1. Chaim Frenkeli villa-muuseumi pargi rosaarium. Juba viis aastat on Šiauliaid kaunistanud Chaim Frenkeli villa-muuseumi pargis kasvavad roosid. Kõige ilusamate värvide ja magusama lõhnaga õied meelitavad pildistama neid ja ennast koos roosidega. Ja kiikuma, murule pikali heitma või end purskkaevu veega värskendama. Loomulikult tasub külastada ka villat, mida kuu viimasel pühapäeval saab teha tasuta.

2. Maiasmokkade unistus. Kas toote alati oma reisidelt kaasa külakosti? Mida arvate söödavast külakostist? Šiauliaist soovitame kaasa võtta magusat külakosti vanast kommivabrikust Rūta – kvaliteet, ilu, maitse ja üllatus on garanteeritud. Kui aga juba teistele külakosti viite, siis tuleb seda enne ise maitsta, mida saab teha samas majas tegutsevas kohvikus – tellite šokolaadimulli ja saate energiat terveks päevaks. Kui teil on veel jõudu, ronige trepist üles ja külastage vabriku muuseumi. Kas te tõesti teate juba kõike selle maiustuste kohta?

3. Palderjani teetuba. Karbonaadi ja jäätist võib poest osta iga päev, kuid reisil viibides on peaaegu kohustuslik maitsta midagi uut. Linna vanima apteegi kõrval asuv Palderjani teetuba ahvatleb ebatavaliste (paljude jaoks) roogadega: peedikotletid, vegan külmsupp ... Suvel tasub proovida ka erksavärvilist veganjäätist, mis on väga maitsev ja näeb ka fotodel eriline välja.

4. Botaanikaaed. Sellel botaanikaaial on aasta ringi midagi külastajatele näidata, kuid suvel on loomulikult aia õitseaeg. Pärast pikki jalutuskäike linnas on nii hea paljajalu botaanikaaias käia ja nuusutada, imetleda, pildistada, maitsta, kuulata, avastada. Miks mitte valida botaanikaaed piknikupaigaks?

5. Peetruse ja Pauluse katedraali torn. Leedus kõlab endiselt raadios kuulus laul „Nuo Vilniaus ir Kauno bokštų kyla man noras pokštaut“ (From the Towers of Vilnius and Kaunas, I feel like joking), kuid Šiauliais saate ronida ainulaadsele Leedu kõrgeimale vaateplatvormile (65 m kõrgusel), mis asub Peetruse ja Pauluse katedraali tornis. Tõsi, seda saab külastada ainult koos giidiga. Ekskursioonid toimuvad tavaliselt nädalavahetustel.

6. Fotograafiamuuseum laseb lõpuks ometi linnukese kaamerast lendu! Teiste sõnadega – muuseum avab külastajatele oma ulatuslikud kogud. Amatöörfotograafidest professionaalideni – seda väljapanekut peaksid nägema kõik. Koos näituse, terrassi ja camera obscura’ga.

7. Jalgrattaga Rekyvasse. Šiauliais on kaks suurt järve koos randadega. Üks asub kesklinnas, teiseni tuleb sõita ... Seetõttu soovitavad turismikorraldajad rentida jalgrattad ja vändata Leedu suuruselt kümnenda järve äärde, mille lähedal on palju ruumi puhkamiseks, suurepärane restoran ja erinevad veelõbustused: jahid, lohesurfibaas. Muide, siinsed päikeseloojangud on tunnistatud kõige romantilisemaks – nii mõnus on sillal päikese loojumist vaadata.

8. Baltų kelio keskus. Balti kultuuri õppekeskuse külastajad on üllatunud, et keskuses on nii palju ajalugu, interaktiivsust, helisid ja keskuse keskel asuv pusle – külastajad veedavad siin tõeliselt sisuka tunni. Interaktiivne õppekeskus tutvustab balti rahvaste esivanemate elukorraldust ja traditsioone. Keskuses toimuvad ka koolitused.

9. Rahvusvaheline folkloorifestival „Saulės žiedas“. Juulis läheb kogu loodus õide, tänavatel levib pärnaõite aroom ning Šiauliai linna tänavad ja väljakud täituvad folkloorifestivali värvide ja helidega. Ehk on aeg õppida ära kreeka sirtaki või mõni leedu tants?

10. Muuseumide maraton. Šiauliai uhkustab sellega, et siin tegutseb koguni 22 muuseumi. Muidugi ei jõua ühe reisi ajal neid kõiki külastada, aga proovida ju võib. Raudteemuuseum pakub huvi lastele, kuid ka täiskasvanud ei kiirusta sealt lahkuma. Kassimuuseum on üks toredamaid muuseume linnas, seal on isegi mõned kassid, kes hõõruvad end külastajate jalgade vastu. Mille valite teie?

Veel rohkem ideesid Šiauliai linnaga tutvumiseks leiate mobiilirakendusest Šiauliai Region Guide või veebilehelt visitsiauliai.lt.

Jaga
Kommentaarid