Muutust võimaldab ellu viia uued läbivalgustusseadmed, mis sarnanevad haiglatest tuntud kompuutertomograafidega. Seade võimaldab turvatöötajatel näha koti sisu 3D-kujutisena, mis tähendab, et saavad seda ekraanil igatpidi pöörata ja vaadata, veendumaks, et kotis ei oleks midagi ohtlikku.

„Uued seadmed on võimelised ise osaliselt analüüsima, mis seal kohvris on,“ ütles Tallinna lennujaama lennujulgestuse juht Tarvi Pihlakas.

Käsipagasis tohib hetkel kaasas kanda vedelikke, mis on maksimaalselt 100ml. Plaanis on ka see piirang lähiajal kaotada. Pihlakas lisas, et usub, et kahe aasta pärast on vedelike mahtude piirangu kaotamine täiesti reaalne, sest tehnoloogiad arenevad pidevalt edasi.

Uued läbivalgustusseadmed on praeguseks jõudnud juba Helsingi lennujaama ja osadesse Suurbritannia lennujaamadesse. Ka turvakontrolli läbimise aeg muutub suure tõenäosusega reisija jaoks lühemaks. „Meie läbilaskevõime uue tehnoloogia puhul võiks kasvada kuni 30 protsendi võrra,“ sõnas lennujulgestuse juht Tarvi Pihlakas.