Air France-KLM-i Prantsuse haru soovib, et president Emmanual Macron kehtestaks maksud või muud meetmed, mis looksid Air France'i ja Hiina lennufirmade vahel sarnase kulubaasi.

„Me toetame Prantsusmaa ja Hiina vahelise läbilaskevõime suurendamist, kuid tuleb tagada võrdsed võimalused,“ ütles Air France'i pressiesindaja. „Praegu on konkurentsimoonutus, mida tuleb arvesse võtta.“ Valitsus taotleb „järkjärgulist ja tasakaalustatud“ ühenduste taastamist Hiinaga ning mitme ministeeriumi liikmed kavatsevad juba sel nädalal kohtuda, et arutada seda teemat, ütles valitsuse ametnik.

Jaemüügi nõudlus

Hiina taasavamine pärast mõningaid karmimaid pandeemiakatkestusmeetmeid on tekitanud Prantsusmaale arusaamatuse. Hiina külastajad on jaemüügi- ja hotellinduse jaoks eriti Pariisis oluline majandustegur, siiski soovib riik kaitsta oma lipulaeva, milles ta omab 29%.

Air France soovib juulis suurendada lendude arvu 14 lennuni nädalas, kuni Hiina valitsuse heakskiitu ootab, võrreldes 6 nädalase lennuga Hiinasse selle kuu jooksul. Air France'i sõnul lisab lendude vältimine üle Venemaa tavaliselt Hiinast tagasi tuleva lennu kestust 2-3 tundi ja nõuab lisameeskonda. See tähendab omakorda täiendavaid kütuse- ja personalikulusid lennu kohta. Kuigi pikemate lennuaegade tõttu on ka muudele ühendustele Aasiaga mõju, väldivad Jaapani ja Korea lennufirmad Venemaa õhuruumi. Venemaa õhuruumi vältimine lisab aega ja kütusekulusid, samas säästab see ülelendude tasudelt.

Prantsusmaa ja Hiina sõlmisid 2017. aastal kahepoolse lepingu, mis võimaldab sadu ühendusi nädalas Hiina lennufirmadele. Leping pidi jõustuma 2020. aastal, kuid ei jõustunud pandeemia tõttu.

Hotelliettevõtja Accor SA, Hiina omanduses oleva kuurortketi Club Med SAS, kaubamajade omaniku Galeries Lafayette Groupi ja Charles de Gaulle'i ja Orly lennujaamu haldava Aeroports de Paris'i juhid kirjutasid märtsis Macronile, paludes Hiina turistidele laiemat juurdepääsu.

Enne pandeemiat ühendas Prantsusmaad Hiinaga umbes 90 lendu nädalas ja Pariis oli Euroopa kõige paremini ühendatud linn Mandri-Hiinaga tänu otselendudele, mis teenindasid 13 Hiina linna, kirjutasid tegevjuhid. Sel aastal külastas riiki umbes 2,2 miljonit Hiina turisti, mis moodustas 32% Prantsusmaa maksuvaba müügi väärtusest, kirjutasid nad.