Lennufirma hinnangul ei tee lennujaamatasude tõstmine muud, kui loob Tallinna lennujaamale liigset kasumit lennundusklientide ja reisijate arvelt ning kahjustab Eestis lennureiside koroonaviiruse järgset taastumist.

Hoolimata sellest, et Ryanair on juba vähendanud oma 2023. aasta suve lennuplaani Tallinnas 35% võrra, annab odavlennufirma sõnul Tallinna lennujaama tegevjuht Riivo Tuvike nüüd märku, et tasusid tuleb veelgi tõsta, mis muudaks Eesti veelgi konkurentsivõimetumaks võrreldes Euroopa partneritega ning seaks veelgi enam ohtu Eesti ühenduvuse, turismi, liikluse ja töökohad.

Lennujaamatasude tõusu tagajärjel Ryanair katkestades otsesidemed Eesti pealinna ja kuue suurema linna vahel, sh Dublin, Malta ja Napoli. Samuti vähendati lende Berliini.

Eriti murettekitav on Ryanairi esindaja hinnangul see, et Tuvike on avalikult tunnistanud, et arutab tulevasi hinnakujundusstrateegiaid Riia ja Vilniuse lennujaamadega, mis on konkurentsiõiguse kohaselt rangelt keelatud. Hinnakokkulepped lennujaamade vahel kahjustavad reisijaid, ühenduvust, tööhõivet ja lõppkokkuvõttes Eesti ja laiemalt Balti riikide majandust.

Ryanair ühineb minister Reinsalu üleskutsega, et Tallinna lennujaam ja reguleeriv asutus tühistaksid viivitamata oma hoolimatu otsuse tõsta tasusid ja keskenduksid kulude vähendamisele. Lennujaamatasude vähendamise puudumisel peab Ryanair oma suve/talvise lennuplaani läbi vaatama, et vähendada veelgi läbilaskevõimet.

Ryanairi esindaja: on tore, et keegi valitsusest räägib mõistlikku juttu

Dara Brady, Ryanairi esindaja

On tore näha, et keegi Eesti valitsuses räägib mõistlikku juttu, eriti kui Tallinna lennujaama tegevjuht püüab veelgi kahjustada Eesti ühenduvust, turismi ja töökohti, tõstes veelgi hindu ja avalikustades arutelud Riia ja Vilniuse lennujaamadega, et ühiselt arutada tulevasi hindu. See ei ole mitte ainult konkurentsiõiguse kohaselt rangelt keelatud, vaid avaldab ka kahjulikku mõju Eesti ühenduvusele, turismile, liiklusele, töökohtadele ja üldisele koroonaviiruse järgsele taastumisele.

Seda negatiivset mõju on juba tõestanud Ryanairi poolt selle kuu alguses tehtud kärpimine 6 suurest lennuliinist Tallinnasse ja Tallinnast, mis oli otsene vastus Tallinna lennujaama hoolimatule otsusele tõsta tasusid 33%. Eesti kodanike ja ettevõtjate kahjuks on maksude kohese vähendamise puudumisel edasine lendude mahu vähendamine vältimatu.