SAS Norway tegevjuht Kjetil Håbjørg on suurest kahjumist hoolimata optimistlik. „Hakkame varsti nägema ümberkorralduste tulemusi, mille kallal oleme palju vaeva näinud,“ rääkis ta. „Suudame oma partneritega paremaid kokkuleppeid teha ja näeme, et ka kliendid on naasmas.“

Viimase kvartali kahjumi taga võib olla dollari kõrge kurss. „Vahetuskursi muutus tabas meid väga rängalt. Hindame paljusid oma varasid dollarites,“ selgitas Håbjørg.

Teisipäeva õhtul suutis SAS kokkuleppele jõuda ka Norra pardatöötajaid esindava ametiühinguga. Läbirääkimiste teema olid uue töölepingu tingimused ja nende ebaõnnestumise korral oleksid töötajad aasta ühel kiiremal reisiajal ehk jõulude ajal streikima hakanud.

Konkurendid saavad rõõmustada

SAS on kahjumis olnud viimased kaksteist kvartalit. Kõigepealt tuli koroona, seejärel streikisid piloodid ja lõpuks kuhjusid tagasimaksed reisijatele, kelle lend oli ära jäänud. Samal ajal koostas ettevõte ümberstruktureerimiskava, millega soovitakse igal aastal kokku hoida 7,5 miljardit Rootsi krooni. Taani Sydbanki lennundusanalüütik Jacob Pedersen ütles dr.dk-le, et seetõttu ei tule SASi kahjum ka suure üllatusena.

Ta tõi samas välja, et kui SAS sipleb rahamuredes, läheb selle konkurentidel aga hästi. „Viimases kvartalis on peaaegu kõik konkurendid olnud plussis,“ ütles ta.