Amsterdam

Kui sulle meeldivad omapärased muuseumid, meeldib sulle ka Amsterdam. See linn on täis erilisi ning omanäolisi kollektsioone, pühendatud mittemillelegile ja samas kõigele. Avastusretke võite alustada De Kattenkabinetist muuseumist, mis on pühendatud kunstile kassidest. Näha saab muuseumis näiteks 18. sajandi maale või art deco plakateid.

Kui sind huvitab rohkem muusika siis soovitame külastada klaverimuuseumit. Muuseumis on isemängivad klaverid ja nendega seotud esemete kogu, sealhulgas nendel klaveritel mängitavad 30 000 rulli muusikat. Muuseumis toimuvad muidugi ka klaverikontserdid.

Kaasaegse kunsti huvilistele sobib väga hästi Fashion for Good, mis on säästvale moele pühendatud näituseruum. Interaktiivne näitus annab ülevaate rõivaste tulevikust ning võimaldab sellest protsessist ka osa saada. Näiteks saad sa teha isikliku tegevuskava sellest, kuidas oma garderoob keskkonnasõbralikumaks muuta või kuidas endale jätkusuutliku tootmisahelaga T-särki teha.

Berliin

Berliini ebatavalist ja mitmekülgset ajalugu saab kogeda linna igas nurgas. Üks veidramaid vaatamisväärsusi on Teufelsberg, mahajäetud ja lagunenud spioonijaam. Valgete gloobustega kaetud kummaline hoone oli külma sõja ajal Ameerika NSA kuulamisjaam. Teufelsberg asub kesklinnast umbes 13 kilomeetri kaugusel, kuid sinna pääseb ühistranspordiga.

Külma sõja perioodi mitmekülgse ülevaate saamiseks soovitame külastada muuseumit, mis on pühendatud Ida-Saksamaa ikoonilisele autole Trabant. Trabi muuseum on tõeline nostalgiareis, kuid kui soovite veelgi suuremat elamust saada, soovitame minna Trabi Safarile!

Kui plaanite Potsdami minna, lisage enda päevakavasse Cecilienhofi palee. Tudori stiilis mõisahoonel on huvitavaid seoseid nii maailmasõdade kui ka külma sõjaga. Cecilienhofis on tuntuks ka saanud 1945. aastal toimunud Potsdami konverentsi tõttu. Konverentsil osalesid tähtsad poliitikud Josef Stalin, Harry Truman ja Winston Churchill.

Lissabon

Kalmistu külastamine ei pruugi tunduda kõige meeldivama puhkusetegevusena, kuid Lissaboni 19. sajandi Prazerese kalmistu on külastamist väärt. Sõna prazeres tähendab portugali keeles naudingut! Kalmistul on ilusad puudega ääristatud tänavad, mis viivad arhitektuuriliselt hinnatud mausoleumideni, nende hulgas on ka Euroopa suurimad mausoleumid.

Väga ainulaadne on Lissaboni meditsiiniajaloo muuseum Museu da Farmácia. Muuseumisse on komplekteeritud 18. sajandi kuni 20. sajandi alguse stiilides apteegid ning need väljapanekud sisaldavad kõike, mis apteekidesse tol ajal kuulusid. Sealhulgas näiteks väga kummalised ravimite koostisosad, kirjutab Finnairi väljaanne BlueWings.

Ajaloo ja kirjanduse huvilistele pakub Lissabonis kindlasti huvi Livraria Bertrand. 1732. aastal asutatud maailma vanim siiani tegutsev raamatupood. Poele kuulub ka suur raamatukogu koos ulatuslik ingliskeelsete raamatute osakonnaga. Selles samas raamatukogus on ajaloo jooksul aega veetnud palju kunstnikud, kirjanikud ja haritlased.

Praha

Keskaegse ajalooga Prahas on palju omapäraseid vaatamisväärsusi. Näiteks asub Praha vanalinnas 13. sajandist pärit Kostel svatého Jakuba Většího (Basilica of St. James the Greater) kirik, mis on kaunistatud külluslike ja kaunite mosaiikidega. Eriliseks teeb kiriku see, et neile kuulub sajanditevanune mumifitseerunud käsi.

Ebaharilikuma kogemuse saamiseks külastage alkeemikute ja mustkunstnike muuseumit Speculum Alchemiae. Muuseum asub Praha ühes vanimas majas. Seal saab näha alkeemialaborite väljapanekuid koos kõigi seadmetega. Kui soovite oma teadmisi sellel teemal laiendada, soovitame võtta muuseumi ekskursiooni.

Kaasaegsema, kuid ebatavalise kogemuse saamiseks külastage musta valguse etendusi, mida korraldatakse mitmes Praha teatris. Etendused toimuvad pimendatud ruumides ning näha saab erinevaid optilisi illusioone. Tulemus on hingemattev.