„Meie eesmärk peab olema ühendused maailmaga ja seega ei tohiks minu meelest suhtuda kergekäeliselt uudisesse, et meil on juba üheksa lennuliini katkenud. Need otsused tuleb üle vaadata ja leida lahendusi. Meil on vaja panustada sellesse, et Eesti oleks füüsiliselt lähemal mujal maailmas elavatele inimestele. Kokkuvõttes on see kogu Eesti huvides,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu oma avakõnes. Samuti tänas minister kõiki turismisektoris töötavaid inimesi, et nad on keerulise ja raske koroonalaine seljatanud ja pürgivad muudkui edasi.

Tema sõnadest inspireerus ka EASi ja KredExi ühendasutuse turismijuht Rainer Aavi, kelle sõnul on turism üks julgeoleku olulisemaid alustalasid. „Kui inimesed saavad omavahel suhelda ja üksteisel külas käia, siis nad hoolivad üksteisest ega jäta kedagi üksi.“

Jagati ära kaks auhinda

Aavi loodab, et 2023. aasta turism jõuab lõpuks tagasi 2019. aastasse ehk aega, mil turism õitses. Selleks, et motiveerida ja tunnustada ettevõtteid jagati messil ära ka kaks olulist auhinda: aasta turismiobjekt ja aasta turismiedendaja.

Aasta turismiobjekti pälvis Anija mõis, mille tegemisi iseloomustati kui „on arendanud oma ekspositsioone väga loonud ja loonud väga-väga põneva objekti, kuhu saavad tulla nii Eesti kui ka välisturistid“. Mõis on enam kui 600-aastase ajalooga. Teiste nominentide seas oli Radisson Collection Hotel ja Rahvusooper Estonia.

„Oleme püüdnud pärast taasavamist nähtaval olla ja tundub, et töö on vilja kandnud. Praegu arendame oma ülitoredat interaktiivset näitust edasi, et lisaks eesti ja inglise keelele oleks võimalik mõisaelu kogeda ka saksa, soome ja vene keeles. Püüame omavahel sobitada nii kaasaja virtuaallahendused kui ka ajaloolise mõisaolustiku,“ ütles Anija mõisa tegevjuht Ülle Daut.

Aasta turismiedendaja auhinna pälvis aga Michelini tiim. Teine nominent oli Tallinna Lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe.

„Michelin Guide'i siiatulek tõstab Eesti mainet ja tõstab restoranide taset, aga praeguse turismiedendaja auhinna saamisega töö alles algab. Suures pildis on see aga Eesti riigile väga märgiline väärtus,“ kommenteeris aasta turismiedendaja auhinna saanud töörühma kuulunud Kadri Gröön.