Soome kõige kasumlikumad majutusettevõtted asuvad Lapimaal. Suur osa rahvusvahelistest turistidest ostab majutuskoha kaudu ka programmiteenuseid.

„See hooaeg on olnud meie jaoks kõigi aegade parim,“ ütles Lapimaa suurima hotelliketi Lapland Hotels tegevjuht Ari Vuorentausta.

Vuorentausta sõnul on kasv tulnud kogu Euroopast ja ka sisenõudlus on paremal tasemel kui enne koroonapandeemiat.

Lapimaa on atraktiivne nii soomlastele kui kaugemalt tulijatele

Lapimaad tajutakse atraktiivse puhkussihtkohana. Rootsi Lapimaal näiteks ei ole ligilähedaseltki sellist infrastruktuuri nagu meil, arvas Vuorentausta. Tema sõnul on Lapimaa peamised konkurendid eksootilised kaugemad reisisihtkohad, nagu Kariibi mere saared ja Araabia Ühendemiraadid.

„Selles konkurentsis peetakse Lapimaad turvaliseks ja suhteliselt lähedal asuvaks sihtkohaks,“ ütles Vuorentausta. Rahvusvahelised turistid tulevad Lapimaale tavaliselt pakettreisiga, mis ei sisalda mitte ainult lende ja majutust, vaid ka võimalikku programmi.

Ettevõtja Mikko Koistineni sõnul toob reisikorraldajale pelgalt reiside korraldamine harva piisavalt kasumit. Suurem kasum tuleb ikkagi Lapimaa teenuste pealt.

Ükski hotell Lõuna-Soomes ei suuda sellistele hindadele vastata. Lapimaal pakuvad majutusettevõtted ka programmiteenuseid ja on seega nagu reisikorraldajad.

Lapimaal tegutseva ettevõtte Visit Ylläse tegevjuhi Kati Vehmase sõnul on hooaeg olnud üldiselt suurepärane. Ülestõusmispühade ajal kihutas Ylläse nõlvadel ja nõlvadel umbes 15 000 turisti. Siseturistide arvestuses hooaja algusest veel rekordeid ei löödud, kuid rahvusvahelisi turiste oli Vehmase sõnul varasemast rohkem.