Loodusnautlejatele

Loodusele lähemale toob sind kindlasti maaliline Taevaskoja, kus Taevaskoja turismi- ja puhkekeskuses saab ronida suisa üheksa meetri kõrgusel kõrgseiklusrajal, matkata kanuudega või tõukeratastega. Ürgset ja metsikut Ahja jõge ümbritseb looduskaunis maastik, mille uhked liivakivipaljandid, sh Suur ja Väike Taevaskoda, on juba ammusest ajast inimeste huviobjektiks olnud ning Ahja jõgi kanuu- ja süstamatkajate paradiisiks. Suviti saab romantilise jõelaevaga sõita Saesaarel.

Taevaskoda

Põlvamaa lõunaosas asuv Meenikunno on loodusesõprade ja matkajate seas hinnatud puhkeala. Meenikunno mitmekesine rabamaastik on paljude kaitsealuste taimede, loomade ja lindude elupaik ning kuulub tähtsate linnualade ja Euroopa tähtsusega Natura 2000 võrgustikku.

Ümber Meenikunno laiuvad liivased ja päikeselised palumännikud, kus soodsatel aastatel võib leida rikkalikult seeni, mustikaid, pohli ja metsmaasikaid. Liipsaare vaatetornist avaneb vaade lagerabale ja soosaartele ning tasub kindlasti ette võtta retk läbi raba mööda matkarada, mis algab Liipsaare valgusküllastest männikutest, läbib laudteena puis- ja lageraba, möödub soosaartest ja laugasjärvedest ning viib Kamarusemäeni – miljoni männi vaate ja maailma kauneimate päikeseloojangute paika.- Matkaonnid ja piknikukohad asuvad mõlemal pool raba ning piirkond on rikas harulduste poolest!

Ilumetsa kandis juhivad kelmikad puust kuradikesed tähelepanu meteoriidikraatritele. Suurim neist, Põrguhaud, on 80 meetrit lai ja tosinkond meetrit sügav ning legendi järgi käivad kuradid just seal kulda pesemas. Ootsipalu orus kõrgub maailma kõrgeim harilik mänd (Pinus sylvesteris) – 46,6 meetrit.

Tervist ja vaimu saab virgutada veel järgmistel kaunistel matka- ja õpperadadel:

  • Taevaskodade matkarada

  • Kiidjärve kuklasterada

  • Mammaste tervisespordikeskuse terviserada

  • Meenikunno raba matkarada

  • Mehikoorma jalgrada ja rannapromenaad

  • RMK Laari metsanduslik õpperada

  • RMK Nohipalo õpperada

  • RMK Roiupalu õpperada

  • RMK Tilleoru matkarada

  • RMK Valgesoo õpperada

  • RMK Voorepalu Põrgurada

Kaunid loodusmaastikud ja romantilised talukohad

Lisaks jalgsi või rattaga matkamisele pakub erilist elamust kindlasti Postitee, mis on tuntud kui üks Eesti kõige põnevamaid teelõike. Teelõiku kutsutakse ka „Pillerkaaritavaks Postiteeks“.

See algab Tartu-Põlva maanteel Liiva ristmikul ning kulgeb läbi mitmete huvitavate kohtade, nagu Ihamaru, Karilatsi, Tilleoru ja Puskaru. Tee, mille äärde jäävad kaunid loodusmaastikud ja romantilised talukohad, on künklik ja kitsas, pakkudes matkajatele tõeliselt närvekõditavaid hetki. Tee möödub kunagistest kõrtsikohtadest ja sildadest, kus tasub kindlasti peatuda. Puhkajad saavad aega maha võtta matkaradadel või soojaveelises Palojärves.

Postitee sobib ideaalselt nii väikestele seltskondadele kui ka suurematele kokkutulekutele ning piirkonnas asuv Põlva Talurahvamuuseum on külastamist väärt. Muuseumis on võimalik näha vanu kooli- ja külahooneid, põllutöömasinaid ning tarbeesemeid ning seal toimuvad sageli ka huvitavad üritused ja teemapäevad. Lisaks on augustis siin aset leidev Ökofestival üks Põlvamaa suursündmusi.

Süvahavva Loodustalu lõngad

Avasta loodustalusid

Põlvamaa Postitee vahetus läheduses asub Kalda loodustalu, mis üllatab külastajaid lihtsuse ning rahuliku õhkkonnaga. Ökoturismi talu pakub rahulikku õhkkonda ning perenaine valmistab maitsvaid hoidiseid ja küpsetisi kohalikust toorainest, võttes inspiratsiooni oma lapsepõlve toitudest. Oluline on pärandipõhisus ning menüüdes domineerivad vanad talutoidud ning lihtsus. Talu aed, kust korjatakse hooajalisi aiasaadusi, annab suure panuse nende toitude valmimisse. Kõik see teeb Kalda loodustalust tõelise pärli Põlvamaa looduses.

Sarnast kogemust pakub ka Süvahavva loodustalu. Elustiilitalus tegeletakse tee- ja maitsetaimede kasvatamisega ning kootakse koeravillast kudumeid. Külastajad saavad ööbida külalistemajas või telkida talu territooriumil ning osa võtta erinevatest loodusretkedest ja õpitubadest. Loodustalust leiab samuti maitseelamusi pakkuva kohviku, kus kasutatakse talu enda aias kasvatatud köögivilju ja marju. Süvahavva loodustalu on tuntud oma keskkonnasõbraliku ja jätkusuutliku tegevuse poolest ning on saanud ka vastavaid tunnustusi. Talu eesmärk on pakkuda oma külalistele unikaalset ja autentset elamust ning tutvustada loodushoidlikku eluviisi.

Puhka mõnuga

Kes on peale pikka päeva tegevustest küllastunud, saab puhata rahvusvahelise ökotunnusega pärjatud hotellis Pesa, mis pakub Põlva südalinnas mugavaid tube ning mille töötajad jagavad soovi korral soovitusi piirkonna avastamiseks. Hotellis paikneb Minispaa Sõstar, kus saab pärast pikka aktiivset päeva lõõgastuda saunas või mullivannis. Lisaks on hotellil suurepärane asukoht, sest see asub mitmete vaatamisväärsuste, sealhulgas Karilatsi muuseumi ja Taevaskoja matkaraja lähedal.

Ühenda töö ja puhkus

Kui on soovi puhkus ja töö ühildada, siis mugavat kaugtöö võimalust looduse lähedal pakub Kupland. Kupland on innovatiivne võrgustik, mis koondab kaugtöö võimalusi pakkuvaid majutusasutusi Põlvamaal, Võrumaal ja Valgamaal.

Tuleb ette olukordi, kui lastel on koolivaheaeg või kaaslasel puhkus, kuid tööasjad vajavad tegemist. Ööbida ja einestada saate kõik koos, kuid töötegemise ajaks pakutakse soovijale ergonoomilist keskkonda ja ülejäänud perele võimalusi aja sisustamiseks Kagu-Eestis.

Eemaldumine linnakärast aitab keskenduda olulisele, mis argipäevas kaduma kipub. Tagatud on piisavalt suur laud, mugav istumisvahend, korralik internet, lisamonitor, piisavalt pistikuid, printimisvõimalus ning toitlustuse kättesaadavus. Kaugtöökohtades on tähelepanu pööratud ka heale valgusele ja meeldivale temperatuurile. Kohvi/teed saab kohapeal ise teha või osta. Mis kõige tähtsam – kiire internetiühendus! Viibides sealjuures vaid sammu kaugusel rohelusest ja loodusest.

Kuplandi kaugtöövõimalused on suurepärane valik, mis võimaldab töötajatel oma aega paremini planeerida ja elu rohkem nautida, ühendades puhkuse inspireeriva rohelise töökeskkonnaga.

Kui otsid rahu ja vaikust, kaunist loodust ning võimalust linnakärast eemale pääseda, siis ootab sind roheline Põlvamaa oma metsaradade, järvede ja vaatamisväärsustega. Kaasaegse elukorraldusega inimene saab teha tööampse mugavas ja innovaatilises kaugtöökeskkonnas ning sukelduda pärast seda taas rohelusse.

Tutvu Põlva maakonnaga lähemalt leheküljel www.polvamaa.ee.

Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks.

Jaga
Kommentaarid