Vaatamisväärsused

The Royal Liver Building

See muinsuskaitse all olev hoone ehitati 1911. aastal kindlustusseltsi peakorteriks. Koos Cunardi maja ja Liverpooli sadamahoonega on see üks nn kolmest graatsiast – jõe ääres asuvate ajalooliste ehitiste kübaratrikk.

Soovitame osaleda The Royal Liver Buildingu 360-kraadisel ekskursioonil, kus saate Liverpooli nautida hoone 15. korruselt, kuulates samas kaasahaaravat lugu Euroopa esimese pilvelõhkuja kohta.

Liverpooli katedraal

Liverpooli katedraal on Suurbritannia suurim ja sellel on maailma suurimad gooti stiilis kaared. Selle kellad kaaluvad 16 tonni.

Katedraali projekteeris Giles Gilbert Scott, kes oli kõigest 22-aastane, kui arhitektuurivõistluse 1902. aastal võitis.

Külastada on võimalik ka torni, mille tippu viib kaks lifti ja 108 trepiastet. See on seda väärt, kuna katedraali tipust avaneb linnale 360-kraadine vaade.

Katedraalil on isegi oma restoran Welsford Bistro, kus saab proovida kohalikku Scouse’i hautist, mis on valmistatud veiselihast ja köögiviljadest.

Liverpooli katedraal on Suurbritannia suurim.

The Beatles Story

Biitlite muuseumi külastamiseks ei pea ilmtingimata ansambli fänn olema, kuna muuseum annab hea ülevaate ka Liverpooli muusikaajaloost. Vaatamist väärivad siiski John Lennoni prillid, Ringo Starri trummikomplekt ja käsitsi kirjutatud laulusõnad.

Eureka! Science + Discovery

Eureka! teadusmuuseum sobib ideaalselt lastega peredele – muuseumi sihtrühm on kuni 14-aastased. Muuseum on interaktiivne ning seal saab muu hulgas tutvuda selliste teemadega nagu loodus, anatoomia ning arhitektuur.

Anfield Abseil

Anfield Abseil ei ole enam ainult üks Euroopa suuremaid jalgpallistaadioneid ja Liverpooli jalgpalliklubi kodu. See on ka suurepärane koht külastajatele, kes soovivad linna avastada hoopis teise nurga alt. Nimelt on alates 2023. aasta algusest külastajatel võimalik ronida Anfield Abseili põhitribüüni katusele.

Kulisside taga toimuvad ringkäigud annavad suurepärase ülevaate nii jalgpalliklubist kui ka staadionist.

Kus süüa-juua?

Ühelgi restoranil pole Liverpoolis veel Michelini tärni, kuid seda ei pea enam ilmselt kaua ootama. Hiljuti avati linnas Hawksmoor, peen restoran, mis on tuntud oma 35 päeva kuivatatud liha poolest.

Lahedaid söögikohti leiab nn Balti kolmnurgast, mis asub kesklinnast ümber nurga. Näiteks Baltic Market, kust leiab kõike alates Lähis-Ida köögist kuni ülisuurte burgeriteni, jookidest rääkimata!

Kui soovite midagi uhkemat, kaaluge restorani Baltic Triangle’s Manifest. Selle avasid 2022. aastal kokk Paul Durand ja tema partner Charlotte Jones.

Kui soovite aga omapärast kogemust, külastage Bold Streetil hiljuti avatud Albert’s Schlossi, mis on kui Alpimajake otse Liverpooli südames. Menüüs on palju erirooge, näiteks fondüü ja spätzle, ning joogikaardilt leiab nii õlut kui ka kanget napsi.

Esiplaanil The Royal Liver Building, taamal vasakul Liverpooli katedraal.

Kus ööbida?

Kui soovite olla kesklinnas, siis on Delta Hotels by Marriott Liverpool City Center parim valik. See on vaid mõne meetri kaugusel Lime Streeti jaamast ja lühikese jalutuskäigu kaugusel paljudest vaatamisväärsustest.

Linnas on ka mitmeid põnevaid uusi hotelle. Nende hulka kuulub Municipal Hotel Liverpool MGallery, mis avatakse muinsuskaitse alla kuuluvas hoones küll alles mai lõpus.

Lime Streeti jaama kõrval avati 2023. aasta alguses ka Radisson RED Liverpool. Hoone ehitasid 19. sajandil raudteeettevõtjad, et majutada kasvavat arvu külastajaid – raudtee oli nimelt osutunud äärmiselt populaarseks reisimisvahendiks.