Sadama juhi Valdo Kalmu sõnul on eurooplaste reisijulgus taastunud, kuid Ameerikast ja Aasiast tulijad pelgavad Ukraina sõja tõttu siia tulla.

Eelmisel aastal käis Tallinnas ja Saaremaal kokku ligikaudi 170 000 kruiisituristi, kuid 2021. aastal oli neid kolm korda vähem, sest toona pärssis inimeste reisimist koroonaviiruse levik ja sellega seotud piirangud. Enne koroonaviiruse pandeemiat külastas Eestit hooaja jooksul aga üle poole miljoni kruiisituristi.

Valdo Kalm ütles ERR-ile, et täpset kruiisituristide arvu on raske prognoosida, kuid tänavu peaks neid Tallinnasse saabuma 120 000 ringis ning koos Saaremaale suunduva kümmekonna kruiisilaevaga küündib nende arv samale tasemele nagu mullu.

Praegu pärsib turismi Ukraina sõda, mis kaugemalt riikidest vaadates toimub Eesti ukse all.

„Ühest küljest me arvame, et tuleb natuke vähem laevu, aga samas on nende täituvus parem kui eelmisel aastal, nii et kuskil samal tasemel kruiisituristide arvu ootame,“ lausus Kalm. „Euroopa turistid reisivad juba päris julgelt, soomlane ja rootslane ka, taastumine on olnud hea. Aga ameeriklased natuke pelgavad, Aasiast on ka vähem inimesi. Sõja mõjud ei lähe nii järsku üle,“ lisas ta.

Tänavune kruiisihooaeg kestab kuni 29. septembrini. Hooaja jooksul külastab Tallinna 39 kruiisilaeva 94 korral.