Kes soovivad suvel külastada Türgi kuurortpiirkondi nagu Antalya, kemer või Alanya, peaksid juba praegu jälgima reisikorraldajate pakkumisi. Esimeste kevad-suviste reisipakettide broneerimine on juba alanud. Valik on suur, aga hinnad pole samad mis aasta tagasi.

Türgi hotellid alustasid lepingute sõlmimist reisikorraldajatega 2023. aastaks juba oktoobris. Egeuse mere reisikorraldajate ja hotellipidajate liidu hinnangul on välisturistide majutuse hinnad 2023. aasta suvehooajal Türgi hotellides keskmiselt 15–20% kõrgemad kui 2022. aastal. Selle aasta hotellide hinnad on Türgis välisvaluutas juba vähemalt 20% tõusnud. Samas oli mõnes hotellis ja piirkonnas kasv tänavu suvega võrreldes 50%.

Nõudlus kasvab, hinnad tõusevad

„Tõepoolest, võrreldes eelmise suvega on järgmise hooaja turismipakettide hinnad tõusnud. Keskmiselt tõusis iganädalase reisipaketi maksumus 17% inimese kohta. Hinnatõusu peamisteks põhjusteks olid kütuse ja elektri kallinemine ning taastunud kõrge reisihuvi, mis eelkõige suurendas Türki reise võrreldes 2021. aastaga isegi 50%,“ ütles Estraveli tootjasuhete juht Katrin Samlik.

Türgi hinnatõusu mõjutab ka Venemaa turistide sissevool, kelle jaoks on nüüdseks puhkamisvõimalused Euroopa kuurortides suletud.

„Samas võiks eeldada, et Vene turistide kadumine Euroopast toob kaasa siinse majutuse hinna alanemise. Siiani pole seda aga juhtunud,“ lisas Samlik.

Tema sõnul tõusevad Türgi puhkuse hinnad suure tõenäosusega veelgi. Varajase broneerimise periood veel kestab, mil hinnad püsivad soodsamad.

„Üldiselt sõltuvad hinnad kõikidel tšarterlendude suundadel peamiselt nõudluse ja pakkumise vahekorrast. Kui soovijaid on rohkem kui vabu kohti, siis hinnad tõusevad. Muidu nad kukuvad. Kui vaadata kevadhooaega, siis ette broneeritud ekskursioonide osakaal on väga suur,“ sõnas Samlik.

Ta soovitab kõigil, kel on soov reisile minna, kohe broneering ära teha, kui reisid müügile tulevad. Varajase broneerimise eeliseks on madalamad hinnad, suurem hotellide valik ja paindlikud broneerimistingimused.

Reisi aja ja hotellivaliku osas paindlikumad võivad loota ka viimase hetke pakkumisi. Neid on aga raske ennustada ning Samliku sõnul igale väljumisele ja hotellile tulusaid pakkumisi kindlasti ei tule. Teise võimalusena võib oodata iga-aastase Touresti messi (tänavu veebruaris), kus võib olla häid pakkumisi. Reisibürood koostavad need pakkumised aga vahetult enne messi avamist, mistõttu on võimatu ette öelda, kui palju soodushindu seal pakutakse.

Turistid valivad kallimad hotellid

Samlik märgib, et Türgis kasvab kalleimate hotellide valimise protsent kiiremini kui teistes riikides. Teisisõnu ei muutu niivõrd hinnad, kuivõrd Eesti klientide eelistused ja võimalused. Kui aga võrrelda näiteks kolmetärnihotelle, siis Türgis võib nende hinnatõus vastupidiselt olla madalam kui Euroopa riikide Vahemere-äärsete kuurortide kolmetärnihotellide puhul.

„Kõige rohkem näeme keskmise ostuhinna tõusu Kanaari saarte reiside broneerimisel – 18%, kohe järgnevad Türgi – 17%, Egiptus – 14% ja Kreeka – 5%. Märgin, et sellest ei saa järeldada mitte ainult sihtkohtade kallinemist: vähemalt pool sellest on tingitud klientide eelistuste muutumisest kallimate sihtkohtade suunas,“ räägib turismispetsialist.

Kuid kui võrrelda kõrgetasemelisi viietärnihotelle, mis sisaldavad kõiki teenusehindu, siis Türgi ja Egiptus on endiselt kõige tulusamad otselendudeks. Suvel Türgi, talvel Egiptus. Türgiga seoses on olulisem hea hinna ja kvaliteedi suhe. Estraveli kliendid eelistavad Türgis viietärnihotelle, mis pole sugugi odavad, kuid need hotellid pakuvad makstud raha eest head väärtust ja kogemust.

„Kindlasti tuleks kasutada reisikonsultandi abi, kes oskab soovitada kliendi soovidele vastavaid hotelle. Viietärnihotellid võivad kvaliteedis palju muuta,“ lisas spetsialist.

Hindade poolest konkureerib Türgi ka Bulgaariaga, kuid Türgi liiri nõrga kursi tõttu on tööjõud riigis selgelt odavam kui Bulgaarias, mis kajastub ka puhkuse hinnas.

Türgi, Kreeka, Egiptus ja Kanaari saared olid Estraveli andmetel nii 2021. kui ka 2022. aastal populaarseimad reisisihtkohad. 2023. aastal on samadesse sihtkohtadesse juba broneeritud broneeringute arv kasvanud juba 20%.

Seni on kõik järgmise suve sihtkohad müüdud varajase tellimuse hinnaga. Kreeka saared, Türgi, Bulgaaria ja Montenegro on olnud populaarseimad suvesihtkohad juba aastaid, nii et kui soovid valida parima hotelli, siis nüüd on aeg see broneerida.

Kui juba talvehooajal on soov reisile minna, siis Egiptus ja Maroko on nüüd kõige tulusamad sihtkohad.

Viimase hetke pakkumised ei ole enam odavamad

Reisikorraldaja Novatours märgib, et kõigi järgmiseks suveks broneeritud lendude arv kasvas oktoobris eelmise aastaga võrreldes kahekordseks. Reisikorraldaja soovitab paketi valikuga mitte viivitada viimase hetkeni.

„Kui varem oli soodsa paketi ostmiseks parim viis valida viimase hetke pakkumine, siis sel suvel sellist eelist polnud. Hinna poolest polnud vahet, kas väljumine oli järgmisel päeval või kaks nädalat hiljem,“ ütleb Novatoursi turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisberg.

Tema sõnul pakuvad hotellid 2023. aastal varajasele broneeringule soodustusi, tänu millele saab säästa kuni 100 eurot inimese kohta. Mõnel juhul võib majutuse allahindlus olla isegi 40–50%.

Novatours pakub oma klientidele madala hinna garantiid: kui valitud paketi hind hooajal langeb, tagastab reisibüroo kliendile hinnavahe.

Lisaks Türgile on Novatoursi andmetel populaarsed sihtkohad Kreeka, Bulgaaria ja Tuneesia. Huvi puhkuse vastu Montenegros kasvas 15%. Teised populaarsed suvesihtkohad sel aastal on Portugal ja Sitsiilia.