Euroopa lennuliikluse ohutuse organisatsioon Eurocontrol avalikustas andmed, mille järgi hilines eelmisel aastal üle 50% kõikidest maailma lendudest.

Vaid kaks kolmandikku kõikidest maailma lendudest väljusid 2022. aastal õigel ajal. 2019. aastal väljus õigeaegselt 73% lendudest, seega on tagasiminek üpris suur.

Eurocontrol on pannud lendude väljumise ja saabumise punktuaalsuse alusel järjekorda 20 Euroopa lennujaama.

Kõige kehvema koha tabelis pälvisid Lissaboni ja Frankfurdi lennujaamad. Lissaboni lennujaamast väljus õigeaegselt vaid 54% lendudest ja Frankfurdi lennujaama lendudest 56%. Kolmandal kohal on Pariisi Charles de Gaulle'i lennujaam, kust õigeaegselt väljus 56,8% lendudest. Neljandal kohal oli Londoni Gatwicki lennujaam 57,5 protsendipunktiga.

Kõige punktuaalsema lennujaama tiitli nii väljumiste kui saabumiste eest said Oslo ja Madridi lennujaamad. Madridist väljus õigeaegselt 81% lendudest ja Oslost 77,2%.

Lennukaose tekitajaks oli eelneval aastal töötajate puudus, sest koroona-aastatel koondati suur osa lennunduse töötajatest. Lisaks mängis rolli ka Ukrainas toimuv sõda, mis vähendas õhuruumi, kuhu lennata sai.

„Venemaa õhuruumi sulgemine tähendas mitmete lendude ümber suunamist,“ kirjutati Eurocontroli raportis.