Ometi on elu-olu Egiptuses midagi hoopis muud kui meil. Kui oled kuurortides, näed küll ainult turiste, kuid kui sõidad natukene ringi, näed kõike muud ka. Väga suur osa egiptlasi töötab farmeritena (tuhandete aastatega polegi selles riigis midagi väga palju muutunud) ja nende kuusissetulek on väiksem kui meie miinimumpalk... On täiesti tavaline, et üks sisemaal maapiirkonnas elav egiptlane ei jõua oma elu jooksul kordagi Punase mere äärde, sest riik on suur, maa mere äärde on pikk ja lihtsalt pole rahalisi vahendeid, et sellist puhkust ette võtta. Hurghada hotellides võib siseturiste küll näha, kuid need on ikka ainult rikkad egiptlased, kes seda endale lubada saavad. Meie giid rääkis meile, et on palju egiptlasi, kes nimetavad oma eluunistuseks kord Punast merd näha. Reisimine välismaale ei tule nende seas kunagi isegi jutuks, sest see on madalapalgalise farmeri jaoks juba täielik utoopia.

Samas, vaatamata väikesele palgale on Egiptuse maapiirkondade inimeste keskmine eluiga väga kõrge. Meie giidi sõnul aitavad siin värske õhk, stressivaba elu ja interneti puudumine. Kindlasti ka alkoholi mittejoomine - meelemürkidest on siin levinud ainult kanep, seda tarvitatakse üsna palju.

Egiptus pole ainult kuurordid - kaugel sellest - ja kindlasti tasub seda riiki avastada mitmel erineval moel. Minul on see kõik alles ees, sest ausalt öeldes olen oma Egiptuse reiside jooksul üsna vähe kuurortpiirkondadest kaugemale jõudnud. Seekordki vaid reisil Luxorisse, kus maapiirkonnad ja väikelinnad jäid lihtsalt tee peale.

Siin väike ülevaade, mida võib näha teel Hurghadas Luxorisse ja tagasi, see on kohati kui rännak minevikku: hurtsikulaadsed elumajad, autode asemel eeslid ja hobused, mehed gallabiades, ja minu lemmik - sõitmine põllult koju heinakuhja otsas, mis oli oluline osa mu lapsepõlvest, kuid mida Eestis enam ei näe:

Hurghada piirkond on loomulikult midagi hoopis muud. Kuid siingi näeb elu ehedust, sest ehedus juba kuurorti piire ei küsi. Vaata galeriid kõigest, mida Hurghadas teha saab ja mida-keda seal näha võib:

Reisile viis meid Ukraina reisikorraldaja Join UP!

Jaga
Kommentaarid