Muusika

Ilmselt ei vaja meenutamist, et käimas on Tallinn Music Week – kolmepäevases programmis esineb 176 artisti 41 maalt Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Aafrikast ja Aasiast.

Vasalemmas toimub kontsertsari „Lossimuusika“, kus astuvad Vasalemma lossi saalis üles trio Evelin Samuel-Randvere, Johan Randvere ja Marten Altrov, imeline laulja Elina Nechayeva ning ajatult kuldne duo Ivo Linna ja Antti Kammiste. Kõigi kontsertide eel on võimalik ajaloolase Jaak Juskega tutvuda mõisakultuuri ning Vasalemma lossi ja kandi ajalooga.

Põhja-Tallinnas elektroni kunstisaalis toimub etenduskunstide festival „Kõheda Vastasmõju“, kus saab näha ja kuulata Eesti, Portugali, Ukraina, Läti, Hollandi ja Suurbritannia kunstnike teoseid, muusikaprogrammi, osaleda töötubades ja vaadata ringi raamatupoes.

Loodus

Mai on looduskaitsekuu ja selle raames korraldab Eesti loodusturismi ühing erinevaid matkasid. Näiteks kevadine kanuuromantika Ahjal, värbkaku vaatlusretk Karulas, emadepäeva kanuumatk Soodla jõel ja päikeseloojangumatk kanuudel Emajõe-Suursoos. Lisaks veel kanuumatk ja leilisaun Soomaal, Valgejõe suurveematk, SUP-avastusretk Soodlas ja veel matk ja töötuba „Loodust tunned kätega“.

Vaata teisi korraldatud matkasid loodusturismi ühingu lehelt.

Sport

Spordihuvilistel on sel nädalal lihtne. Toimub kevade suurim rahvajooks nimega Tartu Maastikumaraton. Uuenenud rajad kulgevad täielikult metsa- ja kruusateedel ning sobivad väga erineval tasemel harrastajatele. Valikus on 42, 21, 10 ja 5 km. Kõikide distantside start ja finiš asub Elvas, Tartumaa tervisespordikeskuses. Maratonimelu koondub ühte kohta ning lihtne on tulla terve pere või sõprade seltskonnaga.

Varia

Tartus toimub kirjandusfestival Prima Vista, kus saab külastada traditsioonilist raamatulaata Raekoja platsil, osaleda kirjanduslikel retkedel, vaadata näitusi, nautida laulvate kirjanike kontserti ning kohtuda kirjanikega. Eesti raamatuhuviliste ette astuvad nii kodumaised lemmikud kui mitmed hinnatud välisautorid.

Pärnus toimuv Taimelaat on aga suurim aiandushuviliste kokkusaamiskoht Pärnumaal. Kevadel ja sügisel toimuval laadal kaubeldakse taimede ja aiakaupadega – seemned, istikud, aiasaadused, aiatööriistad, aiatehnika, aiamööbel jne. Sügiseselt laadalt saab lisaks osta kodumaiseid aiasaaduseid, teiste seas viinamarju, meloneid, arbuuse.

Pärnusse kogunevad peale taimesõprade ka motosõbrad – toimub Eesti mootorrattahooaja avamine, mis on suur traditsioon ja mootorratturite aasta tähtsündmus. Päev täis meelelahutust ja erinevaid atraktsioone. Päeval toimub pidulik hooaja avamine ja uhke mootorrataste paraad läbi Pärnu linna. Päeva lõpetab suur motopidu.

Maiasmokad kogunevad sel nädalavahetusel Haapsalus. Läänemaa šokolaadifestivalil toimub šokolaadilaat, trühvli- ja tordikonkurss, töötoad ja muidugi hea elav muusika.

Tartus AHHAAs toimub lavaluulefestival. See kirjandusfestival Prima Vista, AHHAA teaduskeskuse ja Eesti Lavaluule MTÜ koostöös sündiv festival ühendab luulemaailma ja tehnoloogia, et luua kordumatu kultuurikogemus, mis on esimene neljast rahvusvahelise projekti Urban Travel Machines festivalist.

Pealinnas tähistatakse aga Tallinna päeva.

Näitused ja muuseumid

Teletornis on Meremaalide näitus ja Lennusadamas toimub perepühapäev „Emaga Veneetsiasse!“

KUMUs on näitus „Futuromarennia. Ukraina ja avangard“, mis on avastuslik sissevaade Ukraina avangardkunsti, mis pürgis ühiskonna moderniseerimise poole. Radikaalsed tulevikuunelmad leidsid ilmeka väljenduse maalis ja lavakujunduses, arhitektuuris, kirjanduses ja filmikunstis. Oleksandra Eksteri, David Burljuki ja Vasil Jermilovi teosed on pärit muuseumidest, mis jätkavad tööd ka sõja ajal, Venemaa pidevate rünnakute all.

Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumis näeb Keiu Krikmanni ja Darja Popolitova kureeritud näitust, mis vaatleb loomulikkuse ideed ning selle seost looduse ja inimkehaga. Näitusel osalevate kunstnike teosed panevad vaataja mõtlema sellele, kuidas ja milline võiks olla tema keha väljaspool harjumuspärast keskkonda – loodusmaastikel, kus leidub aina enam tehis- ja jääkmaterjale, kohtumisi võõrastust tekitavate materjalide ja esemete, teistsuguste identiteetide ja entiteetidega.

Niguliste muuseumis on vaatamiseks näitus „Michel Sittow Põhjas? Altariretaablid kahekõnes“.