Tallink ja Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) kohtusid täna taas Riikliku lepitaja eestvedamisel arutamaks Tallinki poolt ametiühingule möödunud neljapäeval tehtud pakkumist uue kollektiivlepingu tingimuste osas. „Tänasel kohtumisel jõudsime kokkuleppele uue kollektiivlepingu tingimustes ning uus lepe allkirjastati juba täna pärastlõunal,“ teatas Tallink pressiteates.

Uus kollektiivleping sõlmiti 4 aastaks ning läbirääkimiste tulemusena tõuseb Tallinki Eesti meretöötajate töötasu 13,5% (teenindav personal) ja 16,1% (tehniline personal) möödunud kollektiivleppe miinimum töötasude määraga võrreldes. Uus lepe sätestab ka järgnevate aastate töötasude tõusu arvutuse mudeli, milles võetakse edaspidi arvesse möödunud aasta reaalse Eesti keskmise palga tõusu ning käesoleva aasta keskmise palga tõusu Eesti Panga prognoosi aritmeetilist keskmist. Seega põhineb uue leppe järgi töötasude muutus edaspidi ametlikel andmetel ning järgib aasta aastalt sama metoodikat. Iga-aastane töötasude muutus nihkub andmete saadavusest lähtuvalt alates 2024. aastast 1. aprillile.

„Tallinki jaoks on tegu olulise kokkuleppega, mis tagab nii töötajatele kui ka ettevõttele suurema stabiilsuse ning annab ettevõttele pikaajalise vaate tegevusmahtude analüüsimiseks tulevastes perioodides ja Eesti lipu all opereerivate laevade hulga ja operatsioonide planeerimiseks kas regulaarliinidel või prahtimislepingute olukorras,“ kommenteeris kokkulepet Tallinki juhatuse esimees Paavo Nõgene.

„Oleme tänulikud Riiklikule lepitajale, kes mängis antud kokkuleppe saavutamises olulist rolli ning aitas tänase tulemuseni edasiviivate ettepanekutega jõuda. Täname ka EMSA-t kokkuleppe sõlmimise konstruktiivsete arutelude eest,“ lisas Nõgene.

Palgatõusule eelnesid palvekirjad

Uurisime täna ka Meremeeste Sõltumatu Ametiühingult (EMSA), kuidas nemad kokkuleppega rahule jäid.

„Põhimõtteliselt oleme rahul. Töötasule lisaks on täiendavalt on palgal juures ka väike summa inimeste töövõime kaotuse ja õnnetusjuhtumi kindlustuse tarvis. Ülejäänud lepe suuresti jäi samaks,“ tõdes EMSA esindaja ning toimunud streigi juht Jüri Lember.

Lember tõdes, et streigi korraldamise vajadus juba iseeneses näitas, et prosess ei olnud lihtne ning kuni riikliku lepitajani jõudmiseni oli keeruline saada Tallinkilt palgapakkumist. „Inimesed näitasid oma meelsust, nii sellega, et nad meie korraldatud aktsioonil osalesid kui ka sellega, et kirjutasid ise laevade ning meeskondade kaupa tööandjale palvekirju,“ kirjeldas EMSA esindaja protsessi.

Ootused palgatõusu osas olid EMSA-l algselt kõrgemad: teenindavale personalile sooviti keskeltläbi 17,5% ning tehnilisele personalile 22,5% palgalisa. Lemberi sõnul on aga ootused alati, aga kokkulepele jõutakse kompromissi kaudu. „Kas me oleme kuskil turul näinud, et ostja ootus läheb müüja omaga kokku? Hakatakse ikka kauplema ja lõpuks natukene müüja annab hinda alla ja ostja lepib sellega,“ tõdes Lember.