Hiinas on hakanud koroona levima kontrollimatult, näiteks eelmisel nädalal nakatus ühel päeva ligi 37 miljonit inimest. Alates 8. jaanuarist kaotab Hiina ka karantiininõude sissetulevatele reisijatele, mis võimaldab inimestel taas reisida pärast mitmeid aastaid. Arvestades, et enne pandeemiat oli Hiinal suur väljaminev turismiturg, on mitmed riigid hakanud kartma nakkuse leviku pärast ning võtnud kasutusele erinevaid meetmeid.

USA

USA nõuab alates 5. jaanuarist Hiinast saabuvatelt lennureisijatelt Covid-19 testi negatiivse tulemuse esitamist, olenemata nende kodakondsusest või vaktsineerimise staatusest. Reisijad, kes viibisid riigis 10 päeva enne USA-sse minekut, peavad esitama kas negatiivse PCR- või antigeenitesti, teatasid föderaalsed tervishoiuametnikud. Nõue kehtib ka Hongkongi ja Aomeni reisijatele.

Reisijad, kelle test oli positiivne rohkem kui 10 päeva enne reisimist, võivad negatiivse testi tulemuse asemel esitada tõendi koroonast paranemise kohta. Lennufirmad peavad kinnitama negatiivset koroonatesti või tõendit paranemise kohta enne USA-sse suunduvat lendu.

Itaalia

Itaalia on kehtestanud kohustusliku koroonaviiruse kiirtesti kõikidele Hiinast riiki sisenevatele reisijatele, selgub tervishoiuministeeriumi teatest. Uus meede kehtib ka transiitreisijatele.

Itaalia kutsub üles ka teisi riike võtma vastu kollektiivset testimislepingut. See üleskutse tuli pärast seda, kui Milano ametiasutused teatasid, et peaaegu pooltel kahest Hiinast saabunud lennu reisijatest olid koroonatestid positiivsed.

Hispaania

Hispaania nõuab Hiinast saabuvatelt reisijatelt negatiivse koroonatesti või täielikku vaktsineerimist tõendava tõendi esitamist seoses kasvava murega uue viiruse leviku pärast. Madridi valitsus soovib ka Euroopa Liidu kriisireaktsiooni kohtumist, kus blokk peaks kokku leppima, et Hiina saabuvatelt inimestelt nõutakse tõendeid täieliku vaktsineerimise kohta, ütles tervishoiuminister Carolina Darias.

Hispaania ühines Itaaliaga ja kehtestas rangemad reisipiirangud pärast seda, kui Peking hakkas Hiina nulltõvepoliitikat vähendama ja piiranguid leevendama. „Suurim mure seisneb selles, et Hiinas võivad ilmuda uued variandid, mida ei ole kontrollitud,“ ütles Darias. „Väga oluline on meeles pidada, et 8. jaanuarist kaotavad kehtivuse Hiina praegused piirangud reisijatele, seega võime oodata Hiinast pärit reisijate arvu märkimisväärset kasvu kogu maailmas,“ lisas ta.

Taiwan

Taiwani haigustõrje keskuse teatel tehakse jaanuaris Mandri-Hiinast Taiwanile reisivatele inimestele saabumisel PCR-testi. Need, kelle test on positiivne, peavad läbima viiepäevase karantiini kodus.

Jaapan

Jaapani valitsus kehtestab alates 30. detsembrist erakorralised meetmed, et karmistada Hiinast pärit reiside piiranguid. Nimelt nõuavad ametiasutused, et Mandri-Hiinast tulnud reisijad ja need, kes olid seal seitsme päeva jooksul, peavad saabumisel tegema koroonatesti ja positiivse testi korral olema nädal aega karantiinis.

Otselende Mandri-Hiinast, Hongkongist ja Aomenist võetakse vastu ainult teatud lennujaamades ning lennuettevõtjatel on palutud mitte suurendada praegust lendude arvu.

India

India nõuab nüüd PCR-testide tegemist Mandri-Hiinast, Hongkongist, Jaapanist, Lõuna-Koreast ja Taist saabuvatelt reisijatelt ning positiivse testitulemuse korral tuleb jääda karantiini.

Malaisia

Malaisia töötab oma digitaalse juhtimissüsteemi täiustamise nimel, et jälgida isikuid, kelle koroonatesti tulemus on positiivne. Positiivsetele juhtudele antakse digitaalselt koduse järelevalve korraldus ja vabastuskorraldus.

Austraalia

Austraalia ei ole lisanud piiranguid Hiina külastajatele, sõnas peaminister Anthony Albanese. Ta lisas, et Austraalia jälgib olukorda Hiinas ja teistes riikides ning võtab „asjakohaseid nõuandeid“ tervishoiuekspertidelt. „Meie prioriteet on hoida austraallasi nii turvaliselt kui võimalik.“