Muusika

Fännid on ilmselt juba kursis, et käimas on MustonenFest. Kuressaare Kultuurikeskuses toimub klassikakontsert Väike Öömuusika, kus esinevad kammerorkester ME105 ja solist GLEB PYSNIAK (tšello, Leedu).

Reedel astub Eesti Sõjamuuseumi saali laval üles särav ja alati rõõmu pakkuv lauljatar Sofia Rubina. Sofiaga koos musitseerivad sel õhtul stiilipuhas ameerika trompetivirtuoos Jason Hunteri ja andekas Läti pianist Artis Boriss.

Reedel toimub ka Fotografiskas teistmoodi üritus. Nimelt esineb seal ERSO oma kontsertsarjaga „Aidospaa“. Fotokunstist pakatavate seinte vahel kohtuvad Steve Reichi, John Adamsi, Dobrinka Tabakova ning Philip Glassi teosed.

Pärnus on kõik oodatud Pärnu Muuseumisse, kus reede õhtul esineb Polina Tšerkassova. Ta on jutuvestja ja multi-instrumentalist, kes räägib nii rahva muinasjutte kui ka kaasaegseid ja enda kirjutatud lugusid ning saadab oma jutuvestmist lummava muusikaga mida ta esitab haruldastel rahvapillidel.

Sport ja pereüritused

Kui ilmataat lubab, toimub sel nädalavahetusel Lääne-Virumaal Viru maraton, kus suuskadega saab tuhiseda 42 km, 21 km või sõita lasterajal. Tulge kogu perega suusatama! Perega saate sporti nautida ka Spordimuuseumi sünnipäeval, mis toimub just sel nädalavahetusel.

Reede õhtul on kõik oodatud Tõravere observatiooriumisse, kus Peeter Tenjes tutvustab meie Päikesesüsteemi planeetide mitmekesisust ja räägib, mida seal peale planeetide veel on. Juttu tuleb ka sellest, kuidas Päikesesüsteem tekkis, milline ta oli minevikus ja mis võiks juhtuda tulevikus.

Laupäeval on lapsed aga oodatud Tartu linnamuuseumisse filmiteemalisele perehommikule. Külla tulevad Filmimuuseumi asjatundjad, kes tutvustavad kaadritaguseid imesid ja helitrikke.

Huvitavad näitused

Tallinna kesklinnas saab tutvuda Jaanus Samma kunstnikutuur näitusega „Vaikelud rahvuslikel motiividel„, kus kunstnik vaatleb rahvuslike mustrite ja kujundite kasutamist Eesti tarbekunstis ja -graafikas 1930.–1950. aastatel. Narva Art Residencys on üleval pop-up näitus „Keha ja identiteet„.

Fotografiskas on üleval uus näitus: Ameerika fotokunstnik Andres Serrano väljapanek „Kurikuulsad„. Andres Serrano on tuntud oma erksate ja sageli vulgaarsete värvifotode poolest, mis avardavad erinevaid sotsiaalseid probleeme ja tabusid, sealhulgas rassismi, usulist tagakiusamist, piinamist ja surma.

Tarbekunsti- ja disainimuuseumis on näitus „Tuba. Raili Keiv. Room„. Raili Keivi on disainerina alati huvitanud tööstuse ja keraamika kokkupuutepunktid. Näitusel on ta oma fookuse suunanud peaaegu märkamatult igapäevasele, täpsemalt Eestis nõukogude ajal tööstuslikult toodetud keraamikale.

Tartu Kunstimuuseumis on tulemas aga seenioride reede. Eakatele mõeldud programmi põhisisuks on näitusekülastused koos kuraatoritega, mille käigus tutvustatakse erinevaid Tartu Kunstimuuseumi näituseid ning pärast nendega tutvumist saab haridusklassis mõnusas seltskonnas teed juues ja küpsiseid süües kunstimuljed vahetada.

Loodusmatkad, kuhu võiks minna

Tartumaal Emajõe-Suursoos saad sõita koerarakenditega ning Otepääl ja Taevaskojas osaleda valguskelgumatkal. Pühapäeval saab minna Võõpsu sadamast asustamata saare avastusretkele ning Raplamaal osaleda töötuba-matkal nimega „Metsa südames„. Matkaideid ja soovitusi leiab lisaks Loodusturismi Ühingu kodulehelt.

Varia

Järgnev pole küll otseselt nädalavahetuse üritus, aga toimub juba järgmisel esmaspäeval. Nimelt tulemas on Eesti kirjanduse päev, mille raames tuleb öödisko ning Indrek Koffi ja Jaan Söödi kontsert.