Ooperi ees seisev 11 meetrit kõrgune poolkuu paistab kuldse säraga juba kaugele, teisel pool jõge helendab kuldne võti klaasist mäge sümboliseeriva künka taustal, mida mööda tõusevad tipuni saledad jäised kolmnurgad, meenutades samas ka Läti 21. sajandi tähtsamat projekti, ikoonilise Riia Rahvusaamatukogu sümboolikat legendiga läti folkloori klaasist lossist (Gaismas pils), mis tõuseb valgusena pimedusest.

Kokku 700 valguskaunistust hakkavad helendama kohe, kui linn pimedaks läheb. Siit leiab Läti muinasjuttude figuurid, mille juurde kõlab muusika. Ooperimaja fassaadile lisab sära kolme meetine kõrge helendav täht, Bastejkalnsist üle Vabaduse väljakust kuni tänavani Krišjāņa Valdemāra, kus peegelduvad vees sajad helendavad tähed. Kronvalda park päkapiku ja kelguga on koht, kust tasub õhtutundidel läbi jalutada. Pargis saab istuda kuldsele troonile ja teha endast kuninglik pilt.

Riia

Hiiglaslik kuldne ketas Läti Rahvusliku Muuseumi sissepääsu ees vihjab Läti Panga juubelinäitusele, mis on pühendatud panga kollektsiooni müntidele, mida vermitakse aastast 1996. Erinevate põlvkondade kunstnikud on sealjuures loonud ainulaadseid lahendusi unikaalsetest materjalidest, kasutades moodsaimaid tehnoloogiaid. Iga üksik münt ja paberraha on omamoodi kunstiteos, edestades oma kujunduses sõnumit. Kokku on muuseumi neljandal ja viiendal korrusel 80 valitud münti 8 erinevas teemakategoorias: Meie Riia, Meie Kuld, Meie Läti, Meie Ajalugu, Meie fondid, Meie Kultuur, Meie Muinasjutud ja Legendid, Meie Maailm. Mitmed nendest miniatuursetest kunstitöödest on saavutanud ülemaailmse tunnustuse ja pälvinud auhindu.

Disaineri Artūrs Analtsi kunstitöö muuseumi sissepääsul kannab nime Meie Päike, mis valiti välja 900 Läti kunstiülikooli üliõpilaste joonistest. Suur kuldne ketas sümboliseerib üheaegselt nii münti kui päikest, olles lootuse, elu, igavese liikumise, inspiratsiooni ja spirituaalsuse sümboliks. Kettaalune metalltorudest koosnev kardin hakkab sisseastudes kõlama.

Muuseumist mööda Elizabetes ielat jalutades jõuab ka ühe Läti populariseima muuseumi juurde, milleks on meditsiini ajalugu, anatoomiaeriärasusi, loomi ja kosmoserände tutvustav Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzej ehk meditsiini muuseum koos Läti Kaasaegse Kunsti Keskusega, mis organiseerib ka erinevaid protesti töötubasid.

Juba kaugele paistab ühe läti kunstniku töö, mis keskuse seinale seati 2022 aasta veebruari lõpus. Kommentaari andis selle juurde tuntud direktor David Lynch: ,,Inimestena me vastutame selle eest, kuidas me teisi kohtleme“, lisades, et see on looduse seadus: mida külvad, seda lõikad. Hiiglaslik poster on otse Venemaa Saatkonna akende ees tänavalõigul, mille Riia linnavalitsus otsustas ümber nimetada Antonija tänavast Ukraina iseseisvumise tänavaks.

Kõige meeldivam viis Riiga jõudmiseks on valida hommikune Luxexpressi Lounge buss, seal on jalaruumi rohekm kui küllalt ja individuaalsust jätkub samuti, sest ühel pool on kahelised istmed, teisel pool ainult 1 rida. Kuna päeva jooksul suundub Riiga 11 reisi, siis on ka valikuvõimalusi piisavalt.

Riia müntide juubelinäitus on avatud kuni 22. jaanuarini.

Soojendama saab end minna Riia kõige romantilisemasse kohvikusse: Parunasim kefeteeka, Maza Pils ielal otse vanalinnas. Enne ärasõitu tasub võtta aega uuendatud ja väga mitmekülgsele turu avastamiseks.

Leedu tähistab 25. jaanuaril oma 700 juubelit. Informatsiooni leiab Luxexpressi veebilehelt.