Eesti

„Kodukoht Eesti võib kõlada küll veidralt reisi sihtkohana, aga see on reaalselt kõige eepilisem koht maailmas,“ ütleb Vanaisa. „Aga asja võlu peitubki selles, et mitte tiksuda Lõuna-Eestisse juba tuttava Tallinn-Tartu-Võru maantee kaudu, vaid katsetada kõrvalteid. Siis juhtub asju ja seiklus algab. Mida väiksema tee leiad, seda parem. Sõna otseses mõttes kao võssa vahepeal ära ja leiad ebareaalseid kohti. Scoutisin hiljuti võtteks uusi kohti ja leidsin äkki põllu pealt suusatõstuki. Inimestel oli oma suusamägi ja tõstuk,'' ütles Vanaisa.

Soome

„Mina armastan Soomes talvel murdmaad ehk murtšikut sõita. Sealsed rajad on nagu loto peavõit. Vuokati-Ruka-Kuusamo, need on kõige lähemal. Eestimaa inimesed lähevad Soome talvel jõuluvana otsima, aga julgustan murdmaa harrastajaid meie naabrite poole kiikama,“ räägib Vanaisa ja möönab, et lisaks talvele on ta enda kõige lemmikum aeg Soomes mai. „Sääsed unustad ka ruttu ära, kui sealset loodust näed,“ naeris mees, kes pildistab maailma tuntumaid ekstreemsportlasi.

Vanaisa ühed legendaarsemad road-tripid ongi olnud Soomes. „Jällegi pöörad suurelt teelt ära ja lähed väikest teed mööda. Leiad sellised pärlid- vaiksed ujumiskohad, suvemajakesed ja saunakesed, mis ootavad vihtlejaid. Saarte vahel saad purjetada. Kui vaadata kaardilt Kagu-Soomet piirkonnana, on näha, kui palju jõgesid ja vett seal on. Soovitus: võta oma süst kaasa ja lihtsalt naudi neid veekogusid. Ei pea 100 kilomeetrit järjest 10 tundi uhama. Sealsed jõekäärud on nagu meie enda Taevaskoda. Ma polegi nii eepilist kohta mujal näinud.“

Soome

India

„Läheksin iga kell suusatama Gulmargi, mis pole tavalise suusaturisti pärusmaa. Seal tunned kogu aeg, et oled piiri peal ja kogu see kombo on lihtsalt mega. Kõige lihtsamalt saab sinna otselennuga Delhist, aga mõnevõrra tüütult pikk lennureis on seda väärt. Lisaks on kohalikud tõstukihinnad ja mäepileti hinnad kordi soodsamad kui vanas Euroopas. Kindlasti pole see tüüpiline läänelik suusakuurort, hoopis midagi teistlaadi, aga võiks olla iga ekstreem- ja mäesuusasporti hindava inimese to-do listis. Need vaated, mis sealsetest mägedest avanevad, on sellised, mida oleme harjunud National Geographic dokumentaalidest vaatama.“

India mäed

Kanaari saared

Vanaisa sõnul on Kanaari saared ideaalne koht neile, kes pole palju reisinud, aga kes tahavad ühe reisiga näha võimalikult palju erinevaid paiku.

„Vihmamets, kõrb, vulkaan, ookean- Kanaaridel on seda kõike. Loomulikult on ka seal mõttetuid turismilinnakuid, aga kõik, mis jääb sellistest keskustest veidigi eemale, on lihtsalt ülicool. Loodus on rets! Kogu see vulkaaniline maastik. Käbid, mis on suuremad kui pea. Päikesetõusuga vaated mägedest, kreisid mägiteed, kohalike perede kodurestoranid. Olen nii sillas Kanaaridest. Turismikohad on ära leierdatud, aga ma luban, et Kanaari saared on Euroopa Hawaii. Kui ma esimest korda seal käisin, oli esimene motsioon, et see on nagu Egiptus- selline turistikas. Aga veidi hiljem sain kohe aru, et see on 24/7 eepiline koht. Muide, seal on vulkaani sees ka murtšiku rada,“ annab Vanaisa vihje suusasõpradele.

Kanaari saared

Austria

Austria on justkui kõigile Eestimaa inimestele mõnusalt tuttav, aga tegelikult on seal veel nii palju põnevat ja avastamata. „Olen Austrias pikalt elanud ja fännan südamest neid mägesid ja neid lumeolusid, mis seal on. Aga seal on ka suvel metsikult palju põnevat,“ julgustab Vanaisa suviseid plaane samuti Austriasse seadma.

„Kanjonimine ja kajaking, milleks Austria on üks parimaid paiku maailmas. Erineva raskusega rajad, takistused ja väga palju erinevaid võimalusi, arvestades sõitja oskuseid ja varasemat kogemust. Austria on lihtsalt lege koht mistahes hooajal.“

Austria mäed