Novembri lõpust kuni jõuludeni on paljud maailma linnad ehitud imelise jõuluvalgustusega ja avatud on jõuluturud. Tallinna mõõtu Nürnberg on tuntud kui üks maailma vanima jõuluturu traditsiooniga linn. Lisaks jõuluturule on sealne vanalinn just paraja suurusega, et nautida mõnusaid jalutuskäike. Tegevust leidub nii suurtele kui väikestele ja seda loomulikult ka jõuluvälisel ajal.

Nürnbergi jõuluturg

Nürnbergi jõuluturu traditsioon ulatub 17. sajandisse ja on üks vanimaid ning kuulsamaid jõuluturge maailmas. Jõuluturg toimub vanalinna keskväljakul Hauptmarktil, Frauenkirche kiriku esisel väljakul ning sellega külgnevatel tänavatel. Väikesed puidust majakesed on tihti kaunistatud käsitsi tehtud jõulukaunistustega ja neis müüakse traditsioonilisi kohalikke hõrgutisi - piparkooke, Spekulatiuse mandliküpsiseid, hõõgveini ja palju muud maitsvat. Kaks kohustuslikku kohalikku toitu, mida kindlasti proovida tuleks, on Nürnbergi piparkoogid Lebkuchen, mis sisaldavad pähkleid, mett, erinevad vürtse nagu kaneel, nelk ja kardemon ja on osa Nürnbergi algupärase Lebkucheni vanast salaretseptist. Teiseks kindlasti proovimist väärt roaks on otse grillil valmistatavad Nürnbergi bratwurstid. Lisaks toidule ja söögile saab osta erinevaid kingitusi ja saada osa jõulumelust. Lastele on jõuluturul omaette ala, kust leiab karuselle, meisterdamist ja palju muud.

Nürnbergi jõuluturg

Jalutuskäigud vanalinnas

Nürnbergi vanalinna on kõige parem avastada jalgsi, paljud tänavad on autovabad, mis teeb kulgemise eriti mõnusaks. Oma majesteetlike linnamüüridega on Nürnbergi vanalinna lihtne teistest linnaosadest eristada ja uhkeid tänavaid ja puitelamuid uudistada. Pea kogu vanalinn on suurepärane ja pidevalt paneb ahhetama üle jõe viiv uus sild või allee. Vaja on vaid mugavaid jalanõusid, seljakotti, kaarti ja kaamerat ning lihtsalt kulgeda.

Nürnbergi vanalinn

Nürnbergi keiserlik linnus

Nürnbergi linnust koos linnamüüridega peetakse üheks Euroopa kõige võimsamaks keskaegseks kindlustuseks, mis esindas Püha Rooma keisririigi võimu ja tähtsust ning Nürnbergi keisririigi silmapaistvat rolli. Esmakordselt on lossi mainitud 1105. aastal. Loss kõrgub linna kohal mäel ja oma pika ajaloo jooksul näinud väga erinevaid aegasid ja valitsejaid. Põnevust jagub linnuses erinevas vanuses külastajatele – nii lastele kui ka vanematele ja ajaloost tõsiselt huvituvatele. Lihtsalt varuge aega vastavalt reisiseltskonnale.

Nürnbergi linnus



Toit ja jook

Nürnberg asub Baierimaal ja sealsest menüüst leiab meilegi tuttavaid vorste, seakooti, hapukapsast, aga laske end üllatada, sest nii mõnigi roog, mis tõlgituna kõlab tuttavalt, võib mekkida hoopis teisiti, kui harjunud oleme. Näiteks kartulisalat – no ei ole selline, nagu me hapukoorega teeme, aga maru hea on ikka. Kohalikud on sõbralikud ja kui küsite soovitusi, siis lisaks kelnerile on ka nemad valmis oma toite kiitma ja teevad meeleldi ettepanekuid, mida menüüst kindlasti tasuks proovida. Loomulikult tasuks mekkida ka Baierimaa kohalikke õllesid ja veine - viljakad mullad ja pehme kliima võimaldavad siin koguda imelisi viinamarju.
Nürnbergist leiab ka pea kõikide maailma köökide autentsed restoranid või tänavatoidukohad, seega igaüks leiab oma lemmiku.

Kui on aga soov külastada hoopis Michelini tärniga toidukohti, siis Nürnbergis on ühe tärniga restorane lausa viis: ZweiSinn Meiers | Fine Dining, Estenstuben, Koch und Kellner, Veles ja Waidwerk ning kahe tärniga restorane kaks: Essigbrätlein ja etz. Maitseelamused on garanteeritud.

Nürnbergi vorstid ja õlu

Ostlemine

Nürnbergis on kolm suurt šoppamispiirkonda. Breite Gasse meelitab ostjaid noortebrändidega trendikatest kuni ulmeliste tegumoodideni ning sealse piirkonna väikestes kõrvaltänavates võite avastada uusi ja eriskummalisi rõivaid ja ehteid. Kaiserstraßel, Nürnbergi elegantseimal ostupromenaadil, saate nautida kuulsate moemärkide luksust, kalleid ehteid ja eksklusiivset sisekujundust. Linna tuntuimal ostutänaval, Karolinenstraßelt leiab aga kauplusi nii suurtelt tuntud kaubamärkidelt kui ka trendikatelt uutelt tegijatelt. Ostlemisvõimalusi leiab kõikjalt ja isegi Nürnbergi linnuse juures olevatel kitsastel tänavatel või hipi-linnaosas Gostenhofis (GoHo) võib kohata erakordseid ja trendikaid leide.

Karolinenstraße

Mänguasjade muuseum

Mänguasjade muuseumis saavad vanaaegseid mänguasju uurida laste kõrval ka täiskasvanud. Nürnberg on oma mänguasjade poolest tuntud juba üle 600 aasta - traditsioonid ulatuvad tagasi keskaegsete nukutootjate juurde, edasi tulid tinafiguurid ja tööstusajastu arvukad tinamänguasjade tootjad kuni tänase rahvusvahelise mänguasjamessini Nürnbergis. Muuseumis on üle 1000 eksponaadi ja muuhulgas saab näiteks lihtsalt imetleda vanaaegset raudteed, millel sõitev rong kulgeb läbi mängumägede ja -linna, pisikesi keskaegseid nukke, mille abil saame ülevaate tolle aja argipäevast, vanaaegsed ja tänapäevased mänguautosid, portselanist nukke jpm. Isegi, kui teil pole reisil lapsi kaasas, siis soovitame ikka sisse astuda – külastades leiate selle väikse lapse iseeneses jälle üles.

Mänguasjade muuseum

Nürnbergi loomaaed

Nürnbergi loomaaed on üks ilusamaid loomaaedu Euroopas. See asub suures, uhkes pargis, mille iseloomulikud jooned varieeruvad punakast liivakivist koosnevate karmide kaljumoodustiste, sadade aastate vanuste puude ning idülliliste märgalade ja tiikide vahel. Taimestiku, loomastiku ja maastiku vahel valitseb ainulaadne koostoime. Tiergarten Nürnberg on kujundatud kunagistest liivakivikarjääridest ja Nürnbergi Reichswaldi segametsadest. Külastajad saavad muuhulgas uudistada lõvisid, tiigreid, tapiire, ninasarvikuid, gorillasid, sebrasid, guajaane ja gepardeid.
Praeguses asukohas asuva loomaaia rajamisel 1939. aastal kujundati sinna suured tiigid, mis meenutavad kohalike veelindude ja kalade loomulikku elupaika. Lisaks kohalikele lindudele saab näha valikut linde erinevatest maailmajagudest, nagu pelikane, flamingosid jpt. Delfiinilaguunis ujuvad merilõvid ja delfiinid, veepargis näeb jääkarusid ja pingviine. Kõlab nagu suurepärane päev, kas pole?

Jääkaru Nürnbergi loomaaias

  • Nürnbergi jõuluturg on avatud 25.11-24.12.2022.

  • Ryanairi lennud Tallinnast Nürnbergi toimuvad kaks korda nädalas.

  • Lennuaeg on kaks ja pool tundi.

  • Näidiskuupäevad lendamiseks: edasi-tagasi lend Tallinnast alates 58€ kuupäevadel 3-7.12.