Portugalil on oma tugev koht suvepikendusreiside seas - suplushooaeg veel kestab ja päikesevanne jagub. Eakamatele klientidele meeldib samuti teha septembris ja oktoobris sinna puhkusereise, kuna kliima on siis mahedam ning värsked mereannid ning eksootilisemad puuviljad maitsevad paremini kui kodus.

Neile, kellele meeldivad aktiivsemad tegevused, on avastamiseks arvukad matkarajad, mis kulgevad läbi kalurikülade ja piltilusate maastike. Kuigi Lõuna-Portugali populaarseimad külastuskohad on paljudele teada, peitub Algarves endiselt ka vähetuntud paiku ja vaatamisväärsusi.

Algarve pakub eripalgelist ja värvikat puhkust

Vaatamata oma väiksusele on Portugal üsna kontrastne paik. Põhja pool armastavad veespordihuvilised innukalt püüda mäslevaid ookeanilaineid. Lõunas - Algarve rannikul - saab aga tänu rahulikule ja soojemale mereveele nautida mõnusat rannapuhkust.

Portugal on turvaline reisisihtkoht. Algarvesse suundudes on kõige tähtsam võtta aega, et sulanduda ümbritsevasse rahusse, mis saadab reisihuvilisi Lõuna-Portugalis tegelikult pea kõikjal. Portugallased on väga sõbralikud ning vaatamata nende lõunamaisele temperamendile, üsna rahuliku meelega.

Algarve ja kogu Portugali tõelisest olemusest võib aimu saada mitmel erineval moel - avastamist jagub kitsaste tänavate ja alleede labürintides, jalutada või matkata metsaradadel, mängida golfi, proovida lainelauasõitu või püüda päikesekiiri kaljualuses lahesopis. Nautida tasub võrratult head sööki erinevates kohvikutes või mõnes täiuslikus restoranis.

Mitmeid Michelini tärniga restorane

Algarve on üks neist paikadest, mis on eriti armastatud just gurmaanide seas. Piirkonnas on enim Michelini tärniga pärjatud restorane Portugalis ning mitmel pool pakutakse autentset kohalikku toitu. Algarve toidukunsti suurimaks saladuseks on kvaliteet ja värske tooraine. Roogade põhikoostisosa on mereannid - kala, kaheksajalg, karbid – kuid palju kasutatakse ka liha, juurvilju, kaunvilju ja puuvilju.

Algarve piirkonnale iseloomulikuks roaks on cataplana. See on aurutatud mereandidega köögiviljahautis, mida valmistatakse suletud metallpotis. Rooga võib leida paljudest rannikuäärsetest restoranidest. Kala valmistatakse Algarves lihtsal, kuid väga erilisel viisil - koos mandlitega - andes roale ainulaadse maitse ja tekstuuri. Algarve rahvusköögi teine särav täht on köögiviljadega serveeritud grill-liha ja kala. Samuti on au sees lehttaignast mandlikreemiga täidetud maiused.

Unikaalsed rannad

Lõuna-Portugali rannad sobivad ideaalselt rahulikku puhkust armastavatele külastajatele. Kuigi Algarve võlub külastajaid nii pealinna Faro, traditsiooniliste valgeks lubjatud majade ja õdusate külakestega, siis võimsate kivikaljude embuses olevaid randu ei ületa miski. Lõuna-Portugalis on üle 100 ranna ning enam kui pooled neist on saanud sinilipu staatuse.

Kõiki randu ühe puhkusega läbi käia ei jõua, küll aga võib selle jooksul iga päev erinevas rannas päikest võtta, ujuda ning sumedaid päikeseloojanguvaateid nautida. Mõni rand on kergesti ligipääsetav, teiste otsimiseks tuleb rohkem vaeva näha, laskudes alla treppidest või kaljunukkidest. Uskumatult muljetavaldavad on ookeani tõusud ja mõõnad - vee taandudes muutuvad rannad laiaks ning tõusude ajal paiskuvad vahused lained vastu kiviseid kaldaid.

Soovitame sõita Olhos de Águasse, kust saab alguse kilomeetrite pikkune kuldse liivaga Falesia rand. Seda ümbritsevad roosad kivid, mis võtavad päikeseloojangukumas erakordseid toone. Üheks maailma kauneimaks rannaks peetakse Dona Ana randa, kus vee ja kivide sümbioos moodustab piltilusaid kontraste. Selle lähedusse on peitunud Camilo rand, milleni jõudmiseks tuleb läbida 200 trepiastet.

Euroopa läänepoolseim punkt

Algarves tasub lisaks randadele külastada ka Euroopa läänepoolseimat tippu - Cabo da Rocat. See on paik, kus Serra de Sintra mäeahelik laskub merre, moodustades metsikuid ligi 140 meetri kõrguseid kaljusid. Kunagi peeti Cabo da Rocat maailma lõpuks ning kuulsalt portugali luuletajalt Luís de Camões’lt pärineb selle kohta ütlus: „Seal, kus lõpeb maa ja algab meri.“ Cabo da Roca ja selle ümbruse külastamine on tasuta.

Veespordisõpradele soovitame laevareisi, et näha delfiine oma loomulikus keskkonnas ehk ookeanivetes. Lõbusaid elamusi pakub ka džiibisõit looduses, mis tutvustab nii kohalikke külakesi kui Portugali tuntuks teinud korgitammesid.

Linnapuhkuse nautijatel tasuks kindlasti veeta päev Albufeira vanalinnas.

Neile, kes soovivad tunnetada portugallaste igavest igatsust, mida nad oma hinges kannavad, võiksid kuulata traditsioonilist fado muusikat. 19. sajandil loodud muusikažanr väljendab endas väga ehedal moel kolooniates võidelnud meremeeste ja sõdurite kaotusvalu ning melanhooliat.

Tehislik korallrahu ja õites mandlipuud

Kristallselge vee ja aastaringse maheda temperatuuriga Lõuna-Portugali rannik on populaarne ka sukeldumishuviliste seas, kes hindavad kõrgelt piirkonna veealust maailma. Üheks märkimisväärsemaks paigaks on Portugali suurim ja kogu Euroopa ainulaadseim tehislik korallrahu Ocean Revival.

Tehislik korallrahu moodustati neljast sõjalaevast, millelt eemaldati enne uputamist kõik keskkonnale kahjulikud ained. Ocean Revival on võrratu veealune keskkond, mis on täis mereloomi ja taimestikku. Sukeldumispaigas korraldatakse erineva raskusastmega marsruute, pakkudes täiuslikku sukeldumiskogemust, millele annavad värvi maagiline korallide ja merihobustega veealune maailm.

Kui satud Algarvesse kevade poole, tasub kindlasti nautida mitu kuud kestvat mandlipuude õitsemist. See on hämmastav vaatepilt, mis on kohalikele andnud palju inspiratsiooni erinevate legendide loomiseks. Üks lugudest räägib printsessist, kes igatses näha lund. Seepärast olevat tema abikaasa Araabia kuningas Ibn-Almundin istutanud Lõuna-Portugali tuhandeid mandlipuid, mis meenutavad õitsemisajal valget lumevaipa.

Artikli tegevustest Algarves pani kokku reisikorraldaja Novatours, mille otselennud Portugali väljuvad sel aastal reedeti, vahemikus 23.09-07.10.2022 ning reisihuvilised saavad otse Tallinnast mõne tunniga Farosse.