Töötajad streigivad pensionireformi, töötasu ja töötingimuste üle. Prantsusmaal kestab puhkuste hooaeg 4. veebruarist 4. märtsini, mil külastavad suusakuurorteid sajad tuhanded turistid.

Force Ouvrière, mis esindab suusatõstukite operaatorid, on välja kuulutanud „tähtajatu streigi“ alates 31. jaanuarist. Samal ajal plaanib alustada streiki ka Confédération Générale du Travail, mis samuti esindab hooajatöötajaid. Force Ouvrière ametiühingu juht Eric Beckeri sõnul peaksid suusatõstukid 1. veebruarist taas tööle hakkama. Tõenäoliselt jätkub streik ka vähemalt osaliselt veebruaris, kui töötajate nõudmistele parema palga ja töötingimuste üle ei tulda vastu, lisaks on mure ka seaoses pensionireformiga.

Becker sõnas, et veebruaris stregitakse puhkuse ajal, „ kuna sel perioodil kuulatakse neid rohkem.“ Confédération Générale du Travail on kutsunud üles streikima 16.-20. märtsini Courchevelis ja Méribelis toimuva suusaorienteerumise maailmameistrivõistluste ajal. Võimalik on ka suusatõstukite samaaegne sulgemine.

Miks töötajad streigivad?

Töötajate streik on osa laiaulatuslikest streikutest kogu Prantsusmaal, millega protesteeritakse pensionireformi ja pensioniea tõstmise vastu 62-lt 64-le. Üle miljoni inimese osales 19. jaanuaril enam kui 200 linnas toimunud meeleavaldustel, mis mõjutasid transporti, koole ja enamikku riigi avalikku teenistust. Mõnel raudteeliinil töötas vaid üks liin kümnest. Prantsusmaa president Emmanuel Macron nimetas reforme „õiglaseks ja vastutustundlikuks“.

Ametiühingud on aga lubanud võidelda selle vastu, kutsudes üles streikima 31. jaanuaril. Sel päeval algab suusakuurortide töötajate streik.Ametiühingud nõuavad paremat palka töötajatele ja hooajatöötajate vajadustele kohandatud töötuskindlustust.