Vahepealsel koroonaajal, mil reisimist oli vähem ja segadust ning reegleid rohkem, tehti kodutöö korralikult ära ja valmistuti reisideks põhjalikumalt ette. Piirangute kadumisega on reisijate valvsus vähenenud ja kahetsusväärselt on tekkinud olukorrad, kus inimese reis lõppeb juba Tallinna lennujaamas. „Viimasel ajal on kasvanud reisijate hulk, kes märkavad alles lennujaamas, et reisidokument enam ei kehti või pole end kurssi viidud, millised nõuded on sihtriigis. Soovitame jätkuvalt enne kauaoodatud reisi teha veidi kodutööd, et teie puhkus oleks pingevaba,“ rääkis Tallinna lennujaama juhatuse liige Eero Pärgmäe ning lisas, et mõnedel reisijatel on ka meelest läinud, kuidas tuleb pakkida vedelikke, et julgestuskontroll kulgeks tõrgeteta.

Peamised vead, mida reisile minnes tehakse:

Isikut tõendava dokumendi kehtivusaeg ei vasta sihtriigi nõuetele. Kui Euroopa Liidus reisimisel võib pass või ID-kaart kehtida sama kuupäevani, mil reis lõppeb, siis näiteks Egiptusesse reisija pass peab kehtima veel 6 kuud peale reisi. Soovitus: vii end enne reisi kurssi sihtriigi dokumentide nõuetega Reisi Targalt lehel ja kontrolli dokumentide kehtivusaega aegsasti enne reisi.

Passi pole kaasas, proovitakse vaid ID-kaardiga reisida. Eesti kodanikud võivad siseneda teiste Euroopa Liidu (EL) ja Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) liikmesriikidesse passi või ID-kaardiga. Väljaspool Euroopat reisides on reisidokumendiks ainult pass. Soovitus: vii end kurssi sihtriigi dokumenditüübi nõuetega Reisi Targalt lehel.

Ei olda kursis transiitriikide nõuetega. Näiteks reisides läbi Ameerika Ühendriikide Mehhikosse, peavad olema täidetud ka Ameerika Ühendriikide sisenemise nõuded. Isegi kui USAs lennujaamast ei väljuta, tuleb Tallinnas ette näidata ESTA ja Ameerikasse sisenemise ankeet. Soovitus: vii ennast kurssi läbitavate transiitriikide nõuetega Reisi Targalt lehel.

Riiki sisenemiseks puudub viisa. Jälgi, kas sihtriik nõuab viisat. Juhul, kui kehtivat viisat ette näidata ei ole, siis Tallinnas lennule ei pääse. Osade sihtkohtade puhul saab viisa piirilt, Egiptus näiteks. Loe lähemalt Reisi Targalt lehelt.

COVID-19 nõuded on täitmata. Endiselt nõuavad mõned riigid kas vaktsineerimis-, läbipõdemistõendit või testi. Testi puhul tuleb jälgida ka testi tegemise aega, sest see on riigiti erinev. Test peab olema tehtud 24 või 48 tundi enne esimest lendu. Soovitus: vii end kurssi sihtriigi koroonanõuetega. Need võivad olla pidevas muutumises, seega tuleb vahetult enne reisi algust need uuesti üle vaadata. Mitte jätta testi tegemist viimasele minutile, sest siis ei pruugi jõuda lennule. Loe lähemalt Reisi Targalt lehelt.

Lennufirma tingimused tulevad üllatusena. Tutvu lennupileti tingimustega, nt kui palju pagasit pilet sisaldab, kas check-in lennujaamas on tasuta või tasuline, milliseid maksetingimusi lennufirma aktsepteerib jne. Kohtame tihti olukordi, kus reisijad tulevad rõõmsalt lennujaama ja siis selgub, et check-in on tegemata ning lennujaamas on see tasuline (Ryanairi puhul maksab see 55€ inimese kohta). Nii käsi- kui äraantavale pagasile on lennufirmad määranud kindla kaalu ja ülekilode eest tuleb tasuda enne lendu. Osad lennufirmad võimaldavad tasumist vaid kaardimaksetega.

Autoga lennujaama saabudes arvesta, et parklad on koolivaheajal üsna täis ja vaba koha leidmine võib võtta aega. Parkimisinfo leiad siit.


Jälgi, et sinu pagas oleks nõuetekohaselt pakitud. Jäta keelatud esemed koju, pakenda vedelikud korrektselt ning varusta pagas nime ja aadressilipikuga. Vaata täpsemaid juhised siit.