Soome uudistekanali Yle.fi andmetel puudutab streik 10 000 Finnairi klienti. Selle nädala alguses teatas Finnair kavatsusest sõlmida Tai ja Põhja-Ameerika liinidel allhanke teenuseid, mis võib kaasa tuua 450 töötaja vallandamise. Sellest saigi streik alguse.

,,See teade oli suur šokk'', ütles Soome stjuardesside liidu president Marianne Arteva. Arteva sõnul on Finnair koos personaliga pidanud kulude kokkuhoiu läbirääkimisi terve sügise jooksul, kuid edutult.

Lendude ära jäämine ja edasi lükkumine tekitas reisijates meelehärmi

Eestlase Karmo Paju lend Bangkokki pidi väljuma eile õhtul kell viis, kuid Paju sõnul väljub see alles esmaspäeva hommikul.

Mehe sõnul läheb kahenädalasele puhkusereisile 15-liikmeline seltskond, kellest osa lahkus juba varasema lennuga. Paju kirjeldas olukorda ebameeldivana, kuid mõistis ka salongipersonali protesti.

„Loodan, et Finnair aktsepteerib sellest tulenevaid lisakulusid,“ ütles Paju. Ta lisas, et ei tea Finnairi taustast palju, kuid arvab, et oma õiguste eest tuleb seista ja nende eest võidelda.

Pühapäeval kogunesid Finnairi töötajad Helsingi Vantaa lennujaama meeleavaldusele. Soome politsei teatas Twitteris , et meeleavaldusel osales ligikaudu 100 töötajat.

Finnair püüab pärast koroonapandeemiat rahaliselt kokku hoida, sest pandeemia ajal kannatas lennufirma suuri majanduslikke kahjusid. Lisaks nõrgestab ettevõtte kasumit Venemaa õhuruumi sulgemine.

Streik lõppeb täna kell 15 ja lennud väljuvad siis tavagraafiku alusel.

Finnair on sügise jooksul pidanud läbirääkimisi kõigi oma töötajate gruppidega kokkuhoiu osas, et taastada Finnairi kasumlikkus.

Finantsilised muudatused on lennufirma kasumlikkuse tõstmiseks vajalikud

Finnairi kommunikatsioonijuhi Mari Karneva sõnul on Finnair sügise jooksul pidanud läbirääkimisi kõigi oma töötajate gruppidega kokkuhoiu osas, et taastada Finnairi kasumlikkus. pakkus Finnair töötajatele erinevaid lahendusi, kuid kokkulepet sellest hoolimata ei leitud. ,,Esmane eesmärk on olnud leida koos Finnairi töötajatega kulusid vähendavaid lahendusi,'' ütles Karneva.

Karneva sõnul arutas lennufirma töötajatega igasuguseid variante, kuid ükski töötajatele seni sobinud ei ole. ,,Salongipersonali jaoks pakkus Finnair välja muudatusi näiteks meeskonna kasutamise efektiivsuses, vahemajutushotellireeglites ja pikkade lendude täiendavates tunnitasu reeglites, kuna Venemaa õhuruumi sulgemine on muutnud Aasiasse suunduvad lennuajad tunduvalt pikemaks,'' ütles Karneva.

Ta lisas, et salongipersonali põhipalk on 1600-2600 eurot kuus ning sellele lisandub keskmiselt 40% erinevaid lisasid. Seega ei ole palk sugugi väike.

Kuna salongipersonaliga kokkulepet ei leitud, peab Finnair kaaluma alternatiivseid meetmeid. ,,20.-21.11 tühistasime ligikaudu 100 lendu, tühistatud lendude nimekirja leiab siit. Me ei pidanud tühistama ühtegi lendu Tallinnasse ega Tallinnast,'' sõnas Finnairi kommunikatsioonijuht Mari Karneva.