„Issake, sellesse kirikusse mahuks üks terve Poola küla“, ütleb Krzysztof Olszynyst, kui seisame puidust Lappee Püha Maarja evangeelse luterliku kiriku ees Lappeenranta kesklinnas, mis mahutab 840 inimest.

Lappee kirik

Sellega algab meie jalutuskäik läbi Saimaa järve ääres asuva linna, mis pea igal sammul pakub üllatusi. Siit on 30 kilomeetrit Venemaa piirini, Nuijamaa piiripunktini, mis suleti 28. septembril. Seni oli linna kaubanduskeskuse peaukse kohale paigutatud reklaam suunatud vene turistidele, öeldes, et sel ajal kui teie siin puhkate, surevad Ukrainas inimesed, sest Lappeenranta on Imatra kõrval olnud oluliseks vene kaupmeeste ja tööstusega seotud linnaks. Linnapea sõnul kaotab linn nüüd 1 miljon eurot päevas, sest vene turistid ei ole riiki enam oodatud.

Oleme just kõndinud üle suure väljaku raekoja ees, millel üks Lappeenranta paljudest monumentidest – lendavad linnud, mis tundub ka vihjena migrantidele. Lappenranta ongi monumentide linn, mille autoriteks on tuntud Soome skulptorid. Nende tööd sümboliseerivad nii linna geograafilist asukohta Ida- ja Lääne vahel kui räägivad siin Lõuna-Kareelia tööliste- ja tööstuslinna ajaloost. Väljaku ja kiriku vahele jääb vana sõjaväekalmistu, kus on samuti mitu ausammast. Sealt edasi jõuab otse peatänavale, mis viib kindluslinna garnisonini. Ühes Lappenranta kaubanduskeskuses on shoppamine ühendatud teatriga, Kappakatul leiab mitmeid kaubanduskeskusi ja hulgaliselt restorane. Üheks huvitavamaks on Restaurant Wolkoff, hubane-tubane õhkkond vanas elutoa stiilis. Linna ühes vanimas puithoones on avatud neli põlvkonda linnas elanud perekond Wolkoffi kaupmeeste elamu, kus lihavõtte ajal tutvustatakse õigeusu traditsioone ja ka juugendstiili fännid leiavad palju imetlemisväärset.

Linn on seotud hulgaliselt terminitega nagu kõige vanem, Soome suuruselt esimene või teine ja kutsub avastama. Nii on seal ka linna vanim hotell, tänane moderniseeritud Scandic Patria. Kindlasti tasub garnisonini välja jõuda, möödudes Villmannstrandi lahingu ausmabast, sest sealse künka pealt avaneb kaunis vaade linnale. Kohvipeatuse saab teha linna parimaks peetud kohvikus Majurskas. Seal on suurepärane kunstimuuseum, käsitöökojad ja Soome vanim õigeusu kirik, tänane Kehruuhuone esine ausammas ketravale naisele meenutab endist funktsiooni naistevanglana. Lõuna- Kareelia muuseumi kõrvalt viib tee alla järve suunas, kus vasakule pöörates leiab kaunis punastest tellistest majakeses käsitöögalerii Täky Galleria, mille tagaruumides on avatud näitused.

Täky galerii

Paremale pöörates jõuab sarnaselt kauni telliskivihooneni Satamatie 6. See on ülihubane kohviröstimiskohvik Lehmus Roastery, mis on kolmel korral valitud Soome parimaks.

Lehmus kohvik

Pakutavad kohvisordid kannavad Lappeenranta linnaosade ja vaatamisväärsuste nimesid ja omanik Arttu sõnade järgi pakub just see eksootikat Helsingist kohale jõudnud külalistele, sest Lappeenranta on Soome Monaco, ütleb ta.

Jalutuskäik viib sealt edasi sadamasse. Suviti on seal ilmselt imeline, kui olevat vee peal hõljuvad paadid, kõlab elav muusika ja avatud on hulgaliselt söögikohti ning pakutakse Lappeenranta spetsialiteete Vety ja Atomi, mida saab nimetada Soome tuntuimateks lihapirukateks. The Wall Street Journal on Saimaa järve lisanud maailma viie kõige kaunima järve hulka.