mäest alla,“ arvan ma ja palun abikaasat – ehk on ta nõus mind seljas hotellituppa tassima. Loomulikult lükatakse see pakkumine resoluutselt tagasi ja treppidest üles pean saama omal jõul. Aga see, mis ees ootab, on ka seda vaeva väärt.

Hotellituba lööb pahviks

Mõisa hotellitoad on loodud ajastutruult ja tundub, et kokku pole hoitud ei vahendite ega ideedega. Krooniks on loomulikult suurepärane päikesele avatud rõdu, mille kõrval kahvatuks ilmselt enamik tänase moodsa aja terrasse või rõdusid. Oleks ma inimene, kes armastaks piipu popsida, poleks selleks ilmselt vähemalt minu jaoks maailmas paremat kohta. Kuna me aga kumbki abikaasaga ei suitseta, vaatame lihtsalt unistavalt kaugusesse ja päikeseloojangusse. Ja täpselt nii on ka väga tore.

Kalnmuiža mõisahotell ja -restoran on eriti sobiv sihtkoht neile, kes tõesti otsivad oma reisilt midagi tõeliselt erilist ja glamuurset. Seda kõike mõis koos ümbritsevaga pakub, ja kindlasti palju rohkem, kui sa oodata oskaksid.“ Umbes sellise lausega võtame me konsensuslikult kokku uhke mõisa poolt pakutava.

Aeg on pugeda ajastutruusse voodisse, kuid enne seda otsustan veel käia kiiresti vannis. Poolel teel vanni mõtlen siiski ümber ja ronin hoopis voodisse. Päev on olnud pikk, täis häid emotsioone ja kuna järgmisel päeval ees ootav saab olema ilmselt samasugune, oleks targem ennast välja puhata. Jah, nii ma teengi!

Rohkem informatsiooni Läti sihtkohtadest leiad Latvia Traveli kodulehelt www.latvia.travel/et.

Maalilisi pilte ja reisisoovitusi leiad ka Instagramist @latviatravel ja Facebookist @LatviaTravel.

Jaga
Kommentaarid