1) Vali välja matkarada ja ööbimiskoht
Eestis on kokku neli hästi markeeritud matkateed ja sadu põnevaid matkaradu – omale sobiva leiad RMK Loodusega Koos lehelt. Matkaraja valimisel mõtle läbi ööbimine. Kas soovid aasta viimase öö mööda saata telgis, metsaonnis või väikese tasu eest metsamajas? Mõnelt lõkkeplatsilt leiab ka katusega laavud, kus piisab magamiseks madratsist ja magamiskotist.

2) Telk ei hoia sooja, aga kaitseb lume eest
Kuna krõbedat pakast aastavahetuse ööl oodata pole, sobib metsa minekuks kolme hooaja telk. Pea meeles, et telgi eesmärk ei ole hoida sooja, vaid kaitsta lume ja vihma eest. Telgi kütab soojaks hoopis hingeõhk, kuid sellega kaasneb ka õhu kondenseerumine ja niiskus, mis telgi seintelt magamiskoti ja asjade peale jõuab. Kui just lund ei tuiska ja vihma ei saja, hoia ventilatsiooniavad öösel lahti, et õhk saaks ringi liikuda ja niiskuse telgist välja suunata.

3) Magamiskott olgu soe, aga sinu keha veel soojem
Aastavahetuse matkaks võta kindlasti kaasa soe, eelistatult nelja hooaja magamiskott. Kui sellist käepärast võtta pole, paki kotti üks suvine ja üks kolme hooaja magamiskott. Pea meeles, et ka polaartingimustesse mõeldud magamiskott ei hoia üksi sooja, kui sinna sisse külmana pugeda. Sooja saamiseks tee enne ööund kümme kükki, joo sooja teed ja söö kõht täis.

4) Isoleeri end maapinnast
Talvel telgis magades on kõige olulisem end külmast maapinnast isoleerida. Selleks on vaja tekitada enda ja maapinna vahele võimalikult soe ja paks kiht. Peale madratsi ja mati lisa enda alla (mitte peale!) ka päeval seljas olnud jope, kampsun ja matkapüksid. Kui oma varustusest jääb sooja saamiseks siiski väheks, laota telgi põhja mõned kuuseoksad.

5) Riietu kihiliselt
Talvel metsa minnes riietu mitmekihiliselt, et saaksid vajaduse korral kihte maha võtta või neid juurde lisada. Kõige alla pane soe pesu, millega öösel ka telgis magad. Sinna peale soe fliis või kampsun ja matkapüksid ning kõige peale soe jope. Ära riietu kubujussiks, eelista võimalusel lohvakaid riideid. Mida rohkem õhku riidekihtide vahele jääb, seda soojem on. Matkapoodidest leiab ka talviseks ajaks mõeldud soojenduspadjakesed, mida saad pista jalanõu või kinda sisse. Õhuga reageerides ulatub padjakeste temperatuur 45–65 kraadini, pakkudes sooja kuni 12 tundi.

6) Lumi on vesi
Lumise ilmaga matkamise juures on üks väga suur pluss – ei pea muretsema joogivee pärast ega tassima kotis liitrite kaupa vett. Joomiseks või söögi tegemiseks vajaliku vee saamiseks täida pott lumega ja sulata see matkapliidil või lõkketulel veeks. Veendu, et lumi, mida söögi ja joogi tegemiseks kasutad, oleks puhas.

7) Ole toiduga loominguline
Aasta viimane toit ei pea piirduma külmkuivatatud matkatoidu ega viineri ja ketšupiga. Mõningase ettevalmistusega saab matkapliidil või elava lõkke peal valmis kas soojendav supp või taimne karri. Viimase jaoks paki ühte suletavasse kilekotti hakitud sibul, küüslauk ja tšilli ning teise vürtsid, sool ja pipar. Võta kaasa riis, kookoskoor, kikerherne konserv ja veidi oliiviõli, sega komponendid metsas kokku ja imeline aastavahetuse õhtusöök ongi valmis.

8) Väiksed asjad, mida koju unustada ei tohi
Kindlasti pista kotti taskunuga ning ära unusta söögi ja lõkke tegemiseks tikke ning väikest kirvest või saagi. Õnnetus ei hüüa tulles, seega võiks matkakotist leida ka väikse esmaabikoti. Tehnikavidinatest paki kotti pealamp ja suurem akupank telefoni laadimiseks. Võimaluse korral pane telefon säästurežiimile ja hoia seda öösel kindlasti soojas magamiskotis, sest külm ilm kulutab telefoni akut kiirelt.

9) Lõkke puhastav rituaal
Pole midagi mõnusamat kui praksuv lõke pärast pikka päeva metsas, seda eriti aasta viimasel päeval. Sooja andmise kõrval on tulel ka puhastav toime. Kui soovid võtta lõkke maagiast maksimumi, paki matkakotti ka väike paberileht ja pastakas ning pane kirja asjad, mida soovid jätta vanasse aastasse maha. Selleks võivad olla halvad harjumused, inimesed või asjad, mis sind enam ei teeni. Viska paber lõkkesse ja pane head mõtted uueks aastaks valmis.