Enamik saarte külastajaid valib sihtkohta jõudmiseks parvlaevad. Kui sinagi kuulud nende sekka, tasub kindlasti peatuda Saaremaa väravas Muhu saarel ning võtta aega selle avastamiseks. Häid viiteid leiad kindlasti siit.

Kui oled omadega jõudnud juba näiteks Kuressaarde, tasub lisaks kohvikutele, muuseumidele, spaadele ja Kuressaare lossile läbi põigata otse linna südames asuvast Kuressaare jahisadamast.

Kuressaare jahisadam

Suurepärane mereõhk, idülliline vaade lossile ning hea õnne korral saad seilata kogenud kaptenite käe all jahiga merele ning külastada näiteks pisikest Abruka saart, mille suurimaks ehteks on uhke salulehtmets, mille võimsad krobelise koore ja laiuvate okstega pärnad on kui vanad head sõbrad, kelle turvalisse rüppe varjule minna. Kõrged sõnajalad ja rikkalik taimestik rammusate viinamäetigudega loovad ilme haldjalikust võlumetsast, mille sügavast smaragdrohelusest võiks suvalisel hetkel välja ilmuda mõni ebamaine muinasjututegelane. Uuri jahisõitude lähemalt siit ning Abrukal seiklemise kohta näiteks siit.

Kajakisõit Kuressaares

Vana laev ja uuendatud spaad

Omaette elamus on minna sõitma Eesti vanima puulaevaga Hoppet. See 1926. aastal ehitatud kahvelkuunar mahutab 50 inimest ja seal saab maitsta ehtsat rannarahva sööki Admiral von Bellingshauseni nimelises restoran-salongis. Pardal saab vaid ehtsat ja hääd kraami ning auhinnatud snapse nii maalt kui merelt — nende hulgas saare käsitöödžinnid, -ölutid ja -siidrid. Uuri Hoppeti retkede kohta lähemalt siit.

Pärast meresõitu on suvitaja ära teeninud ühe korraliku lõõgastuse. Kohe jahisadama kõrvalt leiab kolm mõnusat spaahotelli. Kaks neist — Asa Spa Hotel ja Meri Spa — on värskelt üles vuntsitud, GoSpa hurmab külalisi oma tuntud headuses. Siinkohal tuleb rõhutada seda, et need pole mitte ainsad meite spaahotellid! Teatavasti oleme siiski Spaaremaa ning kõik teised leiad üles kenasti siit!

Nende jaoks, kes on tulnud Saaremaale haagissuvilaga, on sadama kõrval ka haagissuvilate plats ja kõik võimalused mõnusaks äraolemiseks, alustades saunaga ja lõpetades restoraniga Hafen. Ja kui tuleb väikese jalutuskäigu isu, siis Kuressaare loss on vaid kiviviske kaugusel.

Karulauk

Abruka, Ruhnu ja Illiku laid

Kellel nüüd eelnenud jutust Abruka kõrvu kõlama jäi, siis sinna saarele saab lisaks Hoppetile ka liinilaevaga Roomassaare sadamast, kust leiad eest samuti armsa sadamakohviku, kes pakub muuhulgas võimalusi merelisteks tegevusteks. See on eriti hea info neile, kes avastavad Saaremaad rattal või mootorrattal ja soovivad Abrukalgi oma kaherattalisega ringi sõita. Saarel on külalistele uudistamiseks pisike muuseum/külakoda ja saarevahi autokastis saab kuulata kultuuripärandit samal ajal ringi sõites. Abrukal saad mängida discgolfi ja leiad sealt ka kaks toredat uut majutuskohta: Abruka Boutique Spa ja Must Pärl. Lunasta pilet Abruka liinilaevale siit!

Roomassaare majakas

Muide, Vilsandi ja Abruka pole mitte ainsad väikesaared, mida kindlasti külastada tasub. Sealt samast Roomassaare sadamast pääsed suvekuudel teisipäeviti ja neljapäeviti tõelisele paradiisisaarele Ruhnu. Kogu tõe transpordist ja majutusest kuni tegevuste ja sündmusteni välja leiad siit.

Illiku laid on Väikeses Väinas asuv poolsaar — ühel päeval on see tõeline rahuoaas keset sumisevat Saaremaa suve, teisel päeval võib sealt leida nii muusikat kui tantsu ja muidugi saab suvel restoranis Köht süüa kõhu head saare kraami täis.

Saaremaa kohalikud hõrgutised

Loomaaed ja hülgevaatlus

Orissaares Tõnu talus on uksi avamas Saaremaa esimene loomaaed! Seal saab uudistada kõikvõimalikke põnevaid tegelasi — jäneseid ja rebaseid, okassigu ja nandusid, makenat ja kaimani, kui nimetada vaid mõnda. Loomaaia ametlik avamine toimub 3. juunil, sel päeval on peremees Risto Ränk avanud kohviku ja pakub avamise puhul pidulistele tortigi. Võta loomaaia külastus oma puhkuseplaani ja ole nende tegemistega kursis.

Meil on siin teinegi tore saar, kus nii metsa kui ka adruvalle. Vilsandi mehed viivad huvilised nii saarele matkama kui ka hülgeid vaatlema — uuri lähemalt siit. Kalastushuviline leiab kogenud kalagiidi ja kõik muu vajamineva aga Käbruotsa Puhketalust – need mehed juba teavad, kus ja kuidas suurimad kollid välja tõmmata.

Vilsandi tuuleveski

Uued põnevad majutusvõimalused

Kui soovid Saaremaal veeta öö mitte maa, vaid vee peal, siis Koguva sadamas asub kena suvekohvik-majutus Bottengarn, kus just seda saabki teha. Vee peal saad muuhulgas saunamõnusidki nautida.

Kui tahad lisada oma Saaremaa puhkusesse natuke glamuuri, siis Mia Glamping on täitsa uus uhke majutusvõimalus, kus läbi pehme une, südamega tehtud toidu ning merehõngulise keskkonna tärkab parim versioon sinust. Kui oled mõnusasti välja puhanud ja kõht täis, saad kohapeal matkata või surfata, teha ise kunsti või imetleda teiste tehtut. Mõnus puhkus linnakärast on igal juhul garanteeritud.

Saaremaal tahaks süüa ja juua ikka ehedat saare kraami. Seda kraami pole Saaremaalt sugugi raske leida, sest kohalikud väiketootjad ja teenusepakkujad koonduvad EHTNE märgise alla – neil on ka oma esinduspood Auriga Keskuses Kuressaare linnaserval, kust leiad sadu Saaremaiseid tooteid. Tutvu ehtsate ja tublide tegijatega siin ning soeta kaasa kohalikud meened kodustel Saaremaa isu tekitamiseks: https://ehtne.ee/ .

Tutvu Saaremaa, Muhu, Abruka ja Vilsandi elu-oluga lähemalt ja tule kasvõi päriseks:

Oma kõige kenamad sündmused oleme ritta ladunud siia: https://saare.events/


Jaga
Kommentaarid