Kui võtta ette kruiis Stockholmi, Gotlandile või Ahvenamaale, läheb osa laeval veedetud ajast maitseelamuste avastamisele. Tallinki Grand Buffet filosoofia aluseks on Rootsi laud, mis on reisijate lemmikuks oma rohkete maitsevariatsioonidega. „Me ei muuda Grand Buffet`d, me arendame seda“, rõhutab Tallinki peakokk Anti Lepik, „analüüsime külaliste tagasasidet ja arvestame meie reisijate maitsemeelega“. Tallinki laevade Grand Buffet' seitsme erineva laua hulgas on ka spetsiaalne teemalaud, millel asuvad Rootsist pärit road koos selgitavate siltidega ja põnevate lugudega nende tekkimisest.

Rootsi lauale kuuluvad alati mereannid ja kindlasti rohkelt kala: heeringas, räim erinevates variatsioonides, näiteks rabarberiga. Laualt leiab ka rootsipärase matjesheeringa, aga hoopis teistsuguse maitsenüansiga kui Eestis tuntud matjes, marineeritud spetsiaalses soola-suhkru-vürtside marinaadis. Külaliste esimene pilk kuulub punasele kalale (gravad lax), see ei tohi kunagi puududa, teab Anti Lepik. Kes rootslastega koos kalaleti juures seismas, näebki nende käsi esimesena sirutumas punase kala järele.

Suur osa Rootsi heeringaroogadest valmistatakse Klädesholmi saarekesel, kus sageli saab ka lausa juures olla, kui seda valmistatakse. Alates 16. sajandi lõpust on olnud erilised heeringaperioodid (sillperiod), kus heeringat on väga palju ja tihti võrdlevad rootslased seda aega Ameerika kullapalavikuga. Viimast korda leidis selline „sillperiod“ aset 1906. aastal.

Tuulevaikusest tekkinud hõrgutis - skagen toast

Rootsi köögi kvintessentsina on teemalaual ka skagen toast, millest täna on saanud väga populaarne suupiste nii kodudes kui restoranides. Nime on ta saanud sadama järgi, mis asub Jutlandi poolsaarel, Taani kõige põhjapoolsemas linnas. Roa loojaks oli legendaarne Rootsi restaurateur Tore Wretman 1956. aastal. Tema on rootsi kööki mõjutanud rohkem kui keegi teine ja seda esmajärjekorras skageniga, millega ta smörgåsbord 'ile sisse uue elu puhus. See on lihtne ja elegantne nii-öelda „noa ja kahvli roog“. Rootsi teemalaual saab seda proovida ja sealjuures meenutada ka lugu, kuidas see kattega röstsai tekkis. Wretman oli osalemas regatil Skagenis ja valinud oma sõiduteeks ühe teistest kaugemal. Nende edumaa aga kahanes tuule vaibudes ja nad nägid paati paadi järel neist möödumas ja meeskonna tuju oli halvenemas. Ajalugu räägib, et seal tuli Wretman suurepärasele ideele luua tujutõstmiseks snäkk tasakaalustatud maitsetega, kasutades selleks just seda, mis ta jahil momendil leidis — meeskond oli tulemusest vaimustuses. Vastuseks, millega on tegemist, ütles Wretman, see ongi originaal skagen'i toast. Tallinki peakokk Anti Lepik pani skagen'i ka Grand Buffet' teemalauale.

Toast Skagen`ist saab valmistada mitmeid variante, punaste sibulate ja majoneesi-kreveti seguga, mida rootsi keeles nimetatakse skagenröra, või võtta majoneesi asemel crème fraîche. Aga siiski on originaal alati parim.

Kes maitseelamusi soovib juustuga lõpetada, siis Rootsi teemalaualt leiab erilise juustu priest cheese, rootsi nimega prästost, mille tootmine 16. – 19. sajandi vahel oli seotud munkadega ja mis täna on Rootsis kõrgelt hinnatud ja rootslaste lemmikskaalal teisel kohal. Laual on ta serveeritud vürtsika maasikamoosiga. Rootslastele omaselt on leivakorvis õhuke valge näkileib.

Kes tahab skagen toast'i kodus ise valmistada, siis jagame ka retsepti.

Skagen toast

Võtta väikesed krevetid (pandalus borealis), mida nimetatakse ka roosaks krevetiks. Kõige paremad on nad värskelt, aga võib valida ka külmutatud. Igal juhul ärge kasutaga värvituid jumbo krevette. Koorige krevetid, mis võtab küll veidi aega, aga maitse on seda väärt.

Kooritud krevetid segage värske tilli, majoneesi, hapukoore ja sidruniga. Parim majonees on siinjuures ise tehtud majonees.

Lisage soola ja pipart ning mädarõigast vastavalt maitsele. Mädarõika võib asendada ka vähese brändiga, kui see tundub meeldivam.

Jätke segu külmkappi seisma ja praadige pannil veidi saia rohkes võis helepruuniks. Kui eelistate rukkileiba, sobib see samuti.

Asetage krevetisegu ettevaatlikult saiale ja lisage veidi kalamarja, kaunistage tilliga ja väikese seibi sidruniga.

Nipp: Kui teil õnnestub saada kalamari Kalixist – see on Rootsi põhjapoolne linn – siis on tegemist delikatessiga, mida pakutakse sageli ka Nobeli preemia bankettidel. Seda aga ei ole lihtne leida väljaspool Rootsit, nii et sobib ka iga teine mahe kaaviar. Kalamari skagen'il ei ole kohustuslik, teeb selle aga veidi luksuslikumaks.