Festivalid ja laadad

Alustame Kesk-Eestist, kus on tulemas Kurjailma festival, kust leiab oma nii külaelu-, kultuuri-, spordi- kui ka toidugurmaan. Võrtsjärve ääres peetakse Angerjafestivali, Karksis Meefestivali ja Tallinnas tulevad Kirjandustänava üritused ja Eesti teatri festival Draama.

Toidunautlejatel on seekord kaks varianti – minna Sibulatee puhvetite päevale või siis Saaremaale Toidufestivalile, kus on väga lai programm: Saaremaa Restoranide Nädal, Koogikontsert, Suur Turupäev, Sügislaat, Külla Külla, Õunakohvikute päev, Lastekohvikud ning palju muud.

Saaremaa Toidufestival

Võiks isegi öelda, et laadamelu on sügisel vaat et põnevamgi kui suvel, sest palavus ei kimbuta ning saab rahumeeli kaubavalikut ja meeleoluprogramme nautida. Tartus on tulemas Maarjalaat, Mustvees Sügislaat nimega „Peipsi Kolla“, Kesk-Eestis toimub suur sügislaat ning samanimeline laat on tulemas ka Jänedal.

Saaremaal toimub nädalavahetusel EHTNE turupäev, kuhu tulevad kokku suured ja väikesed talunikud, toidutootjad ja käsitöölised, et pakkuda head toitu ning kaunist näputööd. Tallinnasse Vabaõhumuuseumisse on oodatud aga kõik leivasõbrad – tulemas on Eesti Leiva päev ja sügislaat. Seal saab teada, kuidas käib rehepeks, kui raske on käsikivil vilja jahvatada, kuidas maitseb ehe rukkileib ja värskelt valminud või. Mööda muuseumi peateed kulgeb traditsiooniline käsitöö- ja toidulaat.

Eesti Leiva päev Vabaõhumuuseumis

Sport ja matkad

Spordirubriik on seekord lühike ja konkreetne – tulemas on Tallinna Maraton, mis on Eesti kõige osavõturohkem rahvusvaheline spordisündmus. Programmis klassikaline maratonijooks (42,2 km), poolmaraton (21,1 km), 10 km pikkune RIMI Sügisjooks ja muidugi lastejooksud.

Matkadest saame aga rohkem rääkida. Tulemas on suve viimane täiskuu kanuumatk Soomaal, räätsamatk Emajõe-Suursoos, Tõukerattamatk Ruunaraipe luidetes Soomaal ja 19 km pikkune sügisene Jussi nõmme matk Kõrvemaal.

Muud huvitavat

Motosõbrad kogunevad sel nädalavahetuse Tartusse, sest tulemas on Motoshow – ainus Eestis toimuv autosündmus, mis koondab endas nii uute sõiduautode, tarbesõidukite ning lisavarustuse ja varuosade messi kui ka näituse poolt, tuues publiku ette hobiautod ja motosporditehnika.

Motoshow

Tallinnas toimub sel nädalavahetusel Arhitektuuribiennaal, mis on regiooni suurim rahvusvaheline arhitektuurifestival: mitmekesine satelliitprogramm hõlmab endas näituseid, loenguid, installatsioone, arhitektuuri filmiprogrammi ja teisi erinevaid sündmuseid üle Tallinna.

Narvas on viiendat korda tulemas linna- ja muusikafestival Station Narva, mille tulipunktiks on sel korral Kreenholmi kvartal. Kes aga Viljandi kandis, võib saada osa Viljandi linna sünnipäevapidustustest. Kas tead, kui vanaks Viljandi saab? Uuri järele.