Ametiasutused ei ole veel kindlaks teinud tulekahju põhjust, mis sai alguse Basilani saare lähedal kolmapäeval kell 23.00, kui paljud reisijad magasid parvlaeva alumisel tekil asuvates kajutites.

Riigi rannavalve sõnul päästeti laevalt 230 inimest, sealhulgas 35 meeskonnaliiget.

„Esimesena leidsime 10 inimest, nad surid uppumise tagajärjel. Ja siis avastasime veel 18 inimest laeva pardalt, kajutitest. Nad olid täielikult põlenud,“ ütles Reutersile Lõuna-Mindanao piirkonna rannavalve ülem kommodoor Rejard Marfe.

Marfe lisas, et enamik reisijatest magas tulekahju ajal. ,,See oli täielik kaos,'' ütles ta. Tuletõrjujad said põlengu üsna kiirelt kontrolli alla.

Filipiinide rannavalve poolt jagatud fotod näitasid, et laev MV Lady Mary Joy 3, oli tulekahjus korralikult kahjustada saanud.

„Ma arvasin, et näen und, kuid kui ma silmad avasin, oli pime ja meid ümbritses suits,“ ütles 46-aastane laeval viibinud reisija Mina Nani DZRH-le. Ta ütles, et jäi ellu, sest hüppas laevast vette ja jagas abi, oodates teise reisijaga väikest päästepaati.

Filipiinidel, kuhu kuulub enam kui 7600 saarestiku, on meresõiduohutus kehvas seisus, sest laevad on sageli ülerahvastatud ja paljud vananevad laevad on endiselt kasutusel.

Mais hukkus vähemalt seitse inimest pärast Filipiinide kiirlaeval puhkenud tulekahju, mille pardal oli 134 inimest. 1987. aastal hukkus umbes 5000 inimest maailma suurimas rahuaegses laevakatastroofis, kui ülekoormatud reisiparvlaev Dona Paz põrkas kokku naftatankeriga pealinnast Manilast lõuna pool asuva Mindoro saare lähedal.