1. El Retiro park – Madrid, Hispaania

El Retiro park on osa linna ajaloolisest pärandist. Kunagine kuningliku perekonna puhkeala on muutunud väga populaarseks pargiks nii kohalike kui ka välismaalaste seas.

2. Parc des Buttes Chaumont – Pariis, Prantsusmaa

Parc des Buttes-Chaumont on avalik park, mis asub Pariisi kirdeosas, 19. linnaosas. See 24,7 hektari suurune park on linnas suuruselt viies. See avati 1867. aastal, keiser Napoleon III valitsusaja lõpus, ja selle ehitas Jean-Charles Alphand.

Pargi kuulsaim objekt on Temple de la Sibylle, mis on inspireeritud Itaalias Tivolis asuvast Vesta templist.

Temple de la Sibylle Pariisi Parc des Buttes Chaumont’ pargis.

3. Hyde Park – London, Inglismaa

Hyde Park on üks Inglismaa pealinna kaheksast kuninglikust pargist ning seda külastab igal aastal miljoneid inimesi. Park laiub 350 aakril ning on kodu mitmetele kuulsatele vaatamisväärtustele, nagu Serpentine’i järv ja printsess Diana purskkaev.

Park pakub ka erinevaid vaba aja veetmise võimalusi, näiteks paadi- ja jalgrattasõit, tennis ja ratsutamine.

4. Villa Borghese – Rooma, Itaalia

Villa Borghese on inglise stiilis suur aed, kus on palju hooneid, muuseume ja vaatamisväärsusi. See on suuruselt kolmas avalik park Roomas (80 hektarit).

Pargi tellis Itaalia kardinal Scipione Borghese oma Rooma äärelinnas asuv nn peovilla juurde. Pargi arhitekt oli Flaminio Ponzio.

5. Tiergarten – Berliin, Saksamaa

Tiergarten on berliinlastele sama, mis Central Park newyorklastele ja Hyde Park londonlastele. See asub Berliini kesklinnas oluliste vaatamisväärsuste lähedal.

17. sajandi lõpus rajas kuurvürst Friedrich III kunagisest jahikaitsealast „rahva lõbustuspargi“. Aja jooksul on parki ümber kujundatud, näiteks aastail 1833–1838, mil kuulus maastikuarhitekt Peter Joseph Lenné muutis selle inglise stiilis pargiks.

Tiergarten asub Berliini kesklinnas, Brandenburgi värava ja riigipäevahoone kõrval.

6. Phoenix Park – Dublin, Iirimaa

Phoenixi park, mille pindala on 707 hektarit, on Euroopa pealinnades üks suuremaid suletud puhkealasid. Selle rajas 1662. aastal kuningas Charles II nimel üks Iirimaa kuulsamaid juhte, Ormondi krahv James Butler ning see oli algselt mõeldud kuninglikuks hirvepargiks.

7. Englischer Garten – München, Saksamaa

Englischer Garten ehk tõlkes inglise aed on üks maailma suuremaid linnaparke. Kõik sai alguse 1789. aastal, kui kuurvürst Carl Theodor andis käsu rajada Isari jõe äärde avalik park. Ta andis selle ülesande britile Benjamin Thompsonile, kes töötas sel ajal Baieri armee heaks. Park sai nime Englische Garten, kuna see oli kujundatud inglise maapargi stiilis.

8. Güelli park – Barcelona, Hispaania

Güelli parki asuti ehitama 1900. aastal, kui Barcelona oli kaasaegne ja kosmopoliitne metropol, kus elas üle poole miljoni elaniku. Park on tuntud oma värvikirevuse poolest.

9. Mont des Artsi aed – Brüssel, Belgia

Kuningas Leopold II soovis oma palee ümbritseda iluga. Ideest kasvas välja Mont des Artsi aeg, mis on tänapäeval ümbritsetud kunstist. 300 meetri raadiuses asuvad näiteks Musée Magritte, kaunite kunstide muuseumid ning ka Palais des Beaux-Arts.

10. Vondelpark – Amsterdam, Holland

Vondelpark on Amsterdami populaarseim park, mis meelitab nii turiste kui ka kohalikke. Park on kodu paljudele restoranidele ja kohvikutele, sealhulgas Blauwe Theehuis, Café Vertigo ja Groot Melkhuis. Pargist leiab ka vabaõhuteatri ja roosiaia, kus on rohkem kui 70 liiki roose. Vondelparki projekteeris maastikuarhitekt L. D. Zocher ja park on rahvuslik pärand.

Amsterdami Vondelpark meelitab nii kohalikke kui ka turiste.