Seiklused pruuni kulla maal

Eesti teravamaid elamusi pakkuv seikluskolmnurk – Kohtla-Nõmme, Aidu ja Kiviõli – puuduks praegu turismikaardilt, kui poolkoksimägi, kaevandus ja karjäär oleksid tavapärasel viisil suletud. Õnneks tekitasid need kohalike peades lennukaid ideid ja nii pöörati endised tööstusalad hoopis turismiatraktsioonideks.

Eesti Kaevandusmuuseum

Selleks et tööstusest paremat aimu saada, tasub alustada Kohtla-Järve Põlevkivimuuseumist – nemad juba oskavad seda teistmoodi maailma selgitada. Järgmiseks tasub minna otse maa alla, Kohtla-Nõmmele Eesti Kaevandusmuuseumisse. Muuseumi magnetiteks on giidid, kes on endised kaevanduse töötajad, ja töökorras masinad, mida kaevanduskäikudes üksteise järel demonstreeritakse.

Vaid 2 km kaugusel Kaevandusmuuseumist asuvad nn Eestimaa fjordid – ehk Aidu veemaa. Aidu maastik on seiklemiseks ainulaadne ning seigelda saab seal mitte ainult maad, vaid ka vett mööda. Suletud põlevkivikarjäär pakub veesõiduks 30 km kanaleid. Adrenaatori seiklusmeistrid on siin parimad giidid – olgu jalgsi-, džiibi- või veematkal.

Kiviõli seikluskeskus

Kiviviske kaugusel Aidust asub Kiviõli Seikluskeskus. Kompleks on rajatud tehisaladele ja talvisest suusamäest saab suvel tõeline seikluste meka, kus täiskasvanutel ja igas vanuses lastel on lustimist hommikust õhtuni, sest valikus on hulgaliselt tegevusi liikluslinnast Eesti pikima trosslaskumiseni välja.

Eesti kõrgeim pankrannik ja tema pärlid

Kui aga nendelt aladelt hoopis põhja poole suunduda, siis tasub kindlasti kiigata pankrannikule, sest seal on ootamas mitu rekordpaika – Ontika pankrannik, mis on Balti klindi kõrgeim, ja Eesti kõrgeim juga Valaste. Pankranniku pärliks on Saka mõis, mis pakub lõõgastavat spaapuhkust ja mõnusat looduse keskel kulgemist.

Suundudes hetkeks mererannast eemale, saab põigata Jõhvi linna, kus muuhulgas asub kultuurist pakatav Jõhvi kontserdimaja. Kontserdimajas võib erinevatel aegadel nautida teatrietendusi, muusikat, tantsulist kunsti ning paljut muud.

Pankrannik Sakal

Liikudes rohkem ida suunas, jõuab looduskaunisse Toilasse. Toilas asuv ajalooline Oru park on olnud läbi aegade üks maakonna külastatavaimaid parke. Suvisel ajal saab virtuaalreaalsuses „VR Toila 1938“ näha, milline nägi välja pargis asunud K. Pätsi loss enne teist maailmasõda. Kui siin juba pikemalt peatuda, siis tasub külastada Toila Spa hotelli, kus saab nautida spaamõnusid, mängida minigolfi ja nautida maitseid nt suvises Mio Mare grillpaviljonis.

Veel enne kui jõuad Narvasse, jääb tee peale mitmeid avastamist väärt kohtasid, nt Sillamäe. Endise salastatud linnaga aitab kõige paremini tutvuda Sillamäe Muuseum ja loomulikult ei saa linnast lahkuda külastamata Mere puiesteed ja rannapromenaadi, kus lisaks puhke- ja mängualadele on ka vaatetorn. Sillamäelt vaid 10 minuti autosõidu kaugusele jäävad Sinimäed ja Sinimägede Muuseum, mis on keskendunud sõjaajaloole. Väljast väike maja, kuid sees suur lugu, millest jutustab ka tuntud film „1944“.

Pääsupesa Toilas Oru pargis

Spaapuhkajate lemmikpeatuspaigaks on Narva-Jõesuu, sest seal asub ju Eesti pikim mereäärne kuurortrand (ca 10 km!). Kui suvekuumus liiga teeb, siis päikese eest saab varjuda mereäärse männimetsa alla, kus düünidele on rajatud stiilsed istumis- ja lõkkekohad. Lisaks asuvad seal ka kaks Eesti spaamaastiku pärli – Medical SPA Hotell ja Meresuu SPA Hotell, mis on tuntud oma rikkaliku ilu- ja terviseteenuste valiku poolest.

Narva-Jõesuud ja Narvat ühendab Narva jõgi ning juba mitmendat aastat on võimalik jõetrammiga Caroline ühest linnast teise liikuda, samal ajal end puhvetis kosutades ning kuulates audiogiidi pajatusi piirkonna vaatamisväärsustest ja ajaloost.

Narva, Eesti idapoolseim linn ja Euroopa alguspunkt, on aastate jooksul hoogsalt uuenenud. Sel hooajal avatakse ka täielikult renoveeritud Narva raekoda, kus saab juulikuust kogeda virtuaalreaalsust „Vana Narva uus elu“. Muuseumide valik on piirkonnas veelgi laiem. 17. sajandi Põhjamaade suurimast kindlustuskompleksist Narva linnusest, kus asub Narva Muuseum, ja Victoria Bastionidest on saanud piirilinna suurimad turismimagnetid.

Narva jõepromenaad

Kui Narvas olles keha vahepeal kosutust vajab, siis valikuid on mitmeid – omanäoline Valge Kõrvits ja linnuses asuv restoran Rondeel, mõlemad on selleks suurepärased paigad. Kui otsid ööbimispaika, siis linna noobleim majutus on Hotell Narva, šoppajate paradiisid on Astri ja Fama kaubanduskeskused.

Looduse rüpes Alutagusemaa

Liikudes Narvast kagu suunas, jõuame Alutagusemaale. Ida-Virumaa on tuntust kogunud oma tehisliku looduse poolest, aga meie pärisloodusest leiab ka mitmeid põnevaid nähtusi ja liike, mida mujal Eestis ei kohta, näiteks kriivad Alutaguse metsades või lendoravad Iisakus. Lisaks asub Ida-Virumaal ka Eesti noorim, Alutaguse rahvuspark, mis on koduks Eesti suurimale, Kurtna järvestikule.

Alutaguse rahvuspark, Kurtna järvestik

Iisaku on Alutagusemaa keskus, endine poluvernikute rahvakillu pealinn. Iisaku Kihelkonna Muuseum pajatab nende loo väga ehedalt ja kaasahaaravalt. Ja siinsamas ootab kiviviske kaugusel armastatud Peipsi oma rannamõnudega. Peipsi põhjarannikul on Eesti pikim liivarand – üüratud ligi 33 km. Keskseks rannaks on Kauksi supelrand, kus rannamändide rüpes asub Rannahoone ja kuhu on rajatud promenaadid, parklad ning mänguväljakud. Alutagusemaa puhkusemõnude keskus on kaunis Mäetaguse von Rosen Spa, mis on Eesti ainuke täiskasvanutele mõeldud hotell.

Kui mereäärsed spaad on väisatud ja mõisaspaades puhkus tehtud, siis jääb üle mainida veel üht pärli – suurtele saunasõpradele on eriliseks elamuseks kindlasti Lammasmäe Puhkekeskus oma 10 erineva saunaga, mille hulgas on ainulaadne turbasaun ning ka väga omanäoline kahekordne Soome suitsusaun (saunasõbrad tõid selle päriselt Soomest kohale!).

Tahad olla kursis sellega, mis Ida-Virus toimub? Hakka meie sõbraks!

Jaga
Kommentaarid