Vallutamist ootab iidne Varbola linnus, mida teadaolevalt ei ole mitte kunagi vallutatud. Avasta Kuimetsa karstikoopad ehk Iida urked, kuhu saab ka sisse pugeda. Põnevust pakub ujumine Eesti suurimas rabajärves Loosalu järves. Läbimist ootavad mitmed matka- ja rabarajad, kuhu saad kutsuda teejuhiks kogenud matkajuhid.

Külalisi võtavad vastu Raplamaa muuseumid: Järvakandi Klaasimuuseum, Sillaotsa talumuuseum, Hageri muuseum maa-apteegi väljapanekuga. Avatud on kahe torniga Rapla kirik, kaupluses Rabav Raplamaa saab soetada kohalike tootjate toodangut ja käsitööd. Atla mõisas saab tutvuda mõisa ajalooga, külastada mõisakeraamika kauplust ja moosivabrikut, osaleda hoopis 4. juunil pühapäevalaadal või 23. juunil sini-kuslapuu päeval, kus avaldatakse naise igavese ilu saladus!

Klaasipuhumine

Tahad teistmoodi, ainulaadseid seiklusi? Tule puhu klaasi Järvakandi Klaasistuudios, proovi sepatööd Puraviku tuuleveski sepikojas, mängi indiaanimänge Preeriakoja indiaanikülas, katsu Väleki moodi tuld teha, meisterda endale ise räätsad või püüa välja murda põgenemismetsast, mis on ainulaadne kogu Eestis.

Puraviku tuuleveski sepikoda

Eriti ekstreemselt on võimalik aega veeta Kuusiku lennuväljal, kus SkyDive Estonia pakub võimalust osaleda langevarjukoolitusel või teha tandemhüpet. Lennuvälja lähedal asuvas Kuusiku põllumajanduspargis saab näha ja katsuda Eestis kasvatatavaid põllukultuure või teha ilusaid pilte. Voore tallidest võid tellida kalessisõidud valgete hobustega, kuningliku pikniku ja glamuurse telkimise.

Hüpe

Ratsutajaid ootavad Rapla Ratsakool ja Juurimaa tallid. Juurimaal asub ka loomapark, kus lisaks hobustele on palju teisigi loomi. Paluküla Mäe talus saab paitada kodulinde, küülikuid ja alpakasid. Eksootilisi loomi näeb aga Allikasilma Elamustalus. Allikasilmal pakub Lohe Kindral julgematele omakasvatatud tuliste tšillidega maitsestatud beseesid.

Tulist jutti ergutab ka džinnituur ehk ekskursioon Tohi Distillery Külastuskeskuses. Sealne giid tutvustab Tohisoo viinavabriku ajalugu, Tohi Distillery säravaid vaskseid katlaid ning näitab kuidas valmib käsitöödžinn ehk kuidas ikkagi džinn pudelisse saab. Võimalus kohapealset toodangut degusteerida ja kaasa osta.

Seiklused jätkuvad Vigala jõel asuvas Parvematkade parvekülas, mis aina kasvab — valminud on veel uusi ujuvaid maju! Külastajaid ootavad täiesti ainulaadsed saunade ja mugavustega perevillad. Parvekülas saab pidada pidu, suvepäevi, koolitusi, nautida sauna või kümblustünni, püüda kala ja sõita kanuude või vesijalgratastega.

Kindlasti aitab puhkust seikluslikumaks muuta Suur Seiklus, kelle abiga saad oma sündmustel põnevaid mänge ja tegevusi ellu viia või minna päris ekstreemselt metsa üleelamiskoolitusele. Lisaks õpetab matka- ja seikluste juht Andres Lääne ka maitsvaid lõkketoite tegema.

Rapla Kesklinna kooli juures on avatud madalseiklusrada — tasuta ligipääs rajale on ööpäevaringselt.

Võistluslikku elamust pakub Eesti pikim, laiem ja kiireim kardirada — Rapla Kardirada, kus saad laenutada hobikarte, korraldada oma võistlusi, pidada sünnipäevi või tulla hoopis oma sõidukiga rajarekordit püstitama.

Rapla kardirada

Saunaelamusi saab mitmel pool: Laukataguse puhkeküla pärnapuust suitsusaunas, Paluküla suitsu-, soome- või tünnisaunas, Adila puhke- ja heaolukeskuse saunades või hoopis Ruunawere Postimõis hotelli SPA saunakompleksis, Parvematkade parvekülas või Luhtre talu vene saunas.

Raplamaal on mitmeid põnevaid söögikohti, mis on avatud nii juhuslikule möödujale kui ka eelbroneeringut eeldavaid kodurestorane.

Mööduja saab julgelt sisse astuda nii Kohilas asuvasse Harakapesa kohvikusse kui Rapla keskväljaku ääres maitseelamusi pakkuvasse Hollivuudi, Rapla lähistel Arturi trahterisse või Krantsi kõrtsi. Raplasse on end selle aasta algusest sisse seadnud aasiapärane Vaga Mama. Aasiapäraseid maitseid pakub ka SushiMushi Kohilas ja Raplas. Ehedat sajanditetagust kõrtsiinterjööri saab nautida Nõmme kõrtsis.

Kodurestoranidest on eriti elamuslikud Ööbiku Gastronoomiatalu Resto, kus peremeheks-peakokaks Ants Uustalu isiklikult. Suvehakul avavad Gaidi ja Tarmo Mölder õdusa Loobergi talu kodurestorani uksed. Mõlemad kodurestoranid pakuvad mitmekäigulist õhtusööki, aga ka kooskokkamise võimalust sõpruskonna või kolleegidega.

Loobergi talu koduresto

Maidla mõisa endise teenijatemaja residentsis asuvas Restoranis SOO pakub peakokk Daanius Aas eksklusiivset 5-käigulist õhtusööki, kus loodus kohtub ajaloo ja jätkusuutliku toidukunstiga.

Seiklusi on Raplamaal kindlasti mitme päeva jagu ja seepärast julgustame jääma kauemaks. Kindlasti on põnev ööbida Maidla Nature Resort looduskuurorti luksuslikes ja auhindadega pärjatud loodusvillades Poku, Kaseke või Käbi. Või hoopis vee peale ehitatud Parvematkade perevillades, Voore tallide glämpingutelgis või nautida privaatsust Viduva puhketalus. Teha õdus puhkepaus Jakobson House külaliskorterites, Krantsi kõrtsi külalistemajas, Luhtre turismitalus või spaaga Ruunawere Postimõisa hotellis. Lihtsama majutuse leiad Märjamaa SpordikeskusestRapla Külalistemajast.

Viduva Puhkemaja

Rapla Turismiinfokeskusest saad alati küsida rohkem infot toitlustus- ja majutusvõimaluste kohta, giidide ja matkajuhtide kontakte või juhiseid põnevatesse kohtadesse jõudmiseks.

Suvesündmused Raplamaal

Igal neljapäeval Rapla keskväljakul HooviOTT

4.6 Atla mõisa pühapäevalaat

10.6 Kapa festival Tohisoo mõisa pargis

23.6 Atla sinikuslapuu päev

30.6-1.7 Vana-Vigala 22. Hard Rock laager

30.6-15.7 Rapla kirikumuusika festival

3.-6. 8 Märjamaa päevad ja Märjamaa folk

12.8 Rapla MELU

15.-16.9 Kultuurifestival SÄRIN 2023

23.9 Raplamaa kartulivorsti festival

7.-8.10 Raplamaa rabade päev

Kõik sündmused Raplamaal leiad www.raplamaa.ee kalendrist.

Raplamaa rabab!

Mukri raba

Jaga
Kommentaarid