Jõuludest veel ja veel

Kolmandal advendil kuulutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma Jõgeval välja jõulurahu kogu Eestile. Kui juba sealkandis, siis käi läbi ürituselt Jõulud Paunveres või Lumekuningriik Põltsamaa lossis. Viljandis ootab kõiki Päkapikumäng.

Jõuluprogramm ootab ka Kukruse Polaarmõisas ning Rakvere Politseimuuseumis toimub Kriminaalne piparkoogi fotojaht. Järvamaal Väätsal saab näha ilusaid jõuluaknaid ja külastada jõuluturgu. Pärnu Pernova Loodusmaja õu on muutunud jõulutuledes muinasjutumetsaks, kus säravad looduskulptuurid – see talvevalguse promenaad ootab jalutajaid iga päev.

Kontserdid

Tartus Jaani kirikus toimub reede õhtuni XXVII rahvusvaheline festival Orient et Occident. Alexela Kontserdimajas Tallinnas esineb Maggie Reilly ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias annab Põhjamaade Sümfooniaorkester galakontserdi fondi „Tuleviku meister“ toetuseks. Solistidena astuvad lavale Tara Erraught (metsosopran), Maurizio Muraro (bassbariton), Pawel Zalejski (viiul), Guy Braunstein (viiul) ja dirigendiks Anu Tali. Laupäeval toimub Keila-Joa lossis kontsert „Reis Euroopasse„ – saab kuulata ooperi- ja operetimeloodiaid.

Laadad

Suuremad jõululaadad toimuvad sel nädalavahetusel Pärnus Villa Ammendes, Tartus Küüni tänaval, ERMis, Põltsamaal, Jõhvis, Paides, Kuressaare kesklinnas, Narvas ning Eesti Kunstiakadeemias Tallinnas.

Muuseumites jõulutuure ja tegevusi

Adamson-Ericu muuseumis ootab ees perepäev. Raeapteegis saab osaleda vürtsisuhkru õpitoas ning Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis toimub kollaažitehnikas pühadekaardi valmistamise töötuba lastele.

Eesti Noorsooteatris toimub muuseumimäng „Teatrinukkude jõulud„, Tallinna Linnamuuseumis saab teada, kuidas selles hoones keskajal jõule peeti. Milliseid toite söödi, millised olid kingitused, jõulumaiused ja meelelahutus. Vabamu kutsub aga huvilisi Tallinna vanalinna inglisekeelsele jõuluekskursioonile, kus räägitakse mälestustest ja isiklike lugude kaudu jõulutunde hoidmisest ning pühade tähistamisest Eesti NSV-s.

Veel ideid, kuhu minna!

Hiiumaal ei saa sel nädalavahetusel muud kui head glögi. Tegelikult saab muud ka, aga glögi saab kohe kindlasti – toimub üritus Glögikohvikud Hiiumaal. Tartusse kogunevad aga kõik need, kel tants hinges ja veres – juba aastaid on Tartus raekoja platsil, linna kõige tähtsamal väljakul toimunud Tartu talvine tantsupäev. Sellel üritusel kohtuvad talviseid munakivisid trotsides sajad rahvatantsijad.

Tallinna Lauluväljakul toimub valgusfestival „Imedemaa„. Sind lummavad sajad suured käsitsi loodud valgusskulptuurid, mis on inspireeritud kuulsast Lewis Carrolli muinasjutust ¨Alice Imedemaal¨. Näeb Irvik Kassi, imesuuri helendavaid seeni, maagilisi metsalilli ja palju teisi muinasjututegelasi.