Mida looduses teha?

Kevad on korralikult käima läinud: rändlinnud naasevad, kõrgvesi taandub, loomad ärkavad ja loodus võtab pungumiseks hoogu.

Kas teadsid, et alates 23. aprillist kuni jaanipäevani kehtib rabades räätsarahu – sel ajal laseme looduse taastuda ja lindudel rahulikult pesitseda. Paar nädalat on veel aega looduses mõnusalt mütata. Mine näiteks Võhandule sulavete raftingule, Ahja jõele kevadisele kanuuromantikale, Setomaa avastusretkele e-fat rattaga või Pärnusse õhtusele aerutamisele. Teised aprilli loodusüritused leiad Loodusturismiühingu kodulehelt.

Kuhu minna sööma?

Võrumaal toimub restoranidenädal UMA MEKK. Kolmekäigulise erimenüü hinnaks on 29 eurot. Vaata pakkumisi ja tee broneering varakult. Sarnane üritus tuleb ka Valgamaal: varasemalt üliedukaks osutunud Otepää Maitsed. Pühapäeval toimub Obinitsas kevadine taime- ja toidupidu ning käsitöölaat, lisaks munaloomka ja erinevad esinemised. Võta kaasa värvitud munad.

Mida kuulama minna?

Reedel saab kuulata ERSO esinemist: sarja kolmandal kontserdil soleerib ERSO kontsertmeister Triin Ruubel. Tema ettekandes kõlab läti helilooja Pēteris Vasksi viiulikontsert pealkirjaga „Distant Light“.

Põhja-Pärnumaa Vallavalitsus koostöös Vändra Kultuurimaja ja Vändra Gümnaasiumiga avab 2. veebruaril 2023 Mihkel Lüdigi nimelise kontsertsaali. 2023. aasta esimeses pooles korraldatakse 5 kaunist kontserti. Sel reedel esinevad Olav Ehala ja Nele-Liis Vaiksoo.

Sel pühapäeval toimuva Lossimuusika sarja piduliku lõppkontserdi erikülaline on tantsija ja koreograaf Madli Teller, kelle eksklusiivselt valmiv koreograafia kommenteerib ja ilmestab barokseid helimaastikke ja meeleolusid.

Mida teha perega?

Nukuteatrimuuseumisse saab minna ekskursioonile, Tartu Lodjakojas toimub perepäev ning laupäeval saab Anija mõisas osa väikelaste hommikust nimega „Klaverijutud„.

Reede õhtul saab minna Lennusadamasse ööd veetma. „Öö muuseumis„ on erakordne võimalus veeta terve perega seikluslik öö Lennusadamas. See avaneb vaid 2 korda aastas ja ainult mõnekümnele perele. Programm algab õhtuhämaruses, mil muuseum on tavakülastajatele suletud ja kestab hommikutundideni, kui on aeg hommikust süüa. Vahepeal saab mängida, meisterdada, lustida karnevalipeol, vaadata filmi ja uudistada põnevat näitust „Venezia – merede kuninganna“.

Laupäeval toimub Tartu Ülikooli loodusmuuseumis huvipäev nimega „Põnevat kalariigis„. Saab teada kalade toitumisest, rändamisest ja kudemisest. Otsimismängus tutvutakse loodusmuuseumi kaladega.

Kuhu minna sportima?

Pärnumaal toimub Rannametsa Luitejooks ja veesõidukitega Türilt Torile kiirlaskumine. Kuressaares saab minna osalema Ulthima Thule Maratonile. Distantsideks 42,195 km, 21,2 km ja 10 km. Samuti on oodatud kõndijad ja kepikõndijad ning lapsevankrite ja -kärudega liikujad.

Vasavere külas Alutagusel saab laupäeval alguse Ida-Virumaa jooksusari – seekordse ürituse nimi on „Kindrali jooks“. Põhidistantsid jäävad 5-10 km vahele.