Nord Stream gaasitorude lekked Läänemeres on põhjustanud inimestes ärevust. Kuidas ja kui palju mõjutavad ohtlikud lekked Tallinki laevaliiklust?

Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link rahustas, et Tallinki laevade tegevust need hiljutised lekked ei mõjuta, kuna need ei toimunud ettevõtte opereerimispiirkonnas. „Teatavasti toimusid lekked Bornholmi saare lähistel, kus Tallinki laevad ei opereeri,“ lisas Link.

Esimene leke avastati Nord Stream 2-s 26. septembril ja teised kaks Nord Stream 1-s 27. septembril.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Timo Tatar rääkis eile ETV saates „Esimene stuudio“, et olukorda, kus ulatuslike plahvatuste järel torud kolmest eri kohast lekkima hakkasid, on raske pidada juhuseks või õnnetuseks.

„Tõenäoliselt nad lihtsalt heast peast lekkima ei hakka, seal on olnud inimtegevus selle juures ja loomulikult on see olukord murettekitav ja erakordne,“ rääkis Tatar.

Ta selgitas, et kolm eri lekkekohta on üksteisest kümnete kilomeetrite kaugusel. Nord Streami toru ise on omakorda viis sentimeetrit terast, mille peal on 5-10 sentimeetrit terasbetooni. „Ega ta nüüd nii lihtsalt ei purune, seal on ikkagi vaja pingutada, et selline leke tekitada,“ nentis Tatar. „Tegu on ikkagi ju uute, värskete rajatistega.“