1. Unustamatu maastik

Sloveenia on tuntud oma ilusa looduse pärast ja arvatavasti on praktiliselt võimatu valida seda kõige imelisemat kohta. Üks kõige ikoonilisemaid vaatamisväärsusi on Bledi järv- läbipaistev sinine vesi, mis on ümbritsetud Julia Alpidega. Järve keskel asub väike kirikuga saareke, mida külastades soovitame sealset kirikukella lüües soovi soovida.

Mägiseid vaateid saab ka nautida Triglavi rahvuspargis. Seal asuvad Julia Alpide kõrgeimad tipud ja ka mitmed ilusad jõed ning järved. Zelenci looduskaitsela on samuti piltilus- laudteed läbivad ristirästi kristallselgete allikate ja lopsakate metsadega märgalasid.

Sloveeniast leiab isegi mõned kosed. Kõige vägevamad nendest on Kozjaki kosk, mis on osaliselt peidus looduslikus kaljus, riigi kõrgeim kosk Peričnik ning kuninglikud Martuljeki kosed.

2. Aktiivsed tegevused õues

Kui sa armastad matkata, siis Sloveenia on just sulle! Seal on ühed parimad matkarajad terves Euroopas. Uskumatuid vaateid saab nautida Alpe Adria, Via Alpina või näiteks Tolminska Gorita matkaradadel.

Ka UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvad Škocjani koopad võiksid kuuluda külastatavate kohtade nimekirja. Need suurejoonelised lubjakivikoopad moodustavad üle 6 kilomeetri jagu maa-aluseid käike, mis ulatuvad kuni 200 meetri sügavusele. Seal olles võib tunduda, nagu oleksid välja astunud mõnest ulmeraamatust või -filmist.

Sloveenial on palju pakkuda ka ekstreemspordi armastajatele. Mägine maastik annab võimaluse ronimiseks ja koopamatkamiseks, ning järvede ja jõgede rohkus võimaluse kanuu- ja parvematkadeks. Riigis on isegi mitmeid ekstreemspordi parke ja keskusi, pakkudes kõike alates õhusõitudest trossidel kuni paraplaaniga lendamiseni.

3. Ljubljana ajaloolised hooned

Ljubljana on iidne linn, kus on sajanditevanuseid ajaloolisi vaatamisväärsusi. Üks põhilisi atraktsioone on 900 aastat vana Ljubljana loss. Hoone asub kõrgel mäe otsas, pakkudes fantastilisi vaateid linnale. Ülevalt leiab ka muuseumi ning mitmeid restorane.

Nägemaks eri stiilis ajaloolisi hooneid alates barokist kuni juugendini, võiksid sammud seada Prešereni väljakule, mis on ühtlasi ka Ljubljana peaväljak. Mõned sealsed arhitektuuri tippnäited on Mayeri loss ning hoone kus hetkel asub Centralna Lekarna apteek.

Kohe väljaku kõrval asub järgmine arhitektuurne vaatamisväärsus- kuulus kolmiksild, mis on disainitud arhitekt Jože Plečniki poolt. See ühendab linna keskaegset ja moodsat poolt, mis asuvad Ljubljana jõe vastaskülgedel, kirjutab Finnairi väljaanne BlueWings.

4. Kulinaarne Ljublana

Sloveenia toit on lihtne ja keskendub kvaliteetsele toorainele, nagu juurviljad, oad ja liha. Ljubljanas asuvad mõned väga väärt restoranid, kus saab proovida kohalikke toite. Julia, mis asub Ljubljana lossi lähedal, pakub spetsialiteeti nagu veise filee traditsionaalsete štruklji pelmeenidega. Restoran Druga Violina pakub näiteks klassikalist mugavustoitu, aga ka kergeid suppe ja salateid.

Kui aga on huvi ise toitu teha, siis soovitame külastada linna keskturgu, kust saab osta kõige muljetavaldavamaid värskeid puu- ja juurvilju. Samas asukohas on ka siseturg, kust leiab saiakesi, erinevaid juuste, oliiviõli ning teisi maiuspalasid.

Kiireks ampsuks või lastega reisides on mugav minna mõnda Ljubljana uude ja hiiglaslikku ostukeskusesse. Üks Euroopa suurimaid ostukeskusi BTC City hõlmab enda alla 70 restorani ja kohvikut, ning ka avatud turu, mis pakub värsket toorainet.

5. Idüllilised väikelinnad

Reisides Sloveenias ringi, jääb teele kindlasti mõni ilusaim linn mida eales nähtud. Piran, mis asub Sloveenia Rivieras, arvatakse olevat neist kõige kenam. Linnas asub piltilus vanalinn, väike sadam ning armas majakas 19ndast sajandist.

Teine võluv linn on Škofja Loka, ümbritsetud rohelistest mägedest ja asetsetud kahe jõe kohtumispaigas. Värvilised keskaegsed hooned, iidsed sillad ja vaated mägedele on ainult mõned põhjused, miks linna külastada.

Ajaloohuvilistel soovitame külastada Ptuj linna. See on teadaolevalt Sloveenia vanim linn, mille ajalugu ulatub kiviaega. Linnas on palju huvitavaid vaatamisväärsusi, näiteks Sloveenia kõige olulisim loss, dominiiklaste klooster ning Rooma-aegne monument.