Päev algab Eesti Rahva Muuseumis, kus kuuled rohkem sellest, kuidas tähistati ammustel aegadel pühi ning kelle või mille järgi said jõulud omale nime. Lisaks mängitakse advendiajal muuseumis erilist etendust metsloomade jõuluajast, mis kõneleb sellest, kuidas metsloomad jõulupuud otsivad, ehivad ning seejärel pikisilmi jõuluvana ootavad.

Muuseumist kesklinna poole jalutades ei jää kellelegi märkamata üks ebatavaline maja, mis on sõna otseses mõttes tagurpidi. Kindlasti saad sealt peadpööritava ja hoopis uutmoodi kogemuse ning ohtralt ägedaid fotosid, mida sõpradega jagada. Miks mitte sisse kiigata?

Südalinna jõudes ja mööda Rüütli tänavat jalutades jääb teele mitu kohviteeki, kust haarata värske saiake ning seada seejärel sammud Tartu Mänguasjamuuseumi näitusele „Barbie täiuslikud jõulud!“, et uurida lähemalt, kuidas tähistab jõule maailma kõige ikoonilisem nukk. Kas teadsid, et Barbied said tuntuks just seetõttu, et neile hakati juurde ostma aksessuaare ja kingitusi? Nukkudele kontrastiks saad oma sportlikud oskused proovile panna Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis. Tubane lumesõda? Seikluslik päkapikkude otsimine? Ekstreemspordialadel mõõdu võtmine? Kõlab põnevalt!

Pärast muuseume täis päeva sobib mõnusaks ja hubaseks aja maha võtmiseks raeplatsil asuv Valgusküla. Just siin saad tunda just seda õiget jõulumeeleolu! Kuum jook, krõbedad piparkoogid ja tegevusi tervele perele saanisõidud ja ponid, armastatud põhumaja, tulepajad ja puidust loomakarussellid, põnevad faktid TikTokist ning jõululinna naasnud kanapere. Ja kõike seda saadavad kiired piruetid kõige erilisemal uisuplatsil ning saanisõit tuledesäras vanalinna tänavatel.

Lumises hommikuhämaruses algab sõit Sibulateele, et heita pilk muinasjutulisele Alatskivi lossile, kus lähemalt uudistada, kuidas lossirahvas omal ajal jõule pidas ning saada osa vanausuliste traditsioonidest ja maitseelamustest. Näpud ja varbad saab taas soojaks Mesi Tare tee töötoas, kus õnnestub maiasmokkadel ka mett degusteerida. Tee kõrvale amps sibulapirukat ja jutustused kohalikest ning juba ootabki ees uus seiklus tõukekelkudel.

Lõunapausil on peatus Kivi Kõrtsis, kus saab kõhtu taas kohalikke maitseid. Seejärel võtab külalised lahkelt vastu Peipsimaa Külastuskeskus, kus saab oma käsitööoskused proovile panna pakutrüki töötoas, et kujundada mälestuseks üks vahva kandekott. Võib-olla sobib just see vanaemale jõulukingiks? Tagasiteel võtame ette veel ühe kosutava jalutuskäigu Alatskivi lossi matkarajal, et nautida Tartumaa ilusat ja karget loodust. Ning siis võibki kojusõit alata!

Kõik see lõbus ja meeldejääv mahub vaid kahe päeva sisse. Kel on seiklemiseks aga veelgi rohkem aega, siis ootavad mammut ja kelgukoerad, räätsamatk, etendused Vanemuises ja mujal, kontserdid, töötoad, hubased kohvikud, värvikas tänavakunst ja nii palju rohkemat.

Hakkame pakkima, Tartu ootab!

Vaata lisaks: www.visittartu.com

Jaga
Kommentaarid