Julgetel avaneb võimalus supelda Eestimaa sügavaimas järves - Rõuge suurjärves, mis on suisa 38 meetrit sügav ning võrreldav maailma suurima looma, sinivaala, pikkusega. Siin looklevad Eestimaa pikim jõgi Võhandu ja suurima kõrguste vahega jõgi Piusa. Piusa jõe kallastel kohtab maalilisi liivakivipaljandeid, millest Härma Mäemine müür on Eesti kõrgeim. Urvastes kasvab Eestimaa jämedaim tamm – Tamme-Lauri tamm. Eestimaa kõige lõunapoolsem tipp asub samuti Võrumaal – Naha külas.

Arvukad turismitalud, ujumisvõimalused, paadisõidud, ratsutamine, laadad, saunad, suusarajad, võru keel – need on vaid mõned märksõnad, mis iseloomustavad Võru maakonda. Nii suurtele kui ka väikestele pakuvad avastamisrõõmu perepargid, muuseumid ja loomapargid.

Luhasoo raba

Loodus- ja spordisõbrad saavad oma meeli ergutada metsa-, matka- ja spordiradadel. Looduses matkates on võimalik pigem kohata lõunast jalutuskäiku tegevat reinuvaderit kui teist inimest. Osaliselt laudteega kaetud eriilmeline matkarada kulgeb läbi Luhasoo raba. Eriti kaunis vaatepilt avaneb sealt varahommikutel. Tõusev päike kuldab Mustjärve ja vaikselt-vaikselt kerkib udu. Kustumatu vaatepilt pikaks ajaks. Kindlasti on sealsed hommikud ja õhtud ka pildile salvestamist väärt. Luhasoo raba juures on ka metsaonnike, kus ööd veeta.

Rulluisutajad ja -suusatajad saavad liikuda Võru-Kubija ning Haanja Puhke- ja Spordikeskuse terviseradadel. Samuti on nimetatud kohtades olemas jooksu- ja kõnnirajad. Haanja Puhke- ja Spordikeskuses on võimalik rentida ka ruume, et aktiivsete tegevuste kõrval saaks korraldada seminare ja sünnipäevi. Aktiivsed sportijad võivad osaleda Võrumaa jooksu- ja kõnnisarjas, mis on suisa 12-etapiline. Kõikidel etappidel on kavas jooks, kõnd ja mudilaste jooks, seega igaühele midagi. Aktiivne liikumine on Võru maakonnas au sees. Ka paljud ettevõtted soodustavad spordisündmustel osalemist.

Kõige looduskauni ja sportliku kõrval iseloomustab Võrumaad kultuuriline rikkus, kus kohtuvad kaks omanäolist kultuuriruumi – võro ja seto kultuur. Siinseid inimesi iseloomustab selge kultuuriline identiteet ja oma juurte tunnetus. Võrukesed kannavad uhkusega edasi oma esivanemate kombeid ning räägivad võro või seto keelt. Võruke peab lugu vanadest tarkustest – ta oskab teha töid, mida tegid ka tema esivanemad, olgu selleks siis lihasuitsutamine, vikatiga niitmine või palkmajaehitus. Samuti on omanäoline võrukeste omavaheline kõnepruuk, mille erinevus eesti ühiskeelest on arusaadavuse piiri peal.

Kõige parema ülevaate piirkonna kultuuridest saab külastades Setomaa Muuseumeid ja Vana-Võromaa kultuurikoda.

Setomaa Muuseumid haldab kuute erinevat hoonet üle Setomaa. Suvehooaeg on Setomaa muuseumides kindlasti aktiivsem, avatud on erinevad hooajanäitused, korraldatakse teemapäevi ja iloõdaguid ehk leelokoori kontserte, kuid ka muul ajal tasub muuseumidesse sisse astuda. Kevadel, sügisel ja talvel toimuvad erinevad üritused, mis aitavad seto kultuuriga sügavamalt tutvuda.

Kubija terviserada

Vana-Võromaa kultuurikoda annab hea ülevaate paikkonna eluolust alates asustamisaegadest kuni 20 sajandi keskpaigani. Näha saab arheoloogilisi leide, etnograafilisi esemeid, dokumente Võru linna rajamisest, esemeid ja fotosid eri aegade kultuuri- ja hariduselust jm.

Kes soovib ühildada ööbimise ja puhkuse, see leiab Võru maakonnast kaks spaahotelli: Kubija hotell-loodusspaa ja Värska Kuurortravikeskus. Mõlemad pakuvad vee-elamusi aastaringselt, seega saab ka jahedama suvega ujumas käia. Kubija hotell-loodusspaas saavad minigolfi huvilised suvel palli auku veeretada suisa 18-rajalisel minigolfi rajal. Värska kuurortravikeskuses asuv Värska sanatoorium on Eestis ainulaadne oma raviarsenali poolest, sest turgutust pakutakse kohalike looduslike vahenditega – magevee ravimuda ja Värska mineraalveega. Suvehooajal väljub Värska sadamast Seto Line laev, mis viib nii Värska ringreisile kui ka päikeseloojangu kumas Lämmijärvele. Tule, näe maismaad hoopis teise nurga alt ja lase hea maitsta laevasõidu ajal pakutava veiniga Nautimuselt. Lisaks on võimalik laenutada SUP-laudu ja paate.

Võrumaa hämmastab oma mitmekesisusega ning Võrumaa inimeste külalislahkus ja ehedus ootab avastamist!

Tutvu Võru maakonnaga lähemalt leheküljel www.visitvoru.ee või Facebookis: Visitvoru.

Suuremad suvesündmused Võru maakonnas:

17.-18. juuni Vastseliina Maarahva laat

6.-8. juuli Festival Võnge

6.-8. juuli Võru Pärimustantsu Festival

14.-16.juuli Tour de Rõuge MTB 2023

21.-22. juuli Ostrova Festival

29.-30. juuli Võru Lastefestival 2023

12.-13. august Hauka Laat

11.-13.august Treski muusika- ja inspiratsioonifestival

Jaga
Kommentaarid