Kes on valmis jõulunädalalõppu veetma Viinis, saab kasutada airBalticu lende. Kes jõuludeks ei jõua, saab Viini sära nautida veel ka jaanuari esimesel nädalal või valida mõni glamuurne ball, kontsert, muusikal terve kuu jooksul ja nautida atmosfääri mõnes traditsioonilises kohvikus, näiteks jalutada Euroopa suurimas ballisaalis Grabenil.

31. detsembril saab kõndida 1,5 kilomeetri pikkusel uusaastajalutusel, mis kulgeb Freyungilt kuni uue turuni (Neuer Markt). Juba pärastlõunal saab osaleda tasuta tantsukursustel otse Grabenil. Aasta pikimal ööl, mis kestab 31.12.2022 alates kella 14-st kuni 01.01.2023 kella kaheni, on 70 gastronoomi tegutsemas vanalinnas ja pakkumas oma hõrgutisi.

Programm ja juurdepääsuvõimalused ühiskondlike transpordivahenditega:

Jõuluturud

Igal jõuluturul on oma äravahetamatu hõng, lõhnab põletatud mandlite ja küpsetatud kastanite järgi, hõõgveini ja punši jaoks kujundatud värvilised tassid suurendavad naudingut.

Kuni 4. jaanuarini 2023 on avatud Schönbrunni lossi jõuluturg 80 putkaga. Üles pandud on suur lava, millel esinevad rahvusvahelised ja kohalikud koorid, saab kuulata nii Austria klassikat kui puhkpilli, svingi ja džässi.

Täiesti regionaalsele toodangule ja kohalikule kunstkäsitööle on pühendunud ja seda juba 25 aastat jõuluturg Karlskirche. Kunstnikud tutvustavad erinevates töötubades, kuidas valmivad nende kunstitööd.

Freyungi jõuluturg eksisteerib juba aastast 1722. Selle aasta highlight on jõulukuuse-ehte-paviljon, millesse saab sisse minna.

Spittelbergi jõuluturg jätab väikese küla mulje ja kuulub minu lemmikute hulka, kus kitsastel Biedermeieri tänavatel tekib romantiline õhkkond ja kohtuvad sealsed elanikud hõõgveini maitsmiseks. Sellel aastal on just seal kõige rohkem väljapanekuid ja hulgaliselt traditsioonilisi Austria hõrgutisi.

Kõige rohkem turiste satub Raekoja esisele jõuluturule traditsioonilise suure kaarväravaga, millel süüdatakse 24. detsembril kõik advendiküünlad.

Kõige erilisema jõuluturu leiab muuseumikvartalis MQ, kus Lumine Projections loob valgustustega erilise õhkkonna. See on esmajärjekorras noorte turg kahe moodsa muuseumi vahel.

Aastavahetus Viinis

Aastavahetusel hakkab keskööl lööma Stephansdomi kuulus kell Pummerin. Austerlaste jaoks kuuluvad kellalöögid ka Austria hääleks kutsutud Pummerinilt aastavahetuse juurde nagu Doonau valss. Lisaks on see maailma suurim vabalt rippuv kell. Kes katedraali juurde ei pääse, saab traditsioonilist ülekannet kuulata raadiost või vaadata seda telekast.

1. jaanuaril toimub Viini Filharmoonikute Uusaastakontsert Karlskirche (Kaarli kirku) lähedases Musikvereini tellishoone kuldses saalis. Kontsert kantakse traditsiooniliselt üle Stephansplatzil kell 11.15.

Jaanuaris algab Viini ballihooaeg, millest kuulsaim on kohvikeetjate ehk Kaffeesiederball, mis toimub Hofburgis.

Tasub jalutada mööda Kärtnerstrasset ja peatuda Swarowski esinduse juures, kus Berliini valguskunstnik Susanne Rottenbacher on loonud installatsiooni „IN LOVE WITH TOMORROW“, mis on inspireeritud neljast elemendist ning koosneb LED valgussammastest ja 2,5 miljonist Swarowski kristallist.

Kohe läheduses asuv kaubamaja Steffl korraldab 23. detsembril tombola ja traditsioonilise jõulumängu, kus kauneima jõuluteemalise kampsuniga inimene saab ka auhindu võita.

Viini uisuväli nimega Wiener Eistraum (eesti keeles unistus jääl) on 9500 m² Euroopa suurim jääväli otse Viini kesklinnas Burgteatri ja Raekoja vahel. Romantilised teed läbi pargi ja 4 väljakut imelise valgusega pakuvad uisutajatele tõelist naudingut. Sel aastal on lisandunud ka vaateplatvorm Sky rink, mis jääb avatuks kuni 8. jaanuarini 2023.

Valgustus kaubandustänavatel jääb alles kuni 8. jaanuarini.