Eurocontroli uute andmete kohaselt startis Saksamaal 2022. aastal 38 protsenti vähem riigisiseseid lende kui 2019. aastal. Leedus ja Soomes vähenesid sellised reisid vastavalt 38 ja 35 protsenti.

Eurocontroli aruande kohaselt võib languse põhjuseks olla surve ühiskonna poolt käituda keskkonnasõbralikumalt. Inimesed on hakanud lendamise ees eelistama rongitransporti.

Reisijad eelistavad keskkonnasõbralikumaid transpordiviise

Saksamaal, Leedus ja Soomes toimus suurim langus väljaspool sõjast räsitud Ukrainat, kus ajavahemikul 2019-2022 toimus 87-protsendiline langus. Kuid langustrend oli üsna ühtlane kogu mandril. Ühendkuningriigis vähenes riigisiseste lendude arv 25 protsenti.

Märkimisväärset langust kogesid ka Austria, Rootsi, Šveits, Horvaatia ja Iirimaa. Ainus märkimisväärne riigisiseste lendude kasv oli Ungaris, kus lendude hulk kasvas võrreldes 2019. aasta tasemega 56 protsenti.

Kliimakriisi tõttu on meeleolu pöördunud ebavajaliku lendamise vastu. Prantsusmaa ja Austria on keelanud lühiajalised riigisisesed lennud, sest nende asemel on võimalik sõita sihtkohta rongiga. Paljud valitsused subsideerivad tugevalt rongisõitu. Eurocontroli hinnangul on osa langusest tingitud sellest, et Hispaania, Saksamaa ja Austria pakuvad odavaid rongipileteid.

Eelmisel suvel võttis Saksamaa laiahaardeliselt kasutusele soodushinnaga ühistranspordipassi. See andis reisijatele piiramatu kohaliku ja piirkondliku transpordi kasutamise vaid 9 euro eest kuus. Hispaania investeeris rohkem kui 700 miljonit eurot tasuta piletite võimaldamisesse.

Investeeringud aga jätkuvad. Eelmisel nädalal hääletas Saksamaa valitsus selle poolt, et investeerida 2027. aastaks 45 miljardit eurot Deutsche Bahni - riiklikusse raudtee-ettevõttesse.

Ka riikidevahelised lennud on langustrendis

Võrreldes 2019. aastaga oli 2022. aastal endiselt vähem ka riikidevahelisi ehk rahvusvahelisi lende, seisab Eurocontroli aruandes.

Kuid Euroopa sisene lennuliiklus hakkab kasvama, kasvades alates 2025. aastast neli protsenti aastas. Eurocontroli hinnangul ületab see 2029. aastaks tõenäoliselt 2019. aasta taseme.

Lennureiside vältimine on suurepärane võimalus vähendada oma süsinikujalajälge.