Lummav loodus

Iseseisvaks looduse avastamiseks on väga sobilikud Karula Rahvuspargi matkarajad, mis keerlevad ümber 60 järve. Alustuseks võib proovida Ähijärve õpperada, mis tutvustab kunagisi teid, taaselustades heinamaatee, Ähijärve kallasraja, jalgraja, aga ka metsatee ja hobusetee. Ideaalne paik, kus loodust ja linde vaadelda, on Taheva 28 meetri kõrgune puidust Tellingumäe vaatetorn, kust avaneb imeline vaade käärulise Mustjõe luhtadele. Torni juurest algavad ka Tellingumäge ümbritsevad jalg- ja rattarada.

Ka Otepää Looduspargist leiab radu, kus kilomeetreid koguda: näiteks ümber Pühajärve kulgev Pühajärve matkarada või selle lühem versioon Murrumetsa matkarada. Käärikul saab matkata ümber Kääriku järve, seigelda hoopis Kekkose matkarajal või alistada näiteks Seinamägi. Harimäe vaatetornist avanevad aga vaated Otepää Looduspargi kuplitele. Kääriku Spordikeskuses on lisaks matkaradadele veel hulganisti mitmekülgseid tegevusi kergejõustikust erinevate pallimängudeni, suvised vollevõistlused ning saunad ja väliujula.

Ja kui on soov loodusturismi raames ka pisut romantikat kogeda, on Pühajärv sobiv nii iseseisvaks paadiseikluseks kui ka juhendatud matkadeks. Suuremad seiklejad võivad ette võtta Kooraste järvistu vallutamise.

Päris uus kogemus võib olla Pühajärve matkaradadel sooja suveõhtu paitusel tõukerattaga sõitmine, kasvõi ümber Pühajärve.

Seikluslik meelelahutus

Kui sind kutsuvad teravad elamused ja valid iga kell aktiivse puhuse, võta koos tegusate kaaslastega suund Otepää poole. Põhjuseid selleks on mitmeid ja enamasti on need sportliku iseloomuga.

Päris uus kogemus võib olla Pühajärve matkaradadel sooja suveõhu paitusel tõukerattaga sõitmine, kasvõi ümber Pühajärve. Või kihuta hoopis maastikurattal alla Väikese Munamäe nõlvadest!

Väike Munamägi pole ainult talvine meelelahutuskoht. Keskus ja tooltõstuk on suveperioodil avatud nii jalgsimatkajatele kui ka ratturitele. Munaka Bike & Hike võib olla just see, mida sinu teismelised selle suve tippelamuseks peavad.

Pühajärve paadisadam

Tehvandi Spordikeskus on kaasaegne kauni looduse keskel paiknev aktiivse puhkuse paradiis, kus on nii maastikurattarada, discgolf kui ka K-90 vaateplatvorm. Grammigi ei jää alla Otepää Seikluspark, mille pikad ja kõrged õhusõidud üle ajaloolise Linnamäe oru on muljetavaldavate pikkustega - 300 ja 350 m. Linnamäel asuvad 12.‒13. sajandist pärit ordulinnuse varemed, kust avaneb ilus vaade Otepää ümbrusele.

Või ihkad hoopis adrenaliini ja närvikõdi? Sangaste Safari korraldab suurematele ja väiksematele seltskondadele off-road seiklusi, pakkudes lisaks ka kohalikke maitseid.

Inspireerivad naudingud

Armastad looduslikult lummavaid elamusi? Siis tasub üles otsida maailma kõige põhjapoolsem terrassidel asuv viinamägi, mille leiad maaliliste Otepää kuplite vahelt!

Murimäe veinikelder on paik, kus pererahvas ja koerustükke täis Murid jagavad külalistele lahkelt oma kogemusi veini valmistamisest ja ehedaid veinielamusi maapealses paradiisis.

Murimäe veinikelder on paik, kus pererahvas ja koerustükke täis Murid jagavad külalistele lahkelt oma kogemusi veini valmistamisest ja ehedaid veinielamusi maapealses paradiisis. Pärast kohalike veinide degusteerimist võib nautida sealsamas ka öömaja.

Vidrike Külamaja itaaliapärasest restoranist on Otepääl saanud juba omaette legend, Valgamaa metsade vahelt leiab lisaks omanäolise Leno Tacobaari ning Lüllemäel hellitab ettetellimisel maitsemeeli restoran Kolm sõsarat.

Sauna-aastale omaseid elamusi pakuvad Toidupada suitsusaun, Sokka puhkekeskus ning Vahi talu.

Elamusi täis suvi

Pühajärve rand on selleks hooajaks saanud uue ilme ning traditsioonilised suve suursündmused Pühajärve Jaanituli ning ajastufestival Retrobest ei jää ka sel aastal tulemata. Kohal on nii kodu- kui ka välismaised staarid, nii uued tegijad kui ka vanad dinosaurused. Ning kui suured peod ja festivalid peetud, vallutavad järvekalda spordisõbrad, sest siis toimub 42. Pühajärve jooks ja pargitriatlon.

Kindlasti tasub juulis uudistama tulla Kaagjärve Roosifestivali, millele annavad näo ja hinge kaunis muusika, särtsakad tantsutrupid ning põnevad töötoad. Pakutakse parimat tänavatoitu ning festivalialal toimub Eesti-Läti gurmee- ja roosilaat.

August ei möödu Valgas kindlasti ilma rahvusvahelise Valga militaarajaloo festivalita. Plaanis on nii paraad, näidislahing kui ka vanavaralaat. Ning kui juba Valgas olla, siis tasub kindlasti minna piirile kiikuma ning miks mitte põigata ka üle piiri!

Tutvu Valga maakonnaga lähemalt leheküljel www.valgamaa.ee.

Jaga
Kommentaarid