Treviso on iidne linn, mida 15. ja 16. sajandil Veneetsia võimu all olles ümbritses kaitsemüüride, väravate ja vahitornide süsteem. Tugev kaitsesüsteem töötas Treviso jaoks ilmselgelt hästi, sest linnamüürid on tänapäevalgi peaaegu täielikult terved. Linnamüüri ääres saab mõnusaid jalutuskäike teha, imetledes samal ajal ajaloolisi väravaid ja torne. Kesklinn on kaarjate kõnniteedega ääristatud tänavate labürint. Üles vaadates näete fragmente maalitud freskodest, mis kunagi Treviso maju kaunistasid.

Kuigi Treviso kanalid ei ole nii suurejoonelised kui Veneetsia ikoonilised veeteed, on Treviso iidsete kanalite ristumine siiski ilus vaatepilt. Sile jõgi voolab linna keskusest lõuna pool ja kanalid, mis kannavad vett ümber linna, on ääristatud majade või rohtunud kivimüüridega, suurte kaarduvate Babüloni remmelgate ning väikeste parkidega.

Treviso on andnud suure panuse ühe maailma magustoitude klassikasse kuuluva hõrgutise leiutamisesse. Selleks on Treviso Le Beccherie restoranis loodud tiramisu. Kuulsat rammusat magustoitu pakutakse seal siiani, kusjuures kundedele antakse kaasa ka algupärase tiramisu retsept. Kohalikud tunnevad uhkust sellegi üle, et terves maailmas kuulus bränd United Colors of Benetton on pärit Trevisost. 1963. aastal müüs Luciano Benetton, vanim neljast Benettoni lapsest, oma kodulinnas Trevisos väikest kampsunite kollektsiooni. Kaks aastat hiljem olid kampsunid muutunud nii populaarseks, et Luciano otsustas koos oma õe ja kahe vennaga moodustada Benetton Groupi. Vennad avasid oma esimese rõivakaupluse lähedalasuvas Belluno linnas ja pea 50 aastat hiljem on neil üle 5000 kaupluse terves maailmas. Kontserni mõju linnale on tänapäevalgi näha ja Benettoni lipulaevaks oleva kaupluse leiate Trevisost Piazza dei Signori väljaku äärest. Moesõbrad naudivad kindlasti ka jalutuskäiku mööda Calmaggioret, kus leidub palju kohalikke ja rahvusvahelisi tuntud moebrände, mille uhked kaupluseaknad näitavad Itaalia stiili parimaid väljapanekuid.

Treviso Le Beccherie restoranis leiutati Tiramisu

Kindlasti peab Trevisos proovima ka erinevate katetega väikeseid suupisteid-võileibu ehk cicchetti’sid, mida süüakse koos klaasikese veini või aperitivo’ga tillukese ja enamasti puupüsti täis baari ees või sees. Mõnus melu ja kohalike energia muudavad iga suutäie veelgi täiuslikumaks. Turistide lemmik selfitegemise koht on aga Treviso kuulus Fontana delle Tette purskkaev. See kujutab naist, kelle rindadest voolab väike veejuga. Kuju on marmorist ja ehitati Treviso linnas 1559. aastal tõsise põua ajal. Kuju teeb eriliseks legend, et oluliste sündmuste puhul voolas purskkaevust tasuta vein – ühest rinnast punane ja teisest valge.

Treviso kuulus Fontana delle Tette, naisekujuline purskkaev, mille rindadest olevat sajandeid tagasi voolanud nii punane kui ka valge vein

Minu eriliseks lemmikuks sai Treviso lennujaamast umbes tunnise autosõidu kaugusel olev Vicenza – maaliline väikelinn, mis kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse tänu Andrea Palladio arhitektuurile. Tema Villa La Rotonda on lihtsalt ebareaalselt ilus ja täiuslik, Teatro Olimpicost rääkimata. Ausalt, ma olin vaimustusest oimetu! Nagu ka linna Piazza dei Signori väljakust. Seda peetakse üheks kauneimaks Itaalias ja tõesti – olen neid kõiki näinud ja see ON imeline.

Andrea Palladio meistriteos Villa La Rotonda Vicenzas
Teatro Olimpico Vicenza linnas

Imeline on ka Michelini tärni restoran Matteo Grandi Vicenza. Süüa ja juua antakse Vicenzas üldse hästi (ja soodsalt), nii lihtsat pastat kui ka näiteks kullapuruga kaetud austreid.

Michelini tärni restoran Matteo Grandi Vicenzas

Ja muidugi pole Trevisost kaugel samuti UNESCO pärandisse kantud Prosecco piirkond. Seal leiab näiteks mäe otsast Prosecco-automaadi (boonusena maalilistele vaadetele) ja hulgaliselt toredaid perefirmasid / Prosecco tootjaid, kes kõik meelsasti külalisi vastu võtavad. Minu lemmikuks sai pereettevõte Bortolomiol, mida juhivad ainult naised (ema ja tema kolm tütart) ning mis toetab ka naiskunstnikke üle maailma. Salute e buon viaggio!

Loo autor maaliliste vaadetega prosecco piirkonnas

Vaata kõiki Tallinna lennujaama sihtkohti, lennufirmasid ja -aegasid siit

Jaga
Kommentaarid